Friday, August 22, 2014

es azt tudtatok, hogy a placentajat

(azaz mehlepenyet) szinte az osszes emlos megeszi? mi tobb, az egyik orvosunk es a szulesznonk szerint is az a dolgok rendje, ha az anya is megeszi a gyereke placentajat. eloszor azt hittuk, hulyulnek. foleg amikor azt valaki azt talalta mondani Christyannenek "persze, tedd bele egy gyumolcsturmixba es idd meg."

csak hogy tisztazzuk, mirol is van szo...


(ez a legvallalhatobb kep rola, de ha igazan erdekel, nezd meg a tobbit)

igen, az ott a koldokzsinor, azon keresztul erkezik az osszes taplalek, ami eletben, sot, robosztus biztonsagban tartja a magzatot. elkepeszte egy (ideiglenes) szerv, lenyegeben ide erkezik az anya vere, amibol a placenta kiszuri a taperteket, es a zsinoron keresztul a magzathoz szallitja. igy a kettejuk vere nem erintkezik (ami ugye fontos ha esetleg eltero vercsoportu az anya es gyermeke).

szoval az alternativ medicinaban es az otthonszules szcenajaban minden ketseg nelkul ajanljak a placenta elfogyasztasat. a klasszikus nyugati orvoslasban ketelkednek benne, hogy ennek kifejezett haszna lenne, bar karos hatasrol senki nem beszel. mindenesetre, vannak tanulmanyok, amik azt mutatjak, hogy az anyak 3/4-enel jobb a kozerzet, normalisabb szinten van az energiajuk, a stressz szintjuk csokkent. emellett megfigyeltek, hogy segiti a tejtermelest, a belszerkezet visszahuzodasat, oxitocint (kvazi boldogsagos fajdalomcsillapito hormont) termel, illetve ami talan a legfontosabb, rovidre zarja a szules utani (klinikai) depressziot, amit nagyon sok anya megszenved. az emberi placenta elfogyasztasanak angol nyelvu wikipedia szocikkje itt talalhato. tartalmas iras. az egyik dolog, amit nem emlit de erdemes tudni, az az hogy nagyon sok anya ahelyett, hogy azonnal elfogyasztana, felreteszi a menopausa idoszakara (effektive beteszi a fagyasztoba hosszu evekre), mivel hormonkiegyensulyozo hatasa van.

no hat mi is, azaz Christyanne is raadta a fejet erre. vegankent elegge morbidnak tunhet ez, bar azt latni kell hogy a placenta az egyetlen nem eroszakkal eloallitott hustermek. persze a turmux, vagy a levesbe szeleteles nem johetett szoba. ami viszont igen, az ez a 200 dollaros szolgaltatas volt: elviszik a placentat szules utan, letisztitjak, csikokra vagjak, kiszaritjak, feldaraljak es kapcsulakba teszik. voilà:


ha ezt nem csinaltuk volna meg, akkor is megtartjuk a placentat es elastuk volna egy ujonnan ultetett gyumolcsfa fa toveben, aminek szinten hosszu hagyomanya van.
egyebirant magyarul itt egy altalanos osszefoglalo a placenta felhasznalasi modjairol.

(ezt a bejegyzest annak dacara mereszkedtem megirni, hogy szinte idaig hallatszik, ahogy Talpesz mantrazza, istenverte hippik, istenverte hippik!)

2 comments:

  1. Oh bakker ez nagyon durva... örülök, hogy nem kötelező. Azért kíváncsi vagyok, hogy mennyire tudományosak azok a vizsgálatok amik a méhlepényevés előnyeit bizonyítják. :D Elég nehezen tudok megfelelő kontrolt elképzelni.

    ReplyDelete