Saturday, July 2, 2011

lássuk csak sorjában

az első és talán legmeghatározóbb problémám a Kínával bizniszeles ügyében a következő (volt).

mint kb a világ legtöbb országa, kicsi hazánk is allamadossagban van, nyilván eléggé melyen. az esetek markáns többségében ezt a deficitet a nemzetközi valutaalap, megszokottabb néven IMF hiteleiből finanszírozzak, azaz lényegében feléjük vagyunk adósok. no meg az EU, de az valamelyest megengedőbb szervezet, barátunk társaság.
azt mar talán mindenki észrevette a hírekből, ahol baj van ott megjelenik az IMF vagy az Európai központi bank, és minden fenntartás nélkül nyújtja a baráti jobbot, a mertekktelen hitelt, legyen a vevő Argentína vagy Görögország. én a dokumentumfilm-nezo bajnoksagom alatt azt vettem észre legszívesebben a fejlődő, eldugott orszagoknak hiteleznek, akikre nem vagy csak ritkan esik a nemzetközi sajtó reflektorfenye. ennek hianyaban ugyanis jóval könyebb elprivatizalni az adott fizeteskeptelen obskurus ország erőforrásait, ivóvizet (!), asvanykincseit, és így tovább.



ez zajlik körülöttünk a világban most. a nemzetközi fontosságú bankok adnak egy teljesíthetetlen feltételekhez kötött hitelt, aztán első körben követelnek egy csomó megszorítást, gazdasági reformot, hogy sakkmattban tudjak tartani a hitelezett nemzetet, majd amikor mar teljesen nyilvánvaló hogy nincs kiút, akkor jön a szabadrablas, ami ellen egy amúgy is nyomorgó ország nepszerutlen kormánya nem tud osszefogni, fellepni. Afrika, dél Amerika, és mostantól az EU is tapasztalja ezt. mit gondoltuk miért tüntetnek a gorog szakszervezetek es utacai harcosok vadul, botokkal, kövekkel, kutyával az ottani az újabb hitelezés/megszoritas ellen? illogikus, nem? hacsak nem tudjak hova vezet ez az ut.
a magam reszerol, én nagyra tartom, hogy a görögök átlagnak a szitán.

itt jön egy hirtelen fordulat: azt is nagyra tartom, szívem melyebol üdvözlöm hogy Orbán Viktor kifelé tereli ezt a befolyást az orszagunkbol, beint az IMFnek, de meg az EUnak is! miközben mi elnokolunk, "nekünk Brüsszel nem parancsol!".



ez viselkedés, erős szakítás a (gondolom) Gyurcsány kormány választotta úttal. az hogy ezt milyen demokracia-leepito lépésekkel érik el, itt fölösleges tárgyalni.

a legdurvább fordulat viszont az hogy ezt a hitelallomanyt Orbán egyszer csak felkinalja eladasra Kínának. pikk pakk, bimm bumm, egyik napról a másikra, itt a vevő, aki megoldja a problémát. TORTENELMI SEGÍTSÉG!! "Magyarország jövője középtávon biztosított".

whaddafuck?!

No comments:

Post a Comment