Wednesday, February 15, 2012

keszuljunk a zombi apokalipszisre mi is!

legalabbis korulottunk jo paran ezt teszik. folmerul beszelgetesek kozben sokszor, hogy kinek mi van a garazsaban vagy a pincejeben (etel-, italtartalek, szerszamok, esetleg fegyverek, stb.) eloszor azt hittem viccelnek.

ami most kovetkezik, sok gondolkodast igenyelt, mert nem akarok hulyenek/hippienek/paranoiasnak tunni, bar vegul is mostanra lepattan rolam, ha valaki ezt vagja a fejemhez.
mi is elkezdtunk keszulni. meg ha nem is ezert kezdtem el kitakaritani a pincet, azt kell mondjam, kapora jon, hogy kidobaljuk onnan Noah es Elizabeth szemetet, illetve eltavolitjuk az ott rohado szemelyes dolgaikat. no de hova fel ez a keszulodes?

az elozo hetvegen beszeltem egy kvantumfizikussal meg edwarddal egy uj temarol, amirol eddig fogalmam sem volt. a napkitoresekrol, a fold magneses tererol es varhato es a 2012-13-ra varhato erdekes napciklus jarulekos problemairol. mivel nem vagyok szakavatott tudoja a temanak, a sajat szavaim butan hangoznanak ebben. inkabb a NASA hivatalos allaspontjat irom ide le. az angolul tudoknak idelinkelem, de jojjon egy gyors forditas a lenyegrol:

1859 szeptembereben egy atlagosnal alacsonyabb napciklus zajlott. Ennek kovetkezteben az utobbi evszazadok egyik legerosebb elektronikus viharat lovelte ki magabol a nap. Ez a napfler (sunflare) olyan egyedulallo volt hogy a tudosok a mai napig nem tudjak hogyan kategorizaljak. A kiloves az utobbi fel evezred legnagyobb protonviharat hozta a foldre, amitol a telegrafok es az elektromos halozatok langra kaptak, illetve az eszaki fenyek egeszen Kubaig es Hawaii-ig lathatoak voltak. ezek fenyenel ujsagot lehetett olvasni az ejszaka kellos kozepen.

ha valaki nem tudna mik az eszaki fenyek:



errol az esetrol angolul tudoknak bovebben itt.

2011 juniusaban Washingtonban ez hangzott el egy NASA sajtotajekoztaton:

- ma egy hasonlo szolaris vihar kiutne minket. A modern tarsadolom fuggvenye az olyan high tech rendszereknek mint a "smart power grids" (okos aramhalozatok?), GPS, es a szatelitkommunikacio - ezek mind kulonosen serulekenyek ilyenkor.

- a mostani napciklus (a nap magneses mezejenek feje tetejere majd visszallas, egeszeben 22 ev, de felidoben, azaz 11 evente fordul elo a "viharos idoszak") hasonlokeppen atlag alatti mint 1859-ben volt. az en ertelmezesemben ez a napfoltokra vonatkozik, amik gondolom kiegyensulyozni hivatottak a napkitoreseket. 1859-ben a problema mindossze a tavirati halozat nehany napos leallasa illetve az emberek osszezavartsaga volt a fenyek miatt.

- ma sokkal komolyabb a helyzet. kontinenseken nyulna at az aramszunet, a villanypoznakra szerelt transzormatorok kiegese pedig igen komoly kihivast, valoszinuleg honapok munkajat jelentene a villanyszereloknek (nem beszelve arrol hogy ezeket ma elsosorban kinaban gyartjak). a repulogepek, illetve a tenger es oceanjarok GPS-e a vihar magneses volta miatt tokeletesen hasznalhatatlanna valna. A szatelit kommunikacioval mukodo bankautomatak ugyszint. a Nemzeti Tudomanyos Akademia becslesei szerint ez egy korulbelul 20 Katrina hurrikannal vetekedo gazdasagi csapast jelent.

a cikk maradeka egy ilyen helyzet tudomanyos megjosolasaval es a problemak megelozesevel foglalkozik. nehany aprosag, amit mashonnan tudtam meg:

egy napkitores egy vagy ketto nap alatt eri el a foldet. az energia ami ekkor felszabadul az a nap teljesenek egyhatoda korulbelul ( 6 × 1025 joules). elektronokbol, ionokbol es atomokbol all, kb a feny sebessegevel repul. lenyegeben egy baszott eros magneses sugarzas ami minden hullamhosszon: a radiohullamoktol a rontgen es a gamma sugarakig terjed. nezzuk hogyan is nez ez ki:


osszehasonlitaskeppen:

talaltam egy jo leirast, mi is az a napfler/napkitores:

"néhány perces heves robbanás a Nap fotoszférájában vagy afölött. A flerek ellentétes polaritású mágneses terek találkozásakor felszabaduló energiából táplálkozhatnak. Hőmérsékletük több 10 millió K is lehet, egy fler alkalmával több millió tonna anyag hagyja el a Napot nagyságrendileg 1000 km/s sebességgel. A flerek főleg az ultraibolya és a röntgentartományban fényesek. Általában napfoltokhoz kapcsolódnak, a legerősebb naptevékenység idején 30-80 fler is előfordul naponta.
Forrás:tudasbazis.csillagaszat.hu"

-----------------------------------------------------

nahat kedves emberek, akar hulyenek neztek, akar nem, en ugy gondolom van eselye annak hogy beszopjunk egy ilyet. akar ha csak egy mellettunk elhalado viharbol jut nekunk, akar telibe is eltalalhat minket a nap egy gyorstuzeles kozepette, meg ha csak 30 ilyen is fordul elo naponta.
gondoljatok bele, hogy nem lesz aram. se telefon. se radio. se bank. se internet. innen nezve elegge instabil labakon all az informacios kor tarsadalma.

ugyhogy elkezdunk keszulni a zombi apokalipszisre mi is. ami igazan jo ebben a dontesben, hogy nem lehet vele bukni. mert ha nem ez, akkor lehet barmi mas. peldual iran leatomozza izraelt, amire amerika odacsap, aztan jon az majd visszafele is. vagy ott vannak az egymasnak feszulo foldlemezek amiknek az elpattanasa a tavalyi multi-katasztrofat okozta japanban. amerika nyugati reszen ez a veszely ugyanigy fennall, rajtavagyunk a korgyurun.
es ha nem lesz semmi? hat akkor mindig lesz otthon egy kis tartalek konzerv, ivoviz, alkohol, kave, gyufa, tuzifa, fogkrem, fajdalomcsillapito, kutya- es macskatap, elemmel mukodo radio, sutoolaj, benzin, esatobbi.

erdekes belegondolni mit tudunk csinalni ha napokig, hetekig, esetleg honapokig nincs aram. megijedni szerintem nem kell folosleges (az emlitett kvantumfizikus srac teljesen fol van keszulve arra hogy a felesegevel kivonuljon a vadonba es ott taborozzon meghatarozatlan ideig, de legalabbis addig amig a panik elmulik). mindenesetre valoszinuleg blogolom majd hogyan is keszulgetunk a magam es a masok szorakoztatasa vegett.

2 comments:

  1. a felreertesek elkerulese vegett:
    amennyire en eddig ertem van egy csomo egyszeru modja annak, hogy egy ilyen katasztrofat kikeruljunk. a legegyszerubb peldaul lekapcsolani a villanyt az egesz bolygon. gondolom legalabb egy egesz napra. illetve vannak anyagok, amiken nem hatol at az ilyen sugarzas, mint peldaul az ugynevezett Myler/ur pokroc:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Space_blanket
    ezt itt nehany dollarert lehet kapni a boltokban, aztan ha jon a szolarvihar, akkor ebbe csomagoljuk be az ertekes elektronikus keszulekeinket mint peldaul a laptop, telefon es a lemezjatszo - hehe!

    ReplyDelete
  2. Ha van kamrád, pincéd, padlásod, töltsd fel mindenfélével, félelem nélkül! Majd a következő generáció, aki tőletek megörökli a házat, megdobálja a lejárt konzervekkel az ufókat... Neked meg annyi a dolgod, hogy rendes mennyiséget biztosíts ehhez, s hogy vigyorogva kelj fel minden nap.

    ReplyDelete