Saturday, March 19, 2011

van itt nehany otthoni hir

ami mellett nem akarok elmenni. az egyik az hogy az allamfo nem tud helyesen irni.


majdnem olyan rondan ir mint en, ami nem gaz, de hogy allamfo helyett alamfo, allomas helyett alomas az elegge ketsegbeejto. igazabol nem szamit persze, de igencsak ironikus hogy o papol a magyar nyelv megmenteserol. vagy esetleg inkabb talalo? akar ki is menthetne magat, ha lenne annyi humorerzeke es batorsaga, hogy bevallalna, se az iskola, se az elsport, se a politika nem tanitotta meg neki a helyesirast.

a masik meg ez a hangfelvetel. 



bevallom en is gondolkodtam igy egy darabig. aki szegeny az megerdemli, mert nem akar dolgozni. nem is basztatni akarom Lazar Janost a szolgalati Audijaval mondjuk, hanem egyszeruen csak arculcsapott az, hogy milyen konnyu ezt gondolni. "aki az utcan van az nyilvan hibas valamiert, maga tehet rola". mindjart az a benyomasa tamad az embernek, hogy a nyomor az pusztan valasztas kerdese, nincs koze semmi mashoz. nincs koze etnikai hovatartozashoz, nincs koze betegseghez, balestehez, csaladi tragediakhoz vagy eppen penzugyi szerencsetlenseghez (mint mondjuk a most a frankhitelesek).

a depresszio szamomra a legjobb pelda. mivel en magam egyaltalan nem vagyok onpusztito, nincsen bennem (C-t idezve) egy ondestruktiv sejtecske sem, igy sokaig tartott megertenem hogy a depressziobol nem lehet csak ugy kijonni, azt lerazni magunkrol, ha egyszer beleesunk.
ugyanigy a fuggoseget (teszem azt drog, alkohol, szerencsejatek) sem ertettem sokaig mivel nem is tudtam rola semmit. nem tudtam peldaul hogy a szerencsejatek lenyegeben fizikai fuggosegkent mukodik, jellemzoen azoknal fordul elo akiknek alacsony a noradrenalin szintje, amit izgalomba hozassal, nemi felizgatassal, felelemmel lehet emelni, vagy azzal a thrill-lel amit a rulettasztal vagy a jatekgep ad meg.

a szegenyseg kapcsan nem gondolom tagadni, hogy ne lenne sok olyan ember aki valasztja (a segelyt, a rokkantnyugdijat), de abban biztos vagyok hogy statisztikailag nezve ez a kisebbik hanyada a szegenyeknek.
legegyszerubb peldat hozom, a volt szomszdunkat, Aladar bacsit, aki meg annak is dacara, hogy milliomos volt, a sztereotip cigany putrihoz merten is mocsokban elt (macska es egerszar kozott egy folyo viz nelkuli szobaban amit aztan a szentleleken kivul talan csak a vakszerencse tartott meg attol hogy osszedoljon). Aladar bacsi 27 evet volt bortonben, ket adagban. egyszer a masodik vilaghaboru utan, egyszer meg 56 utan. az elso korben, sziberiaba menet apjaval gyalogolt egyutt, aki nem birta a menetet osszeesett es meghalt utkozben. konnyu megitelni az oreget ranezesre, ahogy hasonlokeppen konnyu megitelni a szegenyeket is. o milliomos volt, mivel havi 300ezer forintos eletjaradekot kapott, de az a rengeteg tragedia amit at kellett elni megrontotta az oreg itelokepesseget, szellemi egeszseget annyira, hogy neki norma legyen egy szarkupacon elnie.

meg ha nem jellemzo peldat hoztam, akkor is joval bonyolultabb es nehezebb kerdes a szegenyseg, mint hogy egyszeruen felhuzzam magam Lazar Janos tudatlan es kifejezetten serto publikus megnyilvanulasan. ha valamire jo ez a par mondat, hat pontosan arra hogy ramutasson, mennyire hianyzik a politikuainkbol (no meg belolunk) a szocialis erzekenyseg, igazsagerzet es empatia. keresve sem talalunk olyan politikust ma magyarorszagon aki belehelyezkedne azoknak az embereknek a cipellojebe, akiket kepvisel. megneznem peldaul az egeszsegugyi allamtitkart lehuzni egy hetnyi muszakot az esztergomi korhazban. de tul elfoglaltak mindannyian a halmozott allasaikban (gondolom nem csak polgarmesterek es orszaggyulesi kepviselok egyszerre, de bizottsagi tagok is valahol a vezetoink). es az utolso erv amit ide mereszelek hozni, az meg egyszeruen az hogy a politika nehany nagyobb csalad kivaltsaga szerintem magyarorszagon. feltelezem van par ember, aki az iskolai (kesobb HOKos) szamarletrat megmaszva jut be egy egy partba, de azt is feltelezem hogy inkabb nepotista modszereseggel lepkednek elore egymas vallan urambatyamek. nem gondolom hogy sok elkepzelesuk van arrol, hogy milyen nelkulozonek lenni. amit mondjuk gyurcsany kanyarintott a lazar sztorira valaszul az facebookon, nekem alig hiheto, inkabb erzem kisstilu manipulativ hazug huzasnak. (amennyiben megis igaz ugy en kerek elnezest. azt hiszem nehezen tudok elvonatkoztatni attol hogy gyurcsanyt a politikai hazudozasban olyan koronaztalan kiralynak tekintsem mint mostani (kalapos) utodjat)

en sem tudtam, sot a mai napig sem tudom teljesen milyen szegenynek lenni, de kezdtem mar uj eletet ketszer is (Londonban, illetve most Portlandban), allaskeresessel, ingatag anyagi hatterrel, nem tudva mi lesz a jovo heten. ugyanakkor nekem konnyu, hiszen ott van az otthon, ahova vegso soron veszhelyzetben mindig haza lehetne menekulni. meg kihasznalatlanul is, ez egy igenis meghatarozo tenyezoje a (most eppen) felszegeny eletemnek.

adna most magat a harmadik otthoni hir is, hit tevesunk ujabb ekes csucspontja a magyarorszag - abszurdisztan metaforaban, de a harmadik legyen inkabb olyan ami tenyleg szamit:

2 comments:

  1. Szépen írsz Balázs!

    Örülök, hogy leírod ezeket...itthon az embernek hamar "minekúgyishiába" vagy "eztmárannyiranembíromhogyazérisleírom" érzése támad, amiből az előbbi gúzsba köti, az utóbbi pedig indulatossá tesz.
    Persze nem mindenkinek van meg ez a kifogása:) van, aki fáradhatatlanul cikkez a hasonló dolgokról....ezeket az embereket épp annyira tisztelem, mint amennyire sajnálom. (nem lesajnálom, vagy szánom, csak sajnálom azért, mert erre a problemakorre koncentralnak...és olyankor mindig azt erzem, valami utkozben elveszik...)
    legszívesebben ott mezőgazdászkodnék vhol a környéketeken, még jónéhány jóbarát társaságában:))

    valami hasonlót tervezünk, alapozunk itthon is.

    ReplyDelete
  2. koszi Nossy!
    ezen a kornyeken, vagy az otthoni kornyekunkon? ja, tenyleg, beszeljunk csak skypon!

    ReplyDelete