Tuesday, August 9, 2011

london burning

amikor 2005ben eloszor voltam kulfoldi szezonmunkan, akkor London folott, otven kilometerrel eszakra toltottem a nyarat. meg a nyar elejen neha visszamentem Londonba munkat keresni, hatha. persze nem jott ossze es egyre kevesebb kedvem volt hozza, ugyhogy amikor julius 7-en kiabrandultsagbol es lustasagbol nem keltem fel idoben, bekapcsoltam a tv-t mielott nekiindulnek egy ujabb vesztesre itelt napnak. a tv-n pedig mar ment az aznap reggeli terrortamadasokrol szolo jelentes, a buszrol illetve a harom metroban felrobbant pokolgeprol.

most pedig ez megy a BBC-n. egyelore nem olvastam sehol a szemelyi serulesekrol, esetleges halalesetekrol (eltekintve attol hogy 111 rendort korhazba kellett mar szallitani), inkabb szemelyi es kommunalis karok keletkeznek. talan ma ez le fog allni, elvegre ahogy a magyar nyelv is tartja minden csoda harom napig tart. persze lehet ez tovabb fog, legalabbis az erejet nem feszegeto, gumilovedeket vagy vizagyut nem hasznalo rendori ellenallas egyelore verszegenynek van kikialtva. az is lehet, hogy nem akarnak ugy tenni mint a budapesti rendorok az oszodi beszed gyujtotta tuntetes levereseben. szemet egy helyzet, nehez eldonteni mi a jo lepes. annak viszont orulok, amint az egy londoni ismerosomtol tudom, hogy utcafrontok alakulnak, ahol a helyiek osszefognak a huliganok ellen. es most nem szamit ki fekete ki nem, ki bangladeshi, ki indiai, ki lengyel, ki magyar, ki roman.

ami viszont nagyon szembeotlo a fenti videoban az az epuletek valogatas nelkuli felgyujtasa, korra, stilusra es "tartalomra", valo tekintet nelkul. hatborzongato azt latni hogy egesz utca blokkok allnak langokban, es felmerul bennem a kerdes, van erre eleg tuzolto? majd az is felmerul bennem, hogy a tuzoltok kozott vajon hany 50 vagy 60 eves van? hiszem azt hogy akik ott korai nyugdijba mentek de alkalmasnak tartjak magukat a besegitesre, azok megteszik, vegul is ez nem allas hanem hivatas.


amikor egy ilyen metropolis all langokban, amikor az EU becsodolni latszik lassan, amikor amerikat is beszopatja egy hitelminosito, amikor ezt kovetoen osszeomlas van a vilag tozsdein, amikor Kinarol is maximum csak hinni tudjuk hogy stabil kovetkezo vilaghatalom lesz (nem latunk be a hatarai moge), amikor alig vehettunk meg levegot a Mexikoi oboli katasztrofa, vagy Fukusima utan, akkor ervenyes valtozasnak erzem magamban azt ahogy atalakult az ertekrendszerem az elmult harom evben.
mindegy ha hippinek vagy econacinak hiv valaki viccbol, ha paraszt vagyok a szivem melyen, ha lemaradasban vagyok a sok sikeres korombelivel szemben, ha nincs meg lakas, ha nincs szuper allas es biztos fenyes jovo. az olyan fogalmak mint a siker es ertek nalam radikalisan masok mint ot evvel ezelott voltak, es mar nem fogok visszaterni a korabbi gondolkodasmodba.
gyanitom masoknak is atalakul majd a sikerrol kierlelt kepuk, amit mondjuk egy szep hazban, vagy egy nagy autoban latnak. az anyagi, ingatlani es ingosagi gazdagsag instabil fogalmak, tudja ezt minden frankhiteles.

nagyon izgalmas idoket elunk, jo lenne ha erre nem menne ra tul sok ember bore. predikalaskent is hangozhat, en inkabb meggyozodesnek gondolom azt, hogy igenis eljohet egy valtas az emberek gondolkodasaban a monetaris rendszerrol amiben most a fel vilag hamvaba hullani latszik.

No comments:

Post a Comment