Tuesday, August 16, 2011

hb eats gluten free

egy hete mar. sokaig vartam ennek a kibokesevel, a csaladban mar tudjak, itt az ideje hogy megirjam.

az a pajzsmirigy autoimmun betegseg, amit 2008ban diagnosztizaltunk jobbara karban van tartva. szedem a jodot, a pajzsmirigy erosito enzimeket, az asvanyokat, a rengeteg B vitamint meg az immunerositoket. viszont mivel mindig is palcikamber vekonysagu voltam, de akkor 2008ban 56 kilora estem le, es azota is nehez felszednem barmilyen sulyt, gyanitottuk hogy van mas is. az egyertelmu lehetosegnek az tunt hogy coliakus, az fivatos, de hamis neven liszterzekeny vagyok. hamis, mert nem erzekenysegrol van szo ebben az esetben, hanem egy olyan autoimmun reakciorol, ami erosen karosito hatassal van az ember belrendszere amint abba gluten kerul.

a gluten a buzaban, rozsban, arpaban megtalalhato protein lenyegeben az ami miatt nyulos, tepheto lesz a kenyer, ami miatt 'megkel' a kenyernek a tesztaja. ez a gluten pedig benne van termeszetesen minden liszt alapu etelben, italban: kenyer, pogacsa, ropi, sutemenyek, tesztak, fozelekek, liszttel dusitott levesek es etelkiegeszitok (ami lehet akar ketchup is), illetve mondjuk a sorben. a sorben!



aki coliakus annak ezek nelkul kell elnie, mert nem arrol van szo hogy a gluten bekerul a szervezetedbe es rombol, hanem a gluten bekerul a szervezetedbe amit az nem tud hasznositani DE az immunrendszered rombolni kezdi a beleidet azonnali reakciokent.

egy szo mint szaz sokaig abban a felelemben voltam hogy ez a betegsegem van, hiszen tandemben jar a pajzsmirigy bajommal es teljesen megmagyarazna miert nem birok sulyt fol venni. nemreg vegre volt annyi penzunk hogy kifizessunk egy tesztet ami 95% bizonyossaggal megmondja van e vagy nincs coliakiam.

nincsen, de gluten erzekenysegem szinte biztos hogy van. elmondani is nehez, hogy mekkora megkonnyebules ezt hallani, foleg egy magyar embernek aki feher kenyeren nevelkedett, meg a krumplis tesztahoz is azt eszik ha lehet. hatalmas orom, hogy amikor hazamegyek majd, akkor egy kocsmaban le tudok ulni es meg tudok inni veletek egy sort, vagy egy unnepsegen megehetek egy pogacsat. (azt hiszem ez a ketto volt a legsarkalatosabb pont)

No comments:

Post a Comment