Saturday, July 2, 2011

először teljesen kiakadtam

amikor megtudtam, hogy mostantól Magyarország és Kína legjobb barátok lettek, történelmi verszovetseget kötöttek és mostantól minden jó, sőt jobb, biztosonsagosabb, irigylesremeltobb lesz a pici országunkban.
én erről nem tudtam semmit, úgy ért mint a hidegzuhany az egyszeri parasztembert akit a munka hevebol hazarangat a szantofoldrol az asszonya, hogy ' hagyd a francba Belám, partunnepseg van a faluban, menni kell.'

hat Belaim baszki, nem esik nehezemre bevallani, én beszartam a magam részéről.
elképzelésem sem volt mit jelent ez. viszont amit pedig eddig Kínáról tudtam az elkeserítő, felháborító és csak részletkérdése a mostani tranzakcionak. tudtam hogy az egyszeri kínai komoly kihasználtságban es elnyomasban el; hogy az internetet államilag cenzurazzak; hogy a külföldi újságíró szerencsés ha nem verik meg a nyílt utcán (forras: The Economist); hogy mindent lemasolnak és olcsóbban állítanak elő ami szamukra moralisan teljesen akadalymentes; hogy mindezek fölött legrövidebbet megis a tibeti szomszédság húzza, akik örülhetnek hogy élnek (7 milliobol 1 millio tibetit meszaroltak le a 20. szazadban).


ez utóbbit a Fidesz szószólói is kikérték maguknak meg egy-két evvel ezelőtt, de mint tudjuk ellenzékből mindig könnyebb őszintének, reakciosnak, humanitarianusnak lenni. megtehetik mert nincs tétje. (ha jol tudom most Europaban csak Angela Merkel mert beszolni)

„Hogy végre tudjuk hajtani a teljes gazdasági fordulatot Magyarországon, úgy zártuk ma le a tárgyalásokat, hogy a Kínai Népköztársaság és Magyarország szövetségesei lettek egymásnak. Ehhez erős alapokra van szükség, de ezek az alapok már léteznek a két ország közt. Az elmúlt hatvan év  és az, hogy hasonlóan gondolkodunk a jövőről, csak megerősítette ezeket." Orban Viktor 2011

érteni próbálom mit hogyan gondolja a kalapos király, hogy az elmúlt hatvan évben kozossegt vallaltunk Kinaval. Mondja ezt Orbán Viktor aki 22 evvel ezelőtt azzal lett sztár hogy (igenis nagyvolumenu, bátor lépésként, senki sem tagadhatja) kimondta ország-világ szeme elott, ruszkik haza! most pedig virit a buszkesegtol, hogy baratja lehet a világ legmeghatározóbb kommunista, kapitalista, katonai diktatúrájának. és itt minden jelző sulyos.
koponyegforgatas, ugy hivjak, de hat a politika mar csak ilyen. ahonnan fúj a szel. mindenesetre legalabbis humoros hogy par nappal később a Ronald Reagan szoboravatasnal meg a kommunizmusbonto elnokot fényezte.
Torok Gábor, politikai elemzo, erre azt mondja nem csak a hitel, de a hitelesség is fontos.



mindezeken viszont felül kell emelkedni, mert a felelmeink, a politikusok szavahihetetlensege, a humanitarianus fenntartások fikarcnyit sem számítanak ahhoz képest hogy mit jelent egy jó üzleti kapcsolat Kínával, a világ első számú szuperhatalmaval akik meg USA allamadosag torlesztesenek is hitelezoi.

No comments:

Post a Comment