Tuesday, January 11, 2011

CV helyett itt Resume a helyes megnevezes


Humphrey Boglarka
Leanykori (amenhelyi) neven Kofta
Szuletett: 2010 julius kornyeken

Eletenek elso honapjait homaly fedi, nagy valoszinuseggel viszont egy sok-macskas csaladnal latta meg a napvilagot, es a sok alatt itt bizony tiz folotti szamra gondolok. Velhetoen gyenge cica volt, talan eppen ezert is adtak be az Oregon Humane Society eszak Portlandi, kivalo hirnevu menhelyere szeptemberben. Rovid egeszsegugyi vizsgalodasok utan kiderult, hogy az ekkor mar Kofta nevre (sem) hallgato kis kedvenc tetotol talpig, de legalabbis tetotol nyakig teli volt betegsegekkel. Valoszinuleg egy felso legzorendszeri megbetegedessel kezdodott minden, ami alapbol lenullazta az alany immunrendszeret, ezzel utat nyitva a tobbi jellegzetes menhelyi betegsegnek, mint pl. a hasmenes, a megfazas, es a conjunctivitis, aminek a pontos magyar megfelelojet nem tudom, lenyegeben a rozsaszin/voros szem elnevezesu gyulladast takarja.

Az itteni gyakornokok, allatorvosok azonnal az antibiotikumhoz nyultak, es tomtek vele szegenykemet, amig jobban nem lett. Ezutan kiadtak ot az elso adoptalasra, ami Kofta gyonyoru volta, lankadatlan jokedve es jatekossaga miatt pillanatok alatt meg is tortent. Majd egy honapon belul az uj gazdi visszaszolgaltatta ot a menhelyre, mondvan, nincs penzuk a cica egeszsegugyi kezelesere.

Ekkor jott egy ujabb leepules, es egy ujabb, tobbtenyezos antibiotikum kura, ami mar nehezebb dionak bizonyult. A hosszas felepulest egy ujabb adoptalas kovette 2010 december 27-en, azon a napon amikor az ifju Hertlik hazaspar is kipecezte maganak Koftat az internetrol, de mire odaert a helyszinre reggel 10:30-ra, az allat nevtablajan ott figyeget az elszomorito uzenet: "I am being adopted."

mi ekkor elnezegettuk Koftat vagy 10 percig ugyanis meg mindig a ketreceben volt, jatszott barmivel ami a mancsai koze kerult, es ezzel latvanyosan el is utott a tobbi macskatol, akik amolyan "leszarom" hangulatban tengettek napjaikat. Vegul megneztunk mas macsekokat is, ehhez a kis ordoghoz foghatot nem igen talaltunk. Igy szomoruan elindultunk hazafele.

Ket nappal kesobb Kofta visszakerult a menhely honlapjara. Balazs felhivta Edwardot, ugyan el tudna -e ot vinni autoval a helyszinre, meg mondana -e velemenyt a cicarol, vajon milyen jellem is lehet valojaban, vajon miert vittek vissza. Christyanne ekkor dolgozott, ezert volt fontos egy masik igazi allatszakerto velemenye (Edward tobb mint ot kutyat nevelt fel az utobbi evtizedben am egy ido utan mindet ellpotak Edward szulei, akiknek ez nem megy, viszont oromuket lelik a mar jol kinevelt kiskedvencekben)

Az elso talalkozas felemas volt, egy kis ismerkedo szobacskaban, kerult ra sor, ami amolyan haromszemelyes szavazofulkenek felet meg. Kofta ugyan olyan energetikusan es jatekosan viselkedett mint ahogy azt korabban is lattuk, ellenben kb nulla erdeklodes fejezett ki barmi mas mint a jatekai irant. ez egy kicsit aggaszto volt, ugyanis Balazs mindig is abban bizott igazan, amikor a szemely es allat kozotti osszekotettes, csatlakozas az elso pillanatban megvalosul. Edward szavara hallgatva megis elhatarozta hogy lesz ami lesz, hazaviszi az alanyt.

Kofta az uton egesz vegig egy hisszenes nelkul kuksolt a dobozaban. Otthon egy kis elokeszites utan az emeleti kisszobaban Balazs vegul felnyitotta a doboz fedelet, es kis hosnonk ovatosan elkezdte felmerni uj otthonat. Mikozben a magnobol zenelt a helyi jazzado, gondolvan, hatha ez megkonnyiti az ismerkedest, Balazs elovette viszonylag uj iPhone-jat es keszitett nehany igen elmosodott bena kepet, amik kozul most jojjon egy par, szigoruan kismeretben:



Ezota a borongos, esos, ismerkedos, jazzes delutan ota ket het telt el es a Hertlik csalad szent meggyozodese hogy a leheto legjobb lora (macskara) tett, meg ha fel is merultek elore nem lathato nehezsegek.

Koftat azota atkeresteltetett Boglarkara, Humphrey Boglarkara, es a korai ketelkedes a kialakulo intim kapcsolatban eltunt. Ket napba sem telt bele, hogy Bogi kifejezesre juttassa, o ugyan nagyon szeret jatszani, de legalabb ennyire szeret bujni es dorombolni is. Noha valoszinuleg sosem talalkozott korabban kutyaval (amugy benne lett volna az 15 oldalas aktajaban amit a menhelyrol kaptunk), az elso het alatt kifejezesre juttatta hogy nem tart Dingotol, sot azt sem banja, ha esetleg ketten osztozkodnak a kanapen. Vigyazat, ismeteleten szornyen rossz minosegu kep kovetkezik:


Mivel a menhely az elso allatorvosi vizitet allja, de csak ha az adoptalas utan tiz napon belul zajlik, ezert egy hete Boglarka meg is latogatta a North Portland Veterinary Clinicet, ahol a tiz rezidens orvos egyike este hetkor eltoltot vele egy kellemes orat. Christyanne a vegen summazolag csak ugy kommentalta az esemenyet, hogy: "You expensive little bitch". Ugyanis kiderult hogy hogy a menhelyen meg ha jo gyogyszerekkel is, akkor sem eleg odafigyeloen kezeltek Bogit. Kb 3 honapig kapta, neha meg nem kapta az antibiotikumokat, de minden alkalommal csak egy hetig, ami nem gyogyitja ki a "macska clemidiat". ennek megoldasara a doktorno egy harom hetes antibiotikum kurat rendelt el, Bogi begyullado szemere kenocsot, kerges es valoszinuleg atkas fulere pedig fulcseppet irt fol, ami osszesen 120 dollarba fajt, es most a fajt az nem tulzas. harom gyogyszer 25,000 forint.

Szerencsere az ifju emigransok fel tudtak kohogni az osszeget es a kezeles kezdete ota is csak lesik milyen jo betegkent viselkedik az alany. Az elso benyomas az volt, hogy mar annyi orvosnak megfordult a keze kozott szegenyke, hogy nem odzkodik a kezelestol, illetve a gyogyszerektol sem, de ez az elmelet ma mar valami massa, valami magasztosabba fejlodott, amit mi magunk sem tudunk szavakba onteni. Bogi szo szerint varja a reggel hat orai es az este hat orai medikaciot, letelepszik a konyhaszekreny labahoz, es figyeli most mi jon. Pedig nem konnyu egyik feladat sem: az antibiotikum, amit injekcios tuvel kell belespriccelni a szajaba, a szemere kent kenocs nyilvan kenyelmetlen, a fulebe spriccelt folyadek meg szornyu hanggal jarhat. Es megis,  turelemmel birja. Nyilvan segit hogy ezt koveti a reggeli es a vacsora is.

Bogi egy onallo, onmagat elszorakoztato, szobatiszta macska aki ugyanakkor szereto macska. Amikor elvesziti a jatekait egy idore akkor, szerez maganak egy padlora hullott, megszaradt hagymahejat, es azzal jatszik tovabb, ugyanis nagyon szereti a hangjat. Gyanus, hogy Dingot mentoranak tekinti nehany dologban, csak erre lehet kovetkeztetni abbol, amikor letelepszik a szekunk melle, az asztal labahoz es neha orakig sem mozdul, onnan orzi a teruletet. kicsit benacska is, hajlamos elcsuszni a parkettan, egyensulyat vesztve lepotyogni akarhonnan, ezt most meg a beteg fulre fogjuk.

Ami pedig igazan oromteli, allja a vallonmaradas tesztjet is mindkettonknel.

1 comment:

  1. De jó, de jó! Biztos sok örömötök telik majd benne!
    A lepotyogás szinte biztos, hogy a füle miatt van, a conjunctivitis meg szerintem kötőhártya-gyulladás.
    BÚÉK a Hertlik családnak!

    ReplyDelete