Tuesday, July 5, 2011

magyarorszag mas mint gorogorszag?

nyilvanvaloan igen, sokmindenben kulonbozunk, de van egy specialis terulet ami miatt Kinanak mi valoban kozelebb allunk az erdekeihez. ez a munkahoz valo hozzaallasunk, annak specifikus, szovjet fejlesztesu kulturaja.

miert nem erdeke Kinanak a hitelezesnel jobban belenyulnia a Portugalia, Spanyolorszag, USA vagy eppen Gorogorszag sorsaba? ahogy azt en latom azert nem, mert a Kina preferalta munkatempo, szorgalmassag es teljesiteskenyszer, a szegyennel es bukassal valo motivalas egyszeruen nincsen jelen ezekben a fejlett orszagokban. mit keresne egy kinai gyarkomplexum egy joleti orszagban, ahol a szakszervezetek kiharcoltak egy tisztesseges es akar mar kellemesnek is mondhato, de legalabbis elviselheto munkaltatoi kornyezetet, ahol a heti 40 az 40 es 60 ora, de ha megis akkor azt legalabb masfelszeresen szamoljak az ember fizeteseben.
jo illusztracioja ennek a kelet es nyugat sztrajk-kulturajaban fellelheto kulonbseg:
mig Gorogorszagban ossze tud fogni az erdekei vedlemeben egy orszagnyi munkas (legalabb is ez latszik kivulrol (egyszer meg az ujsagirok is sztrajkoltak, wtf?!), addig keleten ez lenyegeben ismeretlen fogalom.



aki mar dolgozott az EU barmelyik orszagaban tudja mirol beszelek. mikozben otthon (ami ebbol a szempontbol igenis a kelethez tartozik) teljesen normalis stresszben es minimalberen tartani a munkaerot, addig itt vagy europa bal oldalan ez elkepzelhetetlen.
le kell szogezzem a felreertesek elkerulese vegett: itt nem a bevandorlo kelet europai munkaerore gondolok elsosorban (akiket sokszor megiscsak szopatnak), hanem vagy az adott orszag polgarara vagy a mar beilleszkedett immigransra. ugy erzem butasag ezt tovabb magyaraznom, vilagos mint a vakablak.

ezzel szemben ami az utobbi fel evben tortent otthon es ami tortenik a kovetkezo evben is, az az orszag visszaterelese a munka tiszteletehez, a munka altal valo ervenyesuleshez. nem mintha nem dolgoznatok mar most is kurva sokat rohadt kemenyen, de jovore, amikor eletbe lep a kirugasok burokratikus konnyitese, a 45 oras munkahet lehetosege, a fizetett szabadsag csokkentese, na majd akkor, akkor fogjatok csak igazan tisztelni a munkat! akkor jon majd ujbol vissza az a szocialista szorgalom.
"dolgozni kell, hogy holnap is dolgozhassak."

a lehetseges kifogas emelok kozul a legerosebb fat akarja kivagni a kormany eloszor, a rendvedelmisektol veszik el a kivivott jogositvanyaikat. amint ez megvan, akkor mar tizednyi erofeszites sem kell majd ahhoz hogy a demonstraciora kevesbe hajlamos mas jellegu munkaeronek is megmetszek a vivmanyait.

persze a kormany politikajanak vannak nyertesei is, mint a havi netto 200 folott keresok (16%os ado), de mondjuk a szuleim es a ti szuleitek, amennyiben munkasosztaly beliekrol beszelunk mar kevesbe.
es ismet tisztaznom kell magam, nem azt mondom hogy aki uberstresszes munkaval keresi ezt a 200 folotti osszeget, ne erdemelne konnyitest. inkabb azt mondom, hogy a fizikai ketkezi munka, ami amugy is minimalisan van megfizetve (ez szinten nagy kulonbseg a nyugat es kelet kozott), sot etterembe lepve szegyennek szamit, annak tovabb romlik a reputacioja, meg akkor is ha egy komovus, vagy acs, vagy kamionos, vagy szalagmunkas a Suzukiban hamarabb teszi tonkre az egeszseget mint az irodai munkas.

az hogy ebben a rendszerben a leendo teremtendo 1millio munkahely nagy szazalekat ado uj kozmunkarendszer milyen szerepet jatszik majd, nem tudom. mindenesetre biztos vagyok benne, hogy a kirugasok. leepitesek egyszerusitesevel, a munkakeresoi jutattasok csokkentesevel, a rokkantnyugdijbol valo visszaterelessel (igenis tessek ezt megcsinalni a csalokkal!), lesz itt munkaero, akinek piti penzert, megadoztatott minimalberert muszaj lesz elmennie kozmunkaba. ami persze szegyen, ugyhogy akar be is allhat  majd az egy ujonnan felhuzott gyartelep szalagsorara is. lenyeget tekintve sok kulonbseg nem lesz, de kevesbe lesz szegyelnivalo.



ez pedig szerintem szimpatikus Kinanak.

(ehhez (a kozepgondolathoz) hasonlot irt Talpesz baratom, a Gazdalkodj okosan tarsasajatekot elemezve. Tessek)

10 comments:

  1. Kedves Balázs, nem értem, hogy miért golyózol mindig Magyarországon, Kínán meg mindazon, ami otthon, túled több ezer km-re folyik? Te Portlandban élsz, elmentél. Onnan nehézkes. Vagy, ha az érdekel, nem a saját életed, meg, ami körülötted zajlik, akkor miért mentél el? Azért van benne valami vicces is. Az amerikai politikával mi van? Az életeddel OTT? Miért kell Magyarországon szörnyülködni, csodálkozni, borzongani satöbbi? Csak kérdezem. Bizonnyal semmi közöm hozzá, nem is ismerlek, de ez jutott eszembe a blogodat olvasva...

    ReplyDelete
  2. Na jó, de a görög munkások nem feltétlenül a munkájukat féltik, hanem azokat az irreális, agybeteg juttatásokat, amiket kapnak mellé/helyette:
    - köztisztviselők egyedülálló vagy elvált leánygyermeke megkapja elhunyt szülei nyugdíját;
    - a köztisztviselők jutalmat kapnak annak függvényében, hogy: 1.) tudnak-e idegen nyelvet, és hányat; 2.) számítógéppel dolgoznak-e; 3.) beérnek-e időben a munkahelyükre - az erdészek meg azért kapnak jutalmat, mert szabadban dolgoznak. ezek a juttatások elérhetik a havi 1300 eurót;
    - amikor a kormány végre eladta az álami légitársaságot, a cég majd' ötezer alkalmazottját kellett közalkalmazotti státuszba felvennie, és kárpótlást kellett fizetnie a kieső juttatásaik miatt.
    a görögök ezekért az agybetegségekért meg a szociális szféra nyírbálása ellen tüntetnek; de otthon az a baj, hogy ha kirúgnak, nincs hova menni,nem, hogy 1300 kiesik havonta...

    ReplyDelete
  3. Igazi jóléti társadalom. Így meg jobban értem miért nem lesz ott kínai cipogyar.

    Hello Ismeretlen látogató!
    Köszi hogy olvasod a blogot és hozzaszolsz! Értem a kérdésed, bennem is fölmerül persze. Több válaszom is van rá:
    - attól mert ide jöttem meg nem lettem nem magyar, sőt szerintem a távolsággal csak növekszik az ember kapcsolata az otthonával, akar jó vagy rossz irányba, akar a szeretet vagy a gyűlölet (szerintem leginkabb a kettő elegye)
    - nehéz ilyen messze lenni, főleg a kivandorlas elején. én meg egy éve sem vagyok itt, valószínűleg három négy éven belül másról fogok beszélni, esetleg nem is fogok mar blogolni, mert lesz egy teljes életem itt. Viszont most nagyon jó hogy van egy amolyan "házam tája" ez a blog ahol beszelgethetek az otthoniakkal. Ezért is van magyarul. Kína pedig elég fontos téma ahhoz hogy ne csak a facebookon tárgyalja ki az ember.
    - Amerikáról is írok, kutyáról macskarol is írok, írok én egy csomó dologról ami az életem része. magyarország az, az a stresszes, ekcemas hét amikor először hallottam erről a témáról az egyértelművé tette.
    - illetve csak ismétlem magam: nagyon érdekel mások véleménye ebben a témában. Meghívtak több fidesz szavazó barátomat is ide, olvassak el, mondjak el a véleményüket mert adok rá! hallgatok az okos szóra. ha időd engedi, írd meg Te is mit gondolsz!

    ReplyDelete
  4. na, ennek akkor most mi ertelme volt?

    beleolvasol a blogba, nem tetszik, beszolsz, de amikor parbeszedre hivlak, akkor meg eltunsz.

    ReplyDelete
  5. Bocsánat, kissé elragadott az élet... Viszont gondolkoztam a dolgon... 11 éve élek külföldön (most Angliában) és előtte soká éltem az Egyesült Államokban meg egy kicsit Indiában és Sri Lankán. Nem döntöttem el előre, hogy jó, akkor én most örökre, hanem alakult. Egyetemek, szerelmek, házasság, válás, állások, karrier stb. Világpolgár lettem. Még most sem döntöttem el biztosara, hogy nem fogok Magyarországon élni. Az ember él, utazik, az élet meg alakul. Valamiért ez magyarként felfoghatatlan nézet. "Itt élned, halnod kell..." Mikor hazamentem, emberek ilyeneket kérdeztek, hogy "akkor te most kitelepültél" (sic), vagy, ha továbbra mentem vissza, akkor "miért jöttél haza?" Mindig kellett valamit mondani. Mostanában elküldöm őket a francba egy "nem tudom"-mal. Aztán jön a duma, hogy ők is mennének, ha tehetnék és fiatalabbak lennének - mondta pl. egy nagyon sikeres és módos ismerős. És mindig is furának tarottam, hogy mi, magyarok valahogy mindig "viszonyulunk". Hogy, ha az ember "elmegy", akkor muszáj borzongjon azon, ami otthon van. Ha hazamegyek, mindenki tudni akarja, hogy niért mentem el, vagy miért maradok, meddig, mennyit keresek és mik a politikai nézeteim. Mi van, ha nincsenek, vagy simán leszarom, mert úgyis az van, ami és inkább élnék, meg foglalkoznék a sajét dolgommal, köszi. Kiabálni szeretnék, amikor családtagok csodás délutánokat rontanak el a folytonos siránkozással meg nemzetünk siratással. Mikor senki sem halt meg és akad étel, ital, állás is, szeretet is akadna és mindenkinek van fedél a feje felett. Néha azt gondolom, hogy elvárés lenne, hogy mindenkinek legyen mindene, és fizesse ki nekünk a kormány...

    Én világot akartam látni. Amennyire én látom, az élet mindenhol olyan, amilyen. Emberek csinálják. Az amerikaiak ugyancsak eladták magukat a kínaiaknak (ha utánanézel, az USA államadóságénak nagy része arrafelé van, bizonyos területeken elképesztő a szegénység, a munkanéküliség, Angliában nemkülönben, talán Svájcban nem, de ott meg az unalomban halna bele az ember), a korrupció jellemzően máshogy és más módon, de mindenhol van, nagyjából ugyanennyire.Ellenben, ha az ember külföldön van, eltart egy darabig, mire belelűt az ilyenbe, ha egyáltalán... Csak a magyaroknak vannak illúzióik és azt hiszik, máshol "jobb". És szerintem - ez kissé durva álláspont, de kiállok mellette - a magyarok sokan utálják a magyarságukat és az országukat. Ami nagy kár, mert csodaszép ország, sok jó dolog van ott és akár lenne is mit élvezni és lenne mire büszkének lenni. Borzalom azzal szembesülni is, hogy "jobb" máshol (látszólag igen, de különben nem - per sze, kérdés, hogy mire hajt az ember), csak más.Könnyű átadni az mebernek magát az utálkozásnak és a borzongásnak, könnyű ahhoz képest létezni. Álmokban. Meg nem értett zseniként.

    Én szeretek utazni, szeretek új helyeket megismerni. De alapvetően magyar vagyok. Ami nem egyenlő a korménnyal, a szégyenletes dolgokkal, amik vannak. Én, én vagyok. Hogy valójában mi folyik, úgyse tudom meg. De az USÁban sem, se Angliában. Hogy azt modnom, hogy "nem értek egyet azzal, mit te mondasz, ecsépm, de attól még magyar vagyok és ezt ne vitasd el tőlem, mert én ilyen magyar vagyok"... Hogy, ha itt nem jó, keress más helyet, ahol jobb. Ha meg nem költözöl, ne nyafogj. Hankiss Ágnes mondta, hogy ő magyar, mégha most enyhén szólva basztatják is, és nem is ért egyet egyesekkel és mésokkal. Mert mi az isten más lenne? Ott nőtt fel, ott az élete, a hazája... És miért is ne lehetne az ember magyar és büszke rá, attól még, hogy az Orbán egy fasz (szerintem). Magyarnak lenni nem egyenlő a mindenkori kormánnyal. És attól még, hogy magyar az ember, nem kell siránkozni, borzongani és temetni a népet. Szerintem.

    Igen, valóban szó volt kutyákról és macskákról és a feleségedről. De - kérdeztél és válaszolok - szerintem az élet és a világ, amiben élsz sokkal érdekesebb, mint több ezer kmről Magyarországon gondolkozni és borzongani... Már bocsánat... Szóltam, leülök, uff.

    ReplyDelete
  6. Azt hiszem,azért, mert nem értetted elsőre sem, hogy mit akartam mondani. Ha egy blogon akarsz tanulni, az kicsit gáz. Ha olyan dolgokról értekezel, amiket nem értesz, az gáz. Ha a kommentek alakíthatják a véleményedet, az gáz. Hány éves vagy? Ez nem iskola itt, senki nem tart előadást. Biztosan értesz valamihez, foglalkozz azzal inkább! Komolyan nem bántani akarlak. Nem olvaslak többet, és nem rondítok a blogodba. Remélem, egyszer majd megtalálod önmagad, és nem kell mások véleményéért és tudásáért kuncsorognod ahhoz, hogy élvezhető legyen a blogod (te). Egyelőre zavaros és hiányzik belőle az egység.

    Sok sikert, őszintén!
    bk (ha jól látom, te hb vagy:)

    ReplyDelete
  7. koszi, igazan karakteres valasz volt, ebbol is okultam. tobbek kozt azt hogy nem kell mindenkit parbeszedre hivni.
    amugy is tiszta gaz, hogy ezt akartam, megkerdeznem miert, de a valsz nyilvanvalo: csak.

    en akkor maradnek tovabbra is az ertelmi es nem pedig az erzelmi alapu beszelgetesek, kerdesek es valaszok hive. tenyleg folosleges neked ezt a blogot olvasnod.

    ReplyDelete
  8. szerintem ez az arc a TPZ, annyira oszt...

    ReplyDelete
  9. ah, TPZ szerintem nem kommentel blogspotra, sot biztosan le is van tiltva rola. ot biztos szivatjak a google alkalmazottak a sok-sok mocskosszajaskodasert.

    ReplyDelete
  10. a blogger spamnek minositette Anonymus hosszu kommentjet, es csak most vettem eszre. nem is tudtam ilyen lehetseges, de bo nyolc nappal kesobb visszailleszteni az ilyet (mikor az illeto mar amugy is kozolte, hogy akkor o lelep) feleslegesnek tunhet, nyilvan nem olvassa senki.
    de egyreszt orulok hogy elokerult anonymus velemenye, masreszt sajnalom hogy ugy ertelmezi a postjaimat mint a magyarsagom utalasa es nem aggodas az orszag sorsaert.

    ReplyDelete