Wednesday, August 27, 2014

Eszmé szuletesekor es azidotajt:

- Robin Williams folakasztotta magat.
- masodik napja zajlik a fergusoni lazongas, ami azert tort ki mert a egy utcai rendor lelott egy fegyvertelen fekete tizenevest. nekem ugy tunik, hogy a Martin Luther King meggyilkolasa utani faji lazongasok ismetlodnek most, meg ha kisebb kivonasban is. a helyzet abbol a szempontbol viszont kritikusabb, hogy hadseregnek kepzelik magukat a kisvarosi rendorok, es lathatoan ehhez minden felszerelesuk meg is van. (militarization of local police force)


- irakban es sziria keleti reszen, az iszlam allam (IS) terrorista szervezet gyozelmet gyozelemre halmoz, mikozben a nemzetkozi kozosseg tehetetlen, kvazi sokkban van. nem sokkal kesobb lefejezik James Foley amerikai ujsagirot.
- a mar ki-tudja-hanyadik izrael-gaza haboru ugy a kozepe fele jarhatott. allando bombazasok, gazaba behatolo izraeli katonasag, alagutak, es megtort tuzszunetek.
- nigeriaban a Boko Haram iszlamista terrorszervezet olyan komoly erot kepvisel, hogy az orszag (amugy korrupt es rosszul menedzselt) hadserege sem tudja visszaszerezni toluk az egyik elfoglalt varosukat. ami igazan tragikus ebben a konfliktusban az az hogy a hadsereg sokszor ugyanolyan kegyetlenseggel oli halomra a civileket mint a Boko Horam, akik az ev kezdete ota korulbelul 2000 civilt vegeztek ki, illetve tobb szaz fiatal lanyt tartanak fogsagban, akiket rabszolganak akarnak eladni.
- magyarorszagon Orban Viktor nem sporol a milliardos koltsegu stadionok epitesevel. a felujitott fradi stadion avatojan a szurkolok kifutyultek.
- ukrajnaban lenyegeben nyilt haboru folyik az allam es az oroszok altal tamogatott szeparatistak kozott. ezekben a napokban egy orosz "segelykaravan" van uton ukrajnaba, amit par hettel kesobb mar tankok kovetnek.
- nyugat afrikaban tombol az ebola jarvany, a fel vilag ettol (is) parazik. marciustol augusztusig hozzavetolegesen 1500 ember vesztette eletet, ami az eddig elkonyvelt legsulyosabb jarvany a virus 1976-os felfedezese ota.
- eszak korea elkeszitette a sajat emberi jogi jelenteset sajat magarol azutan, hogy az Human Rights Watch is megtette ezt honapokkal korabban. mondani sem kell, a ket jelentes egymas totalis ellenvetese.
- ket nappal korabban ujravalasztottak Recep Tayyip Erdogan torok allamfot, akinek az illiberalis allamepiteset Orban Viktor kovetendo peldanak tekinti. szerintem meg egy veszelyes nemzetkozi politikai szereplo.
- Budapesten az mszp, az egyutt-pm es dk, azaz a baloldali osszefogas sokadjara dol dugaba, ez alkalommal a fopolgarmester jelolt allitasukat vertek apro darabjaira. most mar tenyleg lehuzhatnak magukat a wc-n.
- franciaorszagban egy biro 3000 euros penzbirsagot kap ciganyozasert, ket hettel kesobb magyarorszagon az a birono, aki a torvenyszeken, kamerak elott bunozo eletformanak nevezte a ciganysagot mindenfele buntetes nelkul viheti tovabb a hivataljat.

es vegere egy jo hir:
- ugandaban eltoroltek az eletfogytilani borton kiszabasat a melegekre, e helyett "csak" het ev elzaras jar, arra ha valaki mas mint a tobbi es ezt folvallalja. akarhogy is nezzuk, ez elorelepes a ugandai melegjogi mozgalomnak.

meg egy bizarr:
- torokorszagban a tenger partra vetett egy ketfeju delfint.

es vegul amihez annyira hozzaszoktunk mar, hogy majdnem ki is felejtjuk:
- idestova harom es fel eve tart a sziriai polgarhaboru, korulbelul 70,000 civil aldozattal, negy es fel millio otthonabol eluldozottel es harom millio menekulttel. ez a konfliktus a nemzetkozi kozosseg legsotetebb szegyenfoltja a kora 21. szazadban.


-------------------------------------------------------

Christyanne mondta hogy szeretne emlekezni arra, mik tortentek amikor a lanyunk megszuletett, hogy ha esetleg ezt valamikor megkerdezne tolunk. hat ezek. ugy tunik langokban allt a fel vilag.

2 comments:

  1. Nekem is eszemben volt, hogy veszek egy csomó nap és hetilapot Áron születésekor, de úgy döntöttem, hogy inkább nem.. (meg egy kicsit el is felejtettem :) Remélm minden jól van a babával és a mamával!

    ReplyDelete
  2. jo otlet, tenyleg erdemes kezzelfoghato peldanyokat is felretenni!

    ReplyDelete