Tuesday, August 16, 2011

for pretty much free. and enjoys it

arra hogy megallapitsuk megis mekkora hatassal van a gluten a szervezetemre azt talaltuk ki (mivel erre kulon tesztet nem engedhetunk meg magunknak -kb 200 dollar) okos keruloutra megyunk. kivesszuk az etrendembol a glutent ket harom honapra, majd hirtelen visszamegyunk ra es meglatjuk mi a kulonbseg.

akinek van liszterzekeny ismerose, mint a szegedieknek Lengyel Kata, azok tudjak hogy ez egy nagy vallalkozas, es persze mindenkinel mas mennyire nehezen viseli, de az biztos hogy nagyon tudatos eletstilus valtas. mar csak azert is mert ha valaki nem tartja be az ilyen kovetkezmenyekkel is szamolhat, persze hosszutavon:

- kulonbozo rohamok (seizures), cukorbetegseg, csontritkulas (mivel nem tud az ember eleg kalciumot es D vitamint hasznositani), veteles, meddoseg, illetve szuletesi rendellenessegek (fokent a gerinccel), esetlegesen, de ritkan  belrak.

nem jatek. viszont ez egy nagyon fiatal tudomany, akarcsak a borgyogyaszat, es mivel nincs is ellenszere, csak az etrend valtas, ezert egyre jobban odafigyelnek ra egyes tarsadalmak. portland pedig ebbol a szempontbol a legjobb makrotarsadalom. amugy is tele van a varos gasztroorultekkel, a vilag kulonbozo etnikai konyhai, illetve a hatalmas vegan es lokalis kinalat mellett nagyon jol megfer a Gluten Free is. vannak pizzeriak, ettermek, sutemenyesek, peksegek  sot vannak sorok is, amik nem a szokasos gabonaliszttel hanem cirokkal keszulnek:


tehat valasztek van, de persze nem olcso. es itt jon a hatalmas, HATALMAS DE!!

a mar rengeteget emlegetett Golden Harvesters, ahonnan az ingyenkajat szerezzuk. vagyis majdnem ingyen, de kb olyan erzes mintha ingyen lenne. na, ezek az emberek kapnak egy csomo adomanyt, illetve lejart arut, es mivel van a varosban egy suti es kenyer marka, az UDI's ami iszonyat igenyes gluten free termekeket keszit, de csomagonkent 6-7 dollar, ezert sok sajnos a polcon marad. nekem a legnagyobb oromormre, ugyanis az ottaniak ezt kulon felreteszik nekem. free of charge!


ami meg mar tenyleg csak hab a tortan az hogy ezek hihetetlenul jo izu termekek. aki valaha kostolt gluten mentes cuccot, az tudja, hogy milyen pocsek es a kenyerre egyaltalan nem hasonlito cucc tud lenni. en ettol nagyon tartottam, de tessek, mekkora szerencsem van!

No comments:

Post a Comment