Thursday, August 14, 2014

otthonszules volt,

ami gondolom nem lep meg titeket, foleg azokat nem, akik kozelebbrol ismerik Christyannet. o babaasszonynak tanult ugy 12 evvel ezelott, gyakornok volt egy amish kozossegben. 20 szulesnel volt jelen, amibol 6 alkalommal "kapta el" a kipottyano babat, ahogy itt mondjak (to catch a baby). amiota ismerjuk egymast, azota nyilvanvalo volt, hogy ha valamikor gyerekunk fog szuletni, az csak es kizarolag az otthonunkban tortenhet.
ebben nagy segitseg volt az nekem, hogy minel tobbet beszeltunk rola, annal vilagosabb volt, hogy
1) ez nem sarlatansag, hanem szakma es tudomany
2) elkepeszto kulonbsegek vannak a korhazi es az otthoni szules kozott
3) ha barmi baj tortenne, a szuleszno tetovazas nelkul szallitana minket korhazba azonnal

a babaasszonyunk Catherine Schafer volt. o a hazunktol nem messze vezet egy klinikat (a gentle beginning) egy masik babaval, diakokkal es par noverrel. kettejuk kozott jellemzoen hetente 3-4 szules zajlik le, de elofordul az is hogy 8-9. lenyegeben mindketten kitanult orvosok, akik tovabbkepeztek magukat szulesnonek. Catherine 31 eve praktizal es tobb mint 4000 szulest vezetett le. 2005-ben az orvosi, termeszetgyogyaszi es szuleszi kepzese mellett elvegezte a nover mesterkurzust is. szoval ennyit a sarlatansagrol.

---------------------------------------------

a szules julius 29-re volt kiirva, de augusztus 12-ig tartott az az idoszak amig vartuk a babat, utana kellett volna kozbeavatkozni intenziven. a hetvegen mar nagyon remeltuk hogy elkezdodik, de nem akart. ugyhogy ket akupunkturas kezeles utan a Catherine bekent egy kis prosztaglandin hormont a mehnyakra, ami kifejezetten kenyelmetlen beavatkozas es szintetikus anyag, ezert csak ovatosan adagolta. szombat ejfel kornyeken, amikor az ipodrol, fulhallgaton keresztul elkezdtuk ciganyzenet jatszani Eszmének, akkor o par pillanat alatt kirugta a magzatviz zsakjanak oldalat - bumm!

ime:

ha innentol szamoljuk a vajudas indulasat, akkor 37 orat tartott. viszont ha onnan, hogy az igazan nehez fajasok mikor kezdodtek (vasarnap este 11 korul), akkor "csak" 26 ora volt a szules. Eszmé kedd reggel 01:25-kor szuletett meg.

en soha eletemben nem gondoltam volna, hogy ilyen kemeny munka a szules. a mehnyaknak nullarol tiz centimeterre kell tagulnia hogy a gyermek at tudjon csuszni a szulocsatorna. anatomialag kb igy nez ki.



a magzatviz elfolyasa utan eloszor is elrendeztuk a nappalit, kivittuk az asztalt a konyhaba, folfujtuk a medencet, majd el is indultak Christyanne konyebb fajasai. kozben a kutya meg a macska csak lapitott.




ezen a ejszakan nem jutottunk sehova, ugyanis a fajasok nem voltak eleg hosszuak es rendszeresek. viszont vasarnap delutan-este komolyabban beindult a dolog, annyira, hogy ki kellett hivjuk a novert a fajdalomszint jelentos emelkedese miatt, aki a vizsgalat utan mondta, hogy kb masfel centinel tartunk. ez kiabrandito volt, de persze minden szules mas es mas. nyilvanvalo lett, hogy a mienk hosszu lesz. ami viszont nagyon klassz volt, az az ahogy a kutya odasomfordalt hozzank a kihangositott szivritmus mereskor es szemrevetelezte hogy mi tortenik.



ez vasarnap ejfel korul tortent es a nover a varos masik vegebol autozott at hozzank. aztan ahogy lelepett, egesz reggel hatig rendszeres fajasai voltak Christyannenak, en nem tudtam igazabol miben segiteni, csak utban voltam. ugyhogy Bogi aludt vele az also szinten - egyertelmuen aggodott es el sem mozdult Christyanne mellol reggelig.


ellenben hetfo delutan, na akkor beindult a show. 
Christyanne kapott meg egy kis prosztalegint. delutan haromra olyan kemeny osszehuzodasai voltak, hogy amikor ismet kijott a nover, akkor mar szunet sem volt a 6-8 perces fajasok kozott. tudtunk hogy ez mar az. en csak annyiban tudtam segiteni, hogy fogtam a kezet, illetve amikor wcre, vagy zuhanyozni kellett mennie akkor egyutt mentunk. ezek a fajasok hihetetlenul kimeritoek normal esetben is (amikor az embernek ot-tiz perces szunetek vannak kozben), hat meg akkor, ha non-stop jonnek, amikor nincsen idod arra hogy kifujd magad.

a tisztazas vegett: a babaasszonyok nem hasznalnak epiduralt. gondolom aki szult mar kozuletek, vagy jelen volt korhazi szulesnel, az tudja, hogy ez mit jelent. en nem tudtam. lenyegeben az epiduralt az anya gerincebe injekciozzak be, aminek kovetkezteben derektol lefele teljesen, vagy majdnem teljesen eltompul az erzekeles. persze minden szules mas, van akinek ez sem segit. es van aki, mint peldaul Christyanne, nem is ker belole.

ezek a permanens fajasok harom-negy oran keresztul tartottak. Christyanne tobbszor is felrebeszelt, inni egy kortyot sem tudott, es ki kellett varni mig megtalalja a fajdalom kezelesenek a modjat. ugy fel het kornyeken alltunk be a klasszikus, hullamokban erkezo vajudo fajasokra. hihetetlen volt latni, hogy dacara annak mennyire megszenvedett mar ekkorra, innen kezdve egyre jobban birta a nyomast. persze en is segitettem magamon, ugy negy korul csavartam le a whiskey-s uveg kupakjat, gondolvan vegul is csak az egyik kezemet tudom folajanlani szorgongatasra (de meg milyen szorongatasra!), a masikben elfer egy pohar.

egy oraval kesobb feltoltottuk a medencet vizzel. innentol kezdve fel tizenkettoig a vizben vajudott, amit 34 fokosan kellett tartani a szulesig (nehogy tulmelegedjen az anya), viszont a szuleskor fol kellett hozni a 38-39 fokra, hogy ha a gyermek a vizben szuletik, akkor ne legyen homerseklet elteres a meh es az uj vilag kozott. azt hiszem ez volt az a fazis, amikor vegre sinre alltunk, es a ket borzasztoan nehez vajudas kozott mindig volt egy pici szunet, amiben ertelmesen tudtunk beszelni egymassal es meg egy kis dinnyet is el tudott fogyasztani. mert hat ekkor mar ugye tobb mint 10 oraja nem evett semmit.

ahogy latjatok, a vajudas kezdete volt a legintezivebb idoszak, es onnan nagyon lassan lett egyre elfogadhatobb a helyzet. en az utolso negy-ot oraban folyamatosan porgettem az LP-ket a lemezjatszon. etiop jazz, spanyol gitar melodiak, leonard cohen, duke ellington es hasonlo lagy muzsikak szoltak vegig.





ez alatt az ido alatt a tobbiek is megerkeztek. eloszor Melissa jott meg, aki Christyanne egyik legjobb baratja, illetve nover es most Christyanne helyettese a klinikan. fontos volt hogy o is itt legyen, mert tudtunk hogy mindkettonk szamara komoly tamasz lesz.
a diak ugy kilenc korul erkezett meg. a szuleszno pedig tizenegy orakor. eddigre Christyanne mehnyaka 9 cm-re tagul, ami nagyszeru hir volt. innen mar tudtunk, nem tarthat sokaig.

vegul ejfel korul kezdodott a tenyleges szules. eloszor a kadban, aztan amint onnan kijott, guggolva, majd az agyon es ismet guggolva kellett preselnie Christyannanek. az eletemben nem lattam ehhez foghatot. korabban azt gondoltam, hogy olyan bizarr lesz, ode sem tudok majd nezni... aztan vegul le sem tudtam venni a szemem a rola. ugyan igaz, hogy eddigre mar vagy hat whiskeyt volt mogottem, de nem az alkoholnak irom a szamlajara a batorsagomat. (csak zarojelben: meg spicces sem voltam. annyiban segitett az alkohol, hogy eltompitotta az aggodalmaimat es idegessegemet)

ebben az utolso fazisban lenyegeben a mehnyak mar ki van tagulva teljesen, a vaginanak kell kinyulnia annyira hogy kiengedje a baba fejet. ez is egy fajdalmasan lassu es nehez folyamat. nagyon apro lepesekben tortent meg, es egeszen az utolso fel oraig, alig lehetett valamit latni a gyerekbol. amint viszont elkezdett kivehetove valni a fejformaja, akkor en nem hittem a szememnek. brutalis es szurrealis volt! ez az a resz, amit hogy ha barmilyen ferfi vegignez az eleteben, ketsege sem lesz utana, hogy melyik is igazabol az erosebbik nem.

a guggolo pozicio volt az utolso. en leultem egy szekre es hatulrol tartottam erosen Christyannet hogy ossze ne essen. felalltunk, vartunk, majd leguggoltunk, es Christyanna a lelegzetet visszatartva tolta ki a babat milimeterrol milimeterre. nem csak a fizikai es erzelmi tamasz miatt volt fontos, hogy en tartom karban ot, hanem ezert is, mert eddigre mar olyan faradt volt, hogy neha sirt a fajasok kozotti szunetekben. kicsit korabban sikitott is. aki ismeri a felesegemet, az tudja, hogy nala ez tul van, messze tul a hatarokon.

Eszmé egy ilyen guggolasnal pottyant ki hirtelen, egy az egyben! en azt hittem eloszor a feje fok kibukkani, aztan kel meg tolni parat, de a gravitacio teljesen mas velemenyen volt. a szuleszno elkapta azonnal, mi meg (Melissa es en) visitottunk mint a sakal amikor meglattuk! a baba asszony viszont rogvest rankszolt, hogy maradjunk csendben, hiszen a gyerek eddig csak sok sok retegen keresztul hallotta a vilag zajait, mi meg hirtelenjeben lekiabaljuk neki a csillagokat az egrol.

es Eszmé masodperceken belul el is kezdett sirni. olyan hangosan es egeszsegesen, hogy elallt a lelegzetem. nagy meglepetesunkre olyan tiszta volt hogy csak na.
ott volt minden. a pici de hosszu ujjai, a gyonyoru fulei, a hosszu teste, az a keveske szoke hajacskaja. rugdalodzott labaival, kalimpalt a kezeivel, gorbitette az ujjait es a labujjait, es nyitott szemmel nezelodott az uj otthonaban. ez volt a szules egyik legfantasztikusabb resze: nem kellett mesterseges fenyek kozott kibukkannia, hanem ejjel, nehany asztali lampa felhomalyaban. igy nem bantott a szemet a vilagra jovetel es eberen nezelodott mindenfele. melysegesen bodito volt, amikor elszor egymas szemebe neztunk.

ezek a kepek a szules utan keszultek egy perccel.




a koldokzsinort en vagtam el termeszetesen. erdekes volt latni hogy ugy negyed oraval kesobb meg kell szulni a placentat is, amirol gondoltam volna hogy ilyen klasszul nez ki. kepet persze elfelejtettem csinalni rola.

a nover, a gyakornok, es a szuleszno eddigre mar elokeszitett minden. az asztalaink es minden mas szabad felulet be volt teritve muszerekkel, arra az esetre ha mondjuk ki kell huzni a babat, ha lelegeztetni kell a babat, esatobbi. viszont mivel nem volt szukseg semmilyen beavatkozasra, fel oraig csak pihent mindenki a szobaban. Christyanne, Eszme es en az agyon pihentunk. aztan folhivtam a szuleimet es a hugomat. nagyszeru volt, hogy adtak nekunk idot azonnali kotodesre.




Eszmé 3 kilogrammal es 52 centivel szuletett.

vertipusa A negativ. a szivritmusa 150 kornyeken van. az elso kepen az latszik ahogy megmeri a szuleszno, hogy mennyi oxigen van a vereben, a pulzus meresevel az iciripiciri labujjain. megvizsgaltak a szivzorejeit, a tudejet es a reflexeit. mindent. es mindent a legnagyobb rendben talaltak.
mindezt az emliette felhomalyban, elemlampakkal. halabol a lanyunk meg nem sirt ezalatt egyaltalan.

mikor vegeztek vele, akkor megvizsgaltak Christyannet is. vernyomas es egy pici varratolas kovetkezett, illetve segitettek neki lezuhanyozni. mindekozben le kellett passzolni a gyereket, de szerencsere jo helyen landolt.

 

hat o itt a lanyom. Hertlik Eszmé Ágota.

----------------------------------------------

vegul a babaasszony, a gyakornok es a nover reggel fel otkor hagyott minket magunkra. kitakaritottak a lakast, leeresztettek es elcsomagoltak a medencet, elpakoltak a cuccaikat, elinteztek egy csomo papirmunkat es persze kozben figyeltek, hogy mi tortenik velunk. Christyannet kozvetlen a szules utan mintha ujcsettintesre ki is csereltek volna. teljesen nyugodt, pihent es vegtelenul boldog volt. mintha nem is tortent volna semmi dramai az elozo 28 oraban.

Eszmé sirt es kiabalt egy kicsit, aminel mi sem termeszetesebb, amikor eloszor tolti fel a tudejet az ember lanya levegovel. aztan egy perccel kesobb mar Christyanne mellen volt, skin to skin kengurozott - eberen, de nyugodtan. nem tudom mennyit latnak az ujszulottek, de gondolom formakat es szineket ki tudnak venni a kornyezetukbol. ugy tunt minden borzasztoan erdekli ot.

----------------------------------------------------

amit pedig a legvegere hagytam, az a hangfelvetel a szules utolso perceirol. ha mar egyszer eljutottal idaig az olvasasban, akkor talan ez a negy es fel perc meg belefer az idodbe. ket reszbol all a felvetel, az elso a vajudas vege, a masodik pedig az amikor elvagom a koldokzsinort. enjoy!

No comments:

Post a Comment