Tuesday, July 5, 2011

miért ver ki a víz

ennek a hírnek hallatán? baj ez?

be kell lássam magam is, nem tudom biztosan mit jelent ez a lépés, ezáltal pedig azt sem hogy baj -e és ha igen, mekkora, milyen természetű? viszont van nehány alapvető tétel amit le lehet fektetni.

1) az egyik hitelezotol átmenni a másikhoz nem a probléma megoldása, meg kevésbé történelmi segítség.

2) ez váltás lenyegeben egy ismert szcenario (IMF kizsákmányolás) és egy ismeretlen között. legalabbis én nem tudom mit jelent Kínának tartozni.



3) a tudás pedig nagy dolog szerintem - még én is, a máshoz alig konyito mezei bölcsész is tisztában vagyok azzal mit művel az IMF. ha valaki egy kicsit is megkapargatja a felszínt, megérti a nyugati világ hitelben usztatasa miként működik, SŐT talán azt is hogy hogyan lehet védekezni ellene civil szinten.
felre ne érts, sokat nem lehet tenni de azert szerencsére egyre többet. az információ hatalom, a felkészültség az első lépés.

4) most mar olvastam valamennyit arrol is, hogyan is működik a kínai gazdasag. látom azt hogy nem az állami hanem a magán bizniszt szektor futtatja az országot, amit egyebkent a partfunkcionariusok is belatnak. szamtalan azokank az anekdotaknak a sora, ami arrol szol, hogy egy semmibol jott kinai parasztember, hogy kovacsolja a penzugyi, vallalkozoi szerencsejet harom-negy ev alatt a semmibol nagyvalallata. mig az allami fenhatosagu bizniszek evente altalanosan 4% profitot termelnek, addig a maganszektorban az atlag 14% korul van. nem is csoda, hogy az utobbi 7-8 evben 30% nott evente a maganvallalatok szama.

5) az ilyen hihetetlen novekedes hattereben, legalabbis az Economist elemzoi szerint az all, hogy 50-200%os hiteleket vesznek fel a szerencsehuszarok a bizniszeik beinditasahoz. sokszor elhanyagolt videki kornyekezetben huznak fel egy egy gyarat, ahol a munka-minosegi ellenorzes elkeruli oket, a tartomany vezetoi pedig szemet hunynak a munkaeros kizsakmanyolasa folott a felmutatott profit fejeben, hiszen az o ujravalasztasuk is ezen mulik. errol meg sokat kell olvasnom hogy teljesen meggyozodjek rola, de ugy erzem igaz lehet, hogy a kinai konyvvitel, legalabb annyira korrupciodus, mint a magyar, sot talan a gorog.

6) es ha mar a gorogoknel vagyunk: Ven Csia-pao azt mondta amikor nalunk jart, nem csak magyar allamadossagot vasarolnak, de van mar nekik gorog, spanyol es portugal is.
hat mintha körzőt szurt volna a szemembe ezzel a mondattal. ezek az orszagok vagy a csod szelen, vagy nyilvanvalo csodban vannak. amikor pedig Orban azt mondja, hogy Magyarorszag jovoje kozeptavon biztositott, en azt kerdem, hol van a segito kinai jobb ami ezeket az orszagokat most kellene kihuznia a szarbol? lehet hogy en ertem felre amit mond, de egyszeruen nem talalom a logikai kapcsolodasi pontot.

No comments:

Post a Comment