Wednesday, March 16, 2011

ugy szeretnem megerteni

tortenelmi tavlatokban hogyan is mukodnek a vilag.

Edwarddal beszelgtve a legutobb abbol indultunk, ki hogy szerinte a legjobb allamforma az alkotmanyos monarchia. ez azert jott fol, mert elmeseltem hogy mi demokraciaban elunk ugyan, de egy olyanban, ahol megvolt a lehetoseg arra hogy egy part folulirja az egesz nemzet, demokracia, koztarsasag mukedesenek rendjet. meg volt a lehetoseg arra hogy kihereljenek minden fuggetlen intezmenyt a nep neveben, atirjak az alkotmanyt es most az orszag nevet is megvaltoztatjak. minden feket kioldottak, maguk irnak alkotmanyt es szidjak az ellenzeket hogy nem vesz benne reszt, de ha megis, akkor minden javaslatukat dobjak a kukaba.
lenyegeben arrol beszelgettunk hogy meg ha csak szimbolikus hatalma is van az angol kiralynonek, a spanyol, holland, norveg kiralynak, esatobbinek, akkor is nagy a jelentoseg annak hogy a monarchia nem egy negy evente cserelodo, arcot valto intezmeny, hanem folyamatos jelenlet egy nemzetben. az uralkodonak pedig nincsenek, nem lehetnek rovid tavu celjai, illetve nem lehet pusztan az egyik szavazo oldal parjan lennie, hiszen az egesz orszagot kepviseli.

ugyan van koztarsasagi elnokunk, de az partkatona leven semmikeppen sem feleltetheto meg ennek a szerepkornek. Solyom Laszlo mar annal inkabb volt (tamaszkodott is ra a Fidesz), bar vele is az a furcsa tortenet allt elo hogy amikor ezt a szerepet teljes lendulettel (a ketharmad fekjekent) betolthette volna, azonnal eltavoltitottak.

miert irom en ezeket a blogra? senkit nem erdekel, nincsen benne ujdonsag, aztan meg meg  ilyen analfabetan is fogalmazok. max majd visszaolvasom evtizedek mulva, hogy tudjam hogy az amerikai ut elso feleveben ezek a dolgok foglalkoztattak.
ez a ket post (eltekintve a macskas dologtol) mindossze emelkezteto magamnak.

1 comment:

  1. Balázs, én szeretem olvasni, hogy miket gondolsz, még ha reagálni nincs is mindig időm, mivel "madártávlatból" nézve és nem kizárólag magyar oldalakat olvasva Te más összefüggéseket is észrevehetsz, mint mi. Én már nem veszem a fáradtságot sem arra, hogy felháborodjak - nem tudom, a táppénz csökkentését és a veszélyeztetett terhesekkel történő elbánást hallottad-e, bár gyanítom, az adók és az alkotmány után ez csak egy csepp az egyáltalán nem átlagember-barát és átlagmagyarállampolgár-barát intézkedések tengeréből. De persze azért szaporodjunk... De a legrosszabb az, hogy teljesen tehetetlennek érzem magam. Az alkotmányunk is olyan lesz, amilyen, meg az alkotmánybírósággal is elbántak már. De ne menjünk bele, mert csak álmatlan éjszakáim lesznek.
    És persze: kíváncsian várom továbbra is az írásokat, akár állatosok, akár politikaiak, akár Rólatok, ételekről, vagy épp a munkátokról szólnak. :)
    M.

    ReplyDelete