Thursday, August 7, 2014

szulesinditas szintetikus szerek helyett

akupunkturaval. az elso szulesnel elegge jellemzo, hogy az anyak tulhordjak a csemeteket. a kiirt datum is csak tajekoztato jellegu, egy hat hetes periodus negyedik hetenek kezdetet jeloli. tehat a kereta kiirt datumtol negy hettel korabban indul es ket hettel kesobb zarul. ebben az idoszakban teljesen normalis a szules.

mi most egy hettel vagyunk a datumunkon tul. a tegnapi vizit alkalmaval azert megvizsgalta Christyannet a babaasszony es mondta, hogy minden rendben, keszulodik a teste a szulesre. a gyerek feje a medencecsontra fekudt (the baby has dropped), a mehnyak elore mozdult, es kezd tagulni, a gyerek szivritmus-valtozekonysaga is rendben (120 es 160 bpm kozott).

szoval meg egy hetunk van, de gondoltuk hogy azert megsiettetjuk a szulest egy kicsit. hogy miert? hat mert keszen allunk mi is, testileg, lelkileg, illetve termeszetesen az a keves szabadnapunk ami van, az is telik most. Christyanne mar majdnem felhasznalta a GYES-e felet, en meg negy napot vagyok otthon ketto helyett.

a szulesinditast el lehet erni lehet szintetikus uton, aminek a gondolatatol mind Christyanne, mind en irtozunk, bar ezt a ket het plusz letelteig meg egy korhazi orvos sem irna elo. ebben a proceduraban vegyszereket kennek a mehnyakra, ami nagyon durvan beinditja a szulesi fajdalmakat, az osszehuzodasokat, lokeseket, ezzel meg kenyelmetlenebbe, nehezebbe teve egy amugy sem konnyu vajudast.

szerencsere vannak kevesbe durvan beavatkozo modszerek. ilyen az akupunktura, amit mar most hasznalhatunk, hiszen ugy es akkor mukodik, hogy segiti a szules beiinditasat, ha az anya teste mar amugy keszen all. ime a kepriport.





bar kivulrol nezve elegge brutalisnak tunhet, fajdalom mentes a kezeles. sajat tapasztalatbol mondom. en is szoktam akupunkturara jarni, es amint a tuk bent vannak a hatamban (ami neha faj annyira mint egy szunyogcsipes), es a terepeuta magamra hagy, es altalaban elalszom ugy fel orara.

hogy konkretan hogyan mukodik azt nem tudom. nekem kicsit tul spiritualis az altalanos magyarazat. viszont mig mukodik, addig ez nem fontos. ugy tizenot eve Christyanne akupunkturaval szabadult meg a migrenjeitol. hogy segiteni fog -e a szules meginditasaban, azt majd meglatjuk. en a magam reszerol pentek estere tippelek.

-----------------------------
 
egyebkent a tulhordasnak az a kockazata hogy a gyermeknek meg a mehben megtortenik az elso belmozgasa. ezt az elso uruleket ugy hivjak meconium. ez a kesobbiektol egy teljesen eltero jellegu urulek. azokat az anyagokat tartalmazza, amik a mehben korulveszuk a babat, illetve amiket az termel. epiteliumot (fedohamot, lenyegeben borsejteket), lanugot (azt a finom szorzetet ami magzat boret boritja, azaz igen, a sajat szoruket eszek meg), nyalkat, magzatvizet es epet. ha ez a belmozgas megtortenik, akkor a baba a mehben elfogyasztja a meconiumot (hiszen nincsen hova uritse) es igy az kezdeti idoszakban nagyobb esellyel kap el barmilyen leguti fertozeseket.
igazabol mivel itt is tombol a nyar, ettol sem kell nagyon tartanunk, de biztos ami biztos, jobb ezt kikerulni az idokeret betartasaval.

2 comments:

  1. Gondolunk rátok! Ha egy ideig nincs bejegyzés, már úgy gondolom, megszületett :-)

    ReplyDelete