Friday, March 14, 2014

(elso resz) az egeszsegbiztositas

talan meglep nehanyakat, hogy szerepel az elozo listan. feluletesen ezt el tudnam intezni annyival, hogy teljesen mas (privatizalt) a rendszer, meregdraga, a szegenyeket kirekeszto, de szerencsere valtozik. viszont mivel az amerikai eletunk egyik kritikus resze ez most, illetve az elmult ket evben hatalmas belpolitikai vitak voltak ki korulotte, sot oktoberben le is allt az amerikai kormany, ugy gondolom itt az ideje hogy fajsulyaban beszeljek errol.

eloszor is a szerkezeterol. itt nincsen allami egeszsegbiztositas. ez azt jelenti hogy nem vonnak le az ember fizetesbol egy bizonyos osszeget, aztan lehet menni az orvoshoz, a klinikakra, a borgyogyaszokhoz, rontgenre, operaciokra a korhazakba, mindenfele terapiakra, vervetelre, meg mondjuk szulni. otthon ez egy egyseges rendszer, csak akkor kell kimereszkedned errol a teruletrol ha nem vagy megelegedve az orvosoddal, ha esetleg valami uj fajta tesztet akarsz csinaltatni magadnak.
az amerikai egeszsegugy egy privatizalt iparag. azaz a fizetesedet beken hagyjak, es termekkent vasarolhatsz magadnak egeszsegbiztositast, ami utan adozol persze. mit jelent ez? azt hogy van egy rettenetesen nagy piac, ahol allamrol allamra valtozoan rengeteg fajta egeszsegbiztositast kaphatsz. havonta kell fizetned a tagsagot, illetve van az ugy nevezett "self deductable", azaz onresz. ez az osszeg amit neked magadnak kell kifizetni elso korben, ami utan majd a biztositod is kezd beszallni a szamlakba. jellemzoen minel nagyobb a tagsagi dijad, annal kisebb az onresz.
de mi az hogy kezd beszallni? ezt ugy hivjak hogy "co-pay", azaz tars-fizetes. minden egyes egeszseg-szolgaltatonak (fogaszat, klinika, ver-labor, stb.) ki kell valasztania, melyik biztosito halozataba akar tartozni. a paciens pedig igyekszik majd azon a halozaton belul vasarolni az egeszsegugyi szolgaltatast, mert ott a legmagasabb az a szazalek, amellyel a biztosito beszall a koltsegeibe. itt erzodok leginkabb, hogy mennyire fragmentalt ez a piac. halozaton kivul 40-50% korul teritek meg a koltsegeidet. es jellemzoen a termeszetgyogyaszati klinikak, mint ahol Christyanne is dolgozik, azok nincsenek benne tul sok halozatban. ellenben vannak hatalmas vallalat oriasok, akik nem csak biztositokat, hanem sajat korhazakat is mukodtetnek, mint itt eszak-nyugaton a Kaiser Permanente.
mi tobb, a halozaton beluli es kivuli megkulonboztetesen tul, a szolgaltatasok valasztekaban is hatalmas elteresek lehetnek. rizikofaktortol fuggoen minel veszelyesebb egy szolgaltatas (kulonbozo operaciok, szules, stb), annal dragabb a csomag amit vennie kell az embernek. a tobbi csomag egyszeruen nem fedi le ezeket a teruleteket, es akkor sajat zsebbol kell allni mindent.


az a baj ezekkel a hatalmas vallalat oriasokkal, hogy versenytarsak hijan (mivel jellemzoen leosztottak maguk kozott a kontinens kulonbozo reszeit), ugy jatszanak az arakkal ahogy csak akarnak. biztosan hallottatok mar, hogy amerikaban az emberek legalabb 10-15 szazalekanak nincsen egeszsegbiztositasa. ennel viszont valojaban sokkal tobbrol van szo, ugyanis nem kellene ideszamolni a nyugdijasokat, akiknek jar MedicAid es MediCare. ezek allamilag finanszirozott, hasonlo rendszerek mint az otthoni. social securitynek hivjak, azaz tarsadalmi biztositasnak. ezt mindenkinek levonjak a fizetesi csekkebol, itt nincsen kerdes. (tehat mindenki adozik a nyugdijas kori biztositasara, kb a fizetesenek 12 szazalekat).
szinten trukkozes bevonni ide azokat akiknek ugynevezett katasztrofalis biztositasa van. ez azt jelenti hogy egeszen alacsony havi tagsagot fizetnek (kb valahol 50 es 100 dollar kozott), viszont az onreszuk elkepesztoen hatalmas. lehet ez az elso 15,000 de akar az elso 20,000 dollar is. ez az amit ha megbetegszenek, ha balesetuk lesz, ha terhesek, akkor sajat maguknak kell kifizetniuk, es csak utana lep eletbe a biztositasuk. lenyegeben ez egy csali egeszsegbiztositas, csak addig jo, amig az ember egeszseges. lenyegeben ennek az az ertelme csak, hogy ha korhazba kerul az ember, ami elkepesztoen draga, akkor csak ezt az osszeget kell kifiizetni, a tobbit allja a biztosito.

hogy ertsetek mit jelent ez, itt egy kis perspektiva. en eves szinten 18500 dollart keresek, amibol adozas utan kb 15,000 marad. azaz ha ilyen biztositasom lenne es barmi bajom tortenne, akkor az eves keresetem egybol elmenne az onreszre!



es mi van a szolgaltatasok araval? ez egy erosen kapitalista rendszer, amit nehany orias vallalat iranyit terulet specifikusan. azaz ugy szabjak az arakat ahogy csak akarjak.
- orvoshoz menni elso vizitre itt kb 120 dollar (kb 27,000 forint), ami nekem mondjuk masfel-ket napos keresetem
- orvoshoz menni masodik es utana kovetkezo vizitekre 80 dollar (18,000 forint)
- vervetel, attol fuggoen hogy mit akarnak tesztelni barhol lehet a 60 es a 300 dollar kozott (13,500 es 68,000 forint kozott)
- korhazba kerulni es ott maradni napokra (ES MOST FIGYELJ!) naponta kb 5000 dollar (1,128,000 forint) ez az amit otthon fekvobetegnek hivunk. (mindent kifizettetnek veled, meg az olyan aprosagokat is, mint a zsebkendo, kesztyu, amit az orvos hasznal, stb)
- szulni problema mentesen 4000 es 16000 dollar kozott van, azaz (900,000 es 3,500,000 forint kozott). erdemes ujbol figyelembe venni hogy ez a magasabb osszeg, tobb mint nekem az eves kerestem adozas utan
- szulni problemasan, nagy operaciokkal, veszelyes korulmenyek kozott... hat ez kemeny, mert itt nagyon ingadoznak az arak. az egyik baratunk peldajat fogom itt hozni, aki 21 evesen szult, egyedulallo, munkanelkuli anyakent, rettenetes komplikaciok kozott. ez 80,000 dollar volt, azaz 18,000,000 forint(!). Melissanak ezt szerencsere nem kellett kifizetnie, hiszen sosem lett volna kepes ra, az washington allam, hosszu kotekedesek utan kifizette ezeknek a szamlaknak egy reszet, a masikat meg benyelte a korhaz es a biztosito.

(amikor a trukkozesrol hallottam azt hittem vicc. de a helyzet az hogy van eegy modszer amivel ezt meg tudod kerulni. ha valami balesetbe kerulsz, vagy barmi oknal fogva gyors elsosegelyre van szukseged, akkor mielott a mento bevisz, add oda valakinek a penztarcadat, a szemelyazonossagodat igazolo irataidat, hogy ne tudjanak beazonositani a korhazban. itt ket dolog fontos:
- ha nem tudjak ki vagy, nem tudnak szamlazni
- a korhaz elsosegelyerol torvenyellenes barkit elutasitani. azaz mindenkeppen kezelniuk kell, akarki is vagy, akarhonnan jossz.
olyan ez mint egy ingyenjegy a korhazba, rovid tartozkodasra, ha jol jatszod a lapjaidat. hosszu kezeles eseteben viszont mar nem mukodik.)

namarmost. az elozo rendszerben, az ObamaCare elott, azaz tavalyig nekunk nem volt lehetosegunk arra hogy tisztesseges biztositast vasaroljunk C-nek, ami lefedne a szulest, illetve az otthonszules lehetoseget. nekem a munkahelyemen keresztul van biztositasom, egy majdnem 600 dollaros Kaiser csomagot kapok a fizetesem melle, Christyanne klinikajan viszont nincs egeszsegbiztositas a fizetes melle! ertitek, egy klinika nem tudja megengedni maganak hogy egeszsegbiztositast fizessen az alkalmazottainak, mert olyan draga! en lehet hogy keveset keresek, de ez az egeszsegbiztositas megdobja a fizetesemet nagyon, majdhogynem egy 1.4-es szorzoval.

szoval tavalyig azert nem volt Christyannenek egeszsegbiztositasa mert hatalmas anyagi teher lett volna. a klinikaja a biztositas helyett ugynevezett "in house care"-t nyujt, azaz hazon beluli gondozast. az ottani orvosok es az ottani felszereles a rendelkezesere allnak, mind a kettonk szamara. ezzel nem keves penzt sporoltunk meg egyebkent.
na, nem habozok, leirom hogy a terhesseghez valoszinileg egy havi 700 dollaros biztositast kellett volna valasztanunk, amiben van egy kb 3000 dollaros onresz. azaz eves szinten kb valahol 11,500 dollar korul, ha(!) minden a legnagyobb rendben megy (ergo a szules problema mentes). ez a kettonk kozos keresetenek, adozas utan, kb a 25%-a. mi egeszen jol gazdalkodunk azt gondolom, de ez egy vallalhatatlan osszeg volt akkor es nem is takarta volna az otthonszules lehetoseget. mellesleg az elso ket evben, amig a filmkozpontban dolgoztam, amig Christyanne beosztott volt es nem menedzser, addig ez az osszeg a fizetesunknek kb a 40%-a lett volna.

a kovetkezo posztban megirom majd mi valtozott.

4 comments:

  1. Bizony, ez az amerikai egészségügy... Engem az zavar a legjobban, hogy az egészségügyi szolgáltatók leképesztően túlárazzák a szolgáltatásokat. Azok az árak, amiket te is írtál, 8ok egy szülésre... ez nem normális. Szerintem ezeket kifejezetten az állam pumpolására találták ki, mert nagyon sok embernek van medicare és medicaid. És pontosan amiatt, hogy a szolgáltatások ára ilyen nevetségesen túlárazott tudnak ilyen biztosító óriások "kifejlődni", mint a Kaiser Permanente. Ők ugye házon belül elintéznek mindent (persze úgy tűnik, mintha hatalmas össszegek mozognának), de a profit náluk marad.

    Nemrég mi is megkaptuk a szülésről a számlát... a 4 napi szolgáltatásért, kettőnk több, mint 2 éves össz posztdok fizetését tette ki az összeg. Szerecsére az utolsó fillérig állta a biztosító, de maga az összeg nevetséges.

    ReplyDelete
  2. Dani, mit ertesz az alatt, hogy szerinted "az állam pumpolására találták ki, mert nagyon sok embernek van medicare és medicaid"? ezt nem ertem, hiszen azt az allam, vagy a szovetsegi kormany allja ezeket a koltsegeket a fizetesed adojabol.
    a tisztazas vegett, az egyik az idosek, a nyugdijasok biztositasara megy el, a masik meg a nyomorban, szegenysegben elok egeszsegbiztositasara.

    az akademikus teruleteken nagyon jo az egeszsegbiztositas, ezt hallottam mar mastol is. az en munkahelyemen azert van, mert jotekonysagi nonprofit vagyunk es adozas nelkul tudjak fizetni. de a legtobb szolgaltato munkahelyen nincsen, es azt hiszem ebbol konnyen latszik, hogy mikent dolhet be az ember elete egy baleset miatt. vegyuk a kovetkezot:
    valaki okosan kikalulaja mi a havi fizetesenek a leosztasa. alberlet, kaja, benzin, egy kis szorakozas vagy felretett penz. ha barmi baja lesz, es el kell mennie orvos, aki meg fol is ir valami gyogyszert, akkor kiesik egy nap fizetes (!!mert az sincs eloirva torvenyben hogy betegszabadsagot fizessenek a munkahelyek!!), azaz mondjuk 100 dollar. ki kell fizetni a vizitet, ami 120 dollar, meg mondjuk a gyogyszert ami barmennyi lehet, legyen mondjuk 80 dollar.
    vegyuk azt hogy otthon vagy egy hetig es ketszer mesz el orvoshoz, aki felir ket gyogyszert: 500+200+ 160= 860 dollar. es ez nem is egy durva eset, viszont ha valaki mondjuk nem tud sporolni, akkor lehet hogy pont ez az az osszeg, amit a lakhatasara kellene kifizetni. es ha elkezdesz csuszni a torlesztessel, vagy az alberlettel, akkor konnyen az utcara kerulhetsz. ha meg az utcara kerulsz, akkor valoszinuleg az allasod is elveszik.
    mit segitene ezen az elozo rendszerben az egeszsegbiztositas? a magas tagsagi dijjal vagy az ultra magas onresszel? semmit. ez vegtelenul felhaborit.

    egyebkent a rettenetesen magas arakhoz hozza jarul az is, hogy az orvoskepzes olyan draga, hogy kb 40 evig fizetik az emberek havi 800 dollar koruli torlesztessel. az orvoslas gyakorlasa, azaz az engedelyek szinten ilyen osszegek korul mozognak havonta. azaz ha valaki ezt az utat valasztja, annak vagy gazdag csaladbol kell jonnie, vagy felkeszulnia arra, hogy evtizedekig adossagban fog uszni es magas arakon kell majd a szolgaltatast nyujtania, ahhoz hogy o sajat maga ne menjen tonkre.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Dani, mit ertesz az alatt, hogy szerinted "az állam pumpolására találták ki, mert nagyon sok embernek van medicare és medicaid"? ezt nem ertem, hiszen azt az allam, vagy a szovetsegi kormany allja ezeket a koltsegeket a fizetesed adojabol."
      Azt gondolom, és nem biztos, hogy jól gondolom, hogy van egy csomó ember, akinek a kezelését az állam kifizeti. Az egészségügyi szolgáltatók, meg annyit számláznak, amennyit nem szégyellenek. Ha ez nagyon nem mesterségesen feltornázott árakkal lenne megoldva, akkor nem lenne olyan nagy üzlet a szolgáltatást és a biztosítást egy cégen belül elintézni. De nem látom át annyira a helyzetet. Az biztos, hogy az árak teljesen irreálisak.

      Az orvosképzés szerintem nem olyan rossz befektetés. Van itt egy ismerősöm, aki felvételizett most med. school-ba, és azt mondta, hogy ugyan valóban nagyon magas a tandíj, sok ösztöndíj van, ami fizeti a képzést; általában a képzés rövidebb, mint nálunk (itt eleve kell egy bsc szintű cucc a felvételihez); a rezidensképzéskor már elég jó fizetést kapnak, és a rendes orvosok fizetése nagyon magas kb. 1oo k-ról indul. A nagy szívás, ha valaki elkezdi, de aztán nem fejezi be a sulit.

      Delete
  3. Szerintem a "pumpolasos"-os megjegyzes arra utal, ha jol ertelmezem, hogy (ahogy B te is irod), amikor a tularazott egeszsegugyi szolgaltatast a szolgaltato raterheli a Medicaid-Medicare-rel rendelkezo emberekre (tehat a Medicare-re v Medicaid-re), akkor tudjak nagyon jol, h ki lesz fizetve (a szovetsegi kormany vagy adott esetben tagallam altal), mondhatni, kb garantalva van, hogy be tudja hajtani a kovetelese egeszet/egy reszet - valoban az adofizetok penzebol.

    Ami pedig az orvosit illeti, teljesen igazad van, K, a ferjem, otthon vegezte az orvosit, szakorvosit, itt kutat es most csinalja a licenszvizsgakat, h jelentkezhessen itt rezidenciara. Csak a vizsgak (plusz a konyvek es a tesztek, ugy hogy nem csinalt semmilyen tanfolyamot) kerultek eddig kb 5000 dollarba. Es meg nincs vege. Maga a jelentkezes is tobb szaz dollar. Es aki itt vegzi az orvosit, annak ez ugyanugy rajon meg az orvosi egyetem dobbenetes koltsegeire, elotte az MCAT-re, az arra valo felkeszulesre.

    Erdekessegkent mondom,h K egyebkent az egyetlen "federal medical school"-ban dolgozik (Uniformed Services University of the Health Sciences), ami tulajdonkeppen a szovetsegi kormany altal teljes egeszeben finanszirozott orvosi (a Department of Defense resze), ahol kizarolag a katonakat kepzik. Ha ide felvesznek es belepsz a kotelekbe (navy, army stb), akkor egyreszt nincs tandij, masreszt fizetest kapsz es elsorangu oktatast, ugyanakkor teljes allasu katona vagy, es egyetem utan szepen le kell szolgalni az eveket, amiket beled fektettek. Mindenesetre nem egy embert ismerek, aki ezt valasztotta (es nem a teljes anyagi csodot), foleg ha eleve is katonai karriert akart (bar egy ismerosom hegedumuvesznek tanult - onnan valtott).

    ReplyDelete