Thursday, February 2, 2012

most hogy ilyen rohadtul hideg van

otthon, kb mint meg soha, mi tortenik a kobor allatokkal? ez jutott eszembe eloszor. kesztolcon sok a kobor kutya es macska mindig, ugy tunik (attol tartok) most ennek vege lesz, legalabbis egy idore, mondjuk a nyarig. rossz belegondolni, hogy megfagynak ezek az artatlan allatok, akiket kivetettek az utcara, vagy oda szulettek azert mert az emberek nem ivartalanitjak az allataikat. bar ez leginkabb a kobor macskakra igaz azt hiszem.
nagy bajba kerulnenk ha most magyarorszagon lennenk. biztos vagyok benne hogy C is meg en is egyszer csak elindulnank a faluban befogni a kobor allatokat, hazavinni oket a melegre, aztan meg nem tudnank mit kezdeni veluk es kezdhetnenk otletelni azon hogyan hozzuk letre a mi kis allatmenhelyunket.

4 comments:

  1. múltkor meghalt egy macska a Berlini körúton, napokig nem vitték el, míg egy olvasó be nem küldte fotóval címmel a Délmagyarba.
    Este végre hús volt vacsorárra!

    ReplyDelete
  2. "jon meg kutyara tel, aztan rola toportyu"?

    ReplyDelete
  3. Azt hiszem, a legnagyobb veszély a kölyök, beteg, vagy valamiért sebesült állatokra leselkedik ilyenkor. Mert az egszséges felnőtt állatok azért találnak maguknak egy-egy búvóhelyet, kaját. Szerencsére a természet jól kitalálta, hogy kölykök ne télen szülessenek, így viszonylag kevés kölyökkutya/macska van ilyenkor (de azért előfordul sajnos). Ők, ha az utcára szülte őket az anyjuk, akkor tényleg nagy bajban vannak.
    Szerencsére én a városban ritkán látok elhullott állatot, és olyankor is inkább gázolás miatt halnak meg. Szóval azt hiszem, itt Szegeden viszonylag elviselhető a kóbor állatok helyzete is így ilyenkor. Sok az állatbarát, aki esetleg befogad egyet-egyet, vagy visz le kaját a környék kóborkáinak. Viszont azt el tudom képzelni, hogy mondjuk egy faluban, ahol inkább a mezőgazdasági szemléletű állattartás folyik, és ahol az állatot annak haszna alapján ítélik meg (ami nem baj! csak más, mint egy városban), ott az esetleges kóborokra ilyenkor nagyon rossz világ járhat.
    Természetesen igen, az ivartalanítás lenne az alap, amivel legalább kicsit mérsékelhető lenne a helyzet. Sajnos az pl Szegeden nagyon drága. Egy kutya ivartalanítása mondjuk 10000 forinttól 40000 forintig is terjedhet. Ezt még saját állatért is alig tudják kifizetni az emberek. Ha meg nem a sajátjukról van szó (hanem mondjuk utcáról ideiglenesen befogad egy állatot, vagy szívességből átveszi valaki kutyáját/macskáját), akkor ezt végképp nem fizetik ki. Ja, és sokan nem tudják, hogy már vemhes állatot is lehet ivartalaníttatni! Pedig, akármennyire durvának is hangzik egy ilyen beavatkozás, sokkal jobb, mintha a véletlenül megvemhesedett jószág világra hoz mondjuk 8-12 kölyköt.

    ReplyDelete
  4. en nem tudtam hogy az ivartalanitas ennyibe kerul. falun ez maskepp (palinkaert) megy.
    foleg a him allatoknal nincs ebben semmi koltseg. bevallalhatnak az allatorvos hogy akkor most jotekonykodnak egy kicsit.

    ReplyDelete