Wednesday, February 22, 2012

vettunk egy uj

laptopot. hasznaltan a craigslistrol, ami az itteni varosra szabott vatera szeru oldal, de sokkal egyszerubb. annyira minimalista, hogy leginkabb egy ujsag utolso lapjanak aprohirdetes rovatara hasonlit.

mivel ma nem dolgoztam a fesztivalon, szepen lecsupaszitottam a regi laptopot, kimentettem rola mindent amire valaha is szuksegunk lehet. c gepe volt, azelott vasarolta, hogy magyarorszagra jott volna eloszor, azaz 2006 vege fele. refurbished az cegi kiallitasra elhasznalt, majd kicsit felpofozott modell volt, dell inspiron 1345 azt hiszem. 800 dollarba kerult akkor. most, az uj laptop amit vettunk szinten inspirion, egyelore nem tudom mennyire volt jo valasztas, de 200 dollart mindenkeppen megert.

nagyon valoszinu, hogy a kovetkezo hetekben elkezdek majd onkenteskedni egy kicsit a free geek nevu non-profitnal. itt. ez egy erdekes hely, egy teljesen egyedi szamitogep ujrahasznosito kozpont. ide adomanyozzak a cegek az elhasznalodott pc-ket es mac-eket, ahelyett hogy a szemetbe dobnak. az ilyen szemet egyebkent a fejlodo vagy fejletlen orszagokban vegzi, ahol gyerekek gyujtogetnek a lerako telepeken az ertekesebb femeket, komoly egeszsegugyi kockazatnak kiteve.




na ehelyett a free geek helyben hasznositja ujra a szamitogepeket. ami igazan szep benne, hogy rengetek onkentes dolgozik itt, es annyi adomanyt kapnak hogy nem csak a kornyekbeli non-profitoknak ajandekozzak oket, hanem 24 ora befektetett munka utan maga az onkentes vihet haza egy ujrahasznositott, tesztelt es jol mukodo szamitogepet. ez az egyik variacio, a masik az hogy az onkentes megtanulja maga megepiteni egy szamitogepet, megcsinal ot darabot, es a hatodikat hazaviheti. 

ha minden jo megy akkor en is ezt fogom csinalni, vegre beletanulok erre a mara elegge alapveto skillbe. ez egyelore most csak terv, de szepen egybemoshato dontes a ket egyetemi kurzussal amit csinalok. mivel meg csak otelt szinten van ez a dolog, mindossze egy kepet teszek mar csak ide, ami talan szemleltei hogy milyen jol mukodo intezmenyrol van szo. a free geek 2000ben indult kb egy kis garazsnyi teruleten, ez pedig a mostani bazisuk:


(ja, majd elfelejtettem ennek az egesznek az oka az hogy a szamitogep amit most vettunk az kizarolag christyanne szamara lett vasarolva. nekem kell egy masik, egy rendes munkagep)

2 comments:

  1. Na, hát akkor egész szépen alakulnak a dolgok! :)

    ReplyDelete
  2. A craigslist egy nagyon érdekes oldal.... mi ezen találtuk az albérletet, bringát, a főnököm is hirdetette meg a technikusi állást, és lévén nagy hippi közösség, hirdetnek cannabist is!
    http://sfbay.craigslist.org/search/hab?query=Indica&srchType=A&minAsk=&maxAsk=&hasPic=1

    Californiában a cannabis orovosi felhasználása legális. Ezért úgy hirdetik, hogy "felesleges orvosi marihuána, engedéllyel rendelkeyőknek eladó..."

    ReplyDelete