Saturday, February 5, 2011

equipment room jegyzetek 1. - sound recording

Jonathan mutatta meg mikent szereljem ossze ezt az indie hangmernokoknel nagyszeruen bevalt gepet, amit megismetlek itt a blogon, hogy jobban emlekezzek ra. illetve azert is, ugy erzem kezd erdektelenne valni amit irok. a kommentek hianyabol ez tunik ki. ezt senki ne vegye magara, nem nyafogas, vagy panasz, csak felismerese annak hogy valoszinuleg kezd unalmassa valni amit irok. ezert most a kikacsintok egy teljesen uj iranyba.


egy Marantz PMD 660, egy Wireless Lavalier szett, es egy fulhallgato.


a Lavalier tartalma: ovre csatolhato recorder, amihez egy mini bemenetelu mikrofonzsinor, a vegen a mini-mikrofonnal, illetve egy kamerara csavarhato receiver talalhato. ez utobbibol egy mini es egy harompontos XLR vegu kabellel viszem at a hangjelet a Marantzba. (itt volt az elso igazan idiota hiba, amit osszeszereleskor elkovettem: mivel mind a ketto Lavaliernek mini csatlakozoja van, osszekevertem a kettot es a Recordert dugtam bele a Marantzba, a Receivert pedig a mikrofonba. Vagy forditva? Bazz, osszekeverem mar megint.)


A Marantz doboz tartalma:
- maga a keszulek, ovtaskaban, amit le lehet venni (igazabol csak akkor erdemes hasznalni, ha mozgasban vagyunk felvetel keszites kozben: pl gyaloglasban, futasban, biciklizesben stb. kovetunk valakit, egy boom mikrofont egyensulyozva annak feje folott. ekkor termeszetesen nem csak megoldjuk a feladatunkat, de elkepsztuen coolul is nezunk ki)
- a hozza valo adapter es kabel.
- egy mikrofon egy harompontos XLR kabellel
- egy usb es egy RCA kabel az adat illetve a hang kivezetesehez.


a mini/harompontos XLR kabel


ezek meg csomagban talalhato USB es RCA kabelek.


osszezsinorozas, aram, elemek es bekapcs


a fulhallgato a Marantz line out-jaba megy, mert ugyan van kulon hely fulhallgatonak, az sajnos nem mukodik ezen a keszuleken (ennel fogva a menuben az Output-ot Line-ra kalibraljuk). a kezimikrofont csatoljuk, de most csak a kep kedveert. amugy akkor kell ez vagy valami hasnolno megoldas, ha sztereoban akarunk felvetelt kesziteni.
pelda: egy wide angle shot, amit az akciotol  igazan tavolrol filmezunk, de akarjuk hallani az akciot is, illetve az egesz kepre vonatkozo atmoszferikus hangot. konkretizalok: tavolrol fenykepezett golfozas. ratesszuk az emberunk overe a mikrofont, aki az utes elott elmondja szepen, hogy eppen mit csinal, majd ut (a Recorder mindezt gond nelkul kozvetiti az utes hangjaval), ugyanakkor a tavolbol filmezve rantjuk a kamerat, es kovetjuk a labda ivet amennyire csak tudjuk. kozben vessszuk az amebient hangot, illetve ha esetleg a kozelunkben landol a labda, azt is.


Mono felvetelkor, egy mikrofonnal a kabelt a BAL oldali bemenetbe helyezzuk. Ha esetleg olyan mikrofonunk van aminek mini a vege, akkor azt a "line in" be tesszuk.


igy nez ki maga a keszulek. SD kartyaval mukodik, amit a menubol formattalhatunk. ha esetleg az kartya slot-on a fedo nincs a helyen, a gep kikapcsol / nem kacsol be. legfontosabb gomb: rec/pause - ezt a funkciot hasznalva, halljuk a bejovo jelet, de meg nem kezdodik a felvetel - ezzel szemben a stop gomb lenyomasaval semmit sem hallunk. a felvetelbe markpointokat helyezhetunk el, amik amolyan fejezetkezdok. azt hiszem pusztan forgatas kozben szamitanak, ha valamit gyorsan akarunk visszakeresni (nem kell vegigtekerni az egesz felvetelt, eleg csak arra a pontra ugrani ami erdekel minket)
masik fontos adalek: a menu-ben az elore es hatra tekergeto gombokkal kalandozunk, a play gombe pedig az enter. csak akkor menti el a gep a beallitasainkat, ha a menu gombbal lepunk ki.

a menuben a hangfelvetelt nem MP3ra allitjuk mert az nagyon rossz minosegu, hanem PCM 48kra allitjuk ez egy igazan adatgazdag .wav felvetelt fog kesziteni. a Rec Channel almenuben valthatjuk hogy monoban vagy stereoben akarunk folvenni. Valahol megtalalhato az SSKIP opcio is, ami lenyegeben silence skip, azaz auotomaitikusan ugy allitja be a gepet, hogy ha csond van akkor ne vegyen fol semmit.

mostantol jon nehany ilyen bejegyzes. a szoveg meg azert benacska, laikus teljesen, mert en is az vagyok. ket hete meg azt sem tudtam melyik zsinor melyik, mindig volt barat vagy cimbora a kornyeken akinek az ilyen felelossegeket, problemakat, kerdeseket le tudtam passzolni.

2 comments:

  1. Nem unalmas amiket írsz csak nekem pl. az RSS-ben nem jelentek meg az új bejegyzések, és legutolsó írásként a "Vasárnap végre valahára nekiálltunk" címűt mutatta. De lecseréltem a linket (mitől változott meg?) és most jó.

    ReplyDelete
  2. hat ez jo kerdes Zeno, nem tudom sajnos. en nem valtoztattam semmin.

    ReplyDelete