Wednesday, August 20, 2014

kozvetelen csaladi tamogatas hijan

itt magunkra illetve a baratainkra vagyunk hagyva. magyarorszag ugye messze van, Christyanne felmenoi, illetve rokonai meg vagy halottak szamunkra, vagy komoly tavolsagra tartjuk oket magunktol.

szerencsere van nehany dolog, ami megkonnyiti ezt az elso par hetet, ami elegge kritikus szerintem.

- mind a kettonk munkahelye abszolut alkalmazkodik a helyzetunkhoz. ahogy irtam Christyanne fizetett (!) gyesen van meg oktober elsejeig, nekem meg van meg nemi fizetett szabadsagom amit erre az idore tartalekoltunk. illetve van "csaladi tavollet" cimszo alatt harom honap fizetetlen szabadsagom, amit akkor es ugy hasznalok fol ahogy akarok. igy hat egyelore en is otthon vagyok sokat, segitsek Christyannenek, amiben tudok, mivel egyreszt mindket keze foglalt egesz nap, masreszt meg meg labadozik a szules utan.



- a szomszedaink folallitottak egy ebedvonatot (foodtrain) nekunk. ez egy regimodi szokas, lenyegeben azt jelenti, hogy sorrendben hoznak nekunk egy nagyobb adag ennivalot, hogy ne kelljen a fozessel bajlodnunk. levest, foetelt, sutit, pudingot, barmit ami eszukbe jut. es persze mindezt veganul keszitik, ami egyebkent nagy szo, mert az egyik csaladban sincs ilyen etrend. e mellett pedig mas barataink is hoznak nekunk kajat, illetve a munkatarsaink is beszallnak neha. 




- a tidee didee (tiszta pelus) szerviz.. mi vaszonpelenkakat hasznalunk es ok arra szakosodtak, hogy tisztan tartsanak minket. hetente egyszer elviszik a koszos pelenkakat majd visszahozzak tisztan. tekintve, hogy az most egy darabig heti hatvan-hetven darabrol van szo, ez egy komoly teher lepasszolasa. nem csak idot es vizet, de az energiankat is kimeljuk ezzel. es mindossze 18 dollarba kerul hetente, azaz Christyannenak egy munkaorajaba vagy nekem kettobe. kivalo uzleti modell, nem is csoda, hogy 60 eve mukodik.


- amikor munkaba kell menjek, akkor el tudom azt intezni hogy a szomszedok, vagy valamelyik baratunk beugorjun hozzank es kicsit atvegye a babat Christyannetol, adjanak neki egy valamennyi mozgas-szabadsagot. aztan amikor meg hazajovok, akkor itt bandazunk a haz elott vagy az utcafronton a tobbi csaladdal. szoval nem errezuk megunkat elzarva egyaltalan.



- illetve a hushamok. baba hinta-agy. ugy tunik Eszmének nincsen ellenere itt sziesztazni, kozben Christyanne meg nyujtozkodhat kedvere. nagy szerencsenk volt, hogy hasznaltan tudtunk szerezni egyet, mert amugy borzasztoan draga mulatsag az ilyen. (egyebkent a hintaagyat le lehet akasztani a vazrol es akarhova fol tudjuk majd tenni, ahol hozza kampo.)



egy szo mint szaz, egyelore egeszen jol mennek a dolgok.

5 comments:

  1. sokadjara irom, hogy csaladi tamogatas hijan (es most mar helyesen is, egy j-vel). kicsit hulyenek erzem magam ezzel az ismetelgetessel. de a helyzet az hogy most tenyleg erzodott. gondolom eleg nagy kulonbseg lett volna, ha megbizhato es szereto csaladtagok vesznek most minket korul es segitenek mikozben Christyanne labadozik. igy is nagyon jol atveszeltuk az elso tiz napot (mi tobb tegnap autozni es a parkban setalni is voltunk siras nelkul). viszont nyilvan nem volt konnyu az elso het, amig Eszmé napirendje rettentoen hektikus volt, Christyanne teste meg elegge torekeny es faradt. mostanra szerintem egyenesbe jovunk, a lanyunk sokat eszik es alszik, elegedetten es jobbara csendesen.
    egyebkent otthon, korhazi szulesnel hogyan mennek a dolgok? ket verziot hallottam:
    - bent tartanak ot napig, hogy a szules utan felepuljel, idonkent behozzak a babat, de nem sok idore. az elsodleges cel ebben a variacoban az, hogy fizikailag minel felkeszultebben menjen haza az ember.
    - szules utan azonnal hazaengednek, csaszarmetszes utan meg egy napot bent tartanak, aztan viszlat.

    itt egy napot tartanak bent, aztan lehet (sot, kell) lepni. minden egyes korhazban toltott nap borzasztoan draga, a szules meg magaban 14-16,000 dollar. szoval az ember penztarcaja azt diktalja, hogy menni kell.

    ReplyDelete
  2. Szerintem ritka még itthon is az ilyen szintű családi támogatás, mint amit te leírtál. Vagy lehet, hogy csak nekem nem volt rá igényem. Nekem mondjuk kaján kívül nem hiányzott más segítség akkor, később sokkal inkább hasznos volt. De jó olvasni, hogy ilyen jól megoldottátok úgy, hogy nektek jó legyen.
    A szülésről szerintem egyik infód sem helyes, legalábbis kedves városunkban nem, itt átlagosan 3 napig maradnak a nők és a babák a kórházban. Kórháztól függ, hogy az alatt a pár nap alatt mennyi időt van anyukával a baba. (Más városokban más szokások lehetnek.)

    ReplyDelete
  3. Még annyi, hogy nekem a pelenkamosó cég nagyon tetszik! Én pont a mosás miatt nem választanám a mosható pelenkát (nekem nem fér bele az időmbe), de ha ezt helyettem elvégezné valaki, akkor simán.

    ReplyDelete
  4. Tudom, hogy magyar viszonyokra voltál kíváncsi, de itt az USA-ban is nagyon sokféle kórház van, ahol más-más a policy (és persze a biztosítás is fontos). Ahol Áron született, nagyon arra mentek, hogy a lehető legkevésbé legyen kórház feeling, az egész esemény a legközelebbi hozzátartozók jelenlétében/segítségével történik.

    Ugyancsak a gyerekgyógyászok szövetségének ajánlása nyomán a babát egyből a mamának adják, és ha problémamentes volt a szülés, akkor nála is hagyják. Alapból 2-3 napig van benn, egy egyszemélyes szobában, ahol van extra ágy az apának (vagy partnernek, ahogy itt mondják :-). Ha komplikáció van, és császározni kell, akkor kicsit más a menetrend: a gyereket odaadják egy kicsit, de műtét lezárása miatt egy éjjszakára az intenzívre viszik (ha az anya állapota engedi, akkor mehet szoptani közbe, ennek nagyon örülnek és támogatják).

    Mindezért 9o.ooo dollárt számlázott ki a kórház. Szerencsére a biztosítás teljes egészében állta. Ennyi előnye van állami egyetemen dolgozni.

    ReplyDelete
  5. utos, utos nagyon. hihetetlen egy osszeg ez. ha valakinek nincsen biztositasa, vagy csak a felet fedezi a biztositasa (ami elegge gyakori szerintem), akkor erre ramehet az ember haza.
    azt viszont en tovabbra is javara irom a rendszernek, hogy nagyon jo ellatasban reszesitenek. az itteni Kaisernek van birthing centerje is, ami gondolom olyan mint egy szuleszeti luxusosztaly.

    ReplyDelete