Monday, November 18, 2013

refinancing

azaz ujrafinanszirozas az aminek most a vegere ertunk. de kezdjuk az emlekeztetovel.


amikor 2010 keso oszen bekoltoztunk ebbe a hazba (ahonnan Noah, Liz es Emme elkoltozott par hettel korabban) a haz Liz neven volt, vagyis hogy pontositsak o volt szerzodesben, egy ugynevezett "landsale contract"-ban megnevezve. Noah elso idegosszeomlasaig mind a ketten rajta voltak, de kozvetlenul azutan ugy dontottek hogy biztonsagosabb ha csak Liz szerepel rajta.

mi az a "landsale contract"? ez a hazvasarlasnak egy regimodi formaja. lenyegeben magankezbol megy magankezbe az ingatlan a bankok, illetve egy csomo varosi, allami szintu szabalyozas megkerulesevel. persze a hitelezo javara. ugyanis a hitelezo (esetunkben a Lincoln Loan nevu ingatlan es ugyvedi iroda) szabja itt az osszes feltetelt.


a hitel a hazon a kovetkezokeppen nez ki. harminc evre szol, ha a kolcsonzo valamiert belebukik, akkor viszont az ingatlan tulajdonjoga visszaszall a kolcsonzohoz. meg akkor is ha 29 ev torlesztes utan, ha az utolsoban becsodol a vevo, ures kezzel kenytelen tavozni. (ezert vettek le Noah nevet a szerzodesrol egyebkent, nehogy az o mentalis zavaraival valami miatt elbukjak ezt az egeszet). azaz a hitel lejarta elott nem lehet a hazat eladni, ha a szukseg ugy hozza.
(bankokon keresztul ez viszont megy. sokan csinaljak is ezt szakma szeruen. megvesznek egy lerobbant hazat X osszegert, elkezdik torleszteni, de kozben gyorsan felujjitjak a hazat, amint az megvan el is adjak azonnal valaki masnap X+Y osszegert, ami a felujjitassal valamelyest aranyos, mondjuk a koltsegek ketszerese. ugy hivjak ezt, flipping.)

a "landsale contract"-ot vagy vegighuzza az ember vagy sem. van itt meg egy kellemetlenseg viszont. a 30 eves torlesztest ugyan fel lehet gyorsitani, de csak minimalisan. a havi rendes torlesztesen tul max 10,000 dollarral lehet csokkenteni az alaptoket evente, ez pedig egy elegge szigoru megkotes.

tudom ez most zavarosan hangzik. ket dolgot kell itt kiemelnem. egyreszt az itteni ingatlanpiacozas mas mint otthon, illetve ezeket a fogalmakat, mint loan, principal, mortgage, lean, stb nem is tudom egy az egyben leforditani magyarra. igyekszem a legjobban, ahogy csak tudom, please bear with me.

szoval Liz es Noah, anno 106,000 dollarert vette meg ezt a hazat 30 eves kolcsonre, ami kb vegul a kamattal egyutt vegul 234,000 dollarba kerult volna. ugyanis a havi torleszto reszlet 650 dollar volt, azt folszorzod 12vel, azt folszorzod 30 es kijon ez a rettenetesen durva osszeg. hat evig eltek itt, mi pedig most haromnal tartunk.

az elso ket evunkben Liz neven volt a haz, azaz a mi alberletpenzunk az o torlesztesere ment, mig o mashol lakott. tavaly szeptemberben jutottunk el oda, hogy dontes ele allitjuk, vagy adja at nekunk a haz tulajdonjogat, vagy koltozunk mashova, mert most mar nem vagyunk hajlandoak tobb energiat es penzt belefektetni mas otthonaba (sokat dolgoztunk hazon es haz korul hogy az eredeti ramaty allapotabol lakhatova valtoztassuk a sajat mercenkkel nezve).






Liz ekozben egyaltalan nem vallalt semmi felelosseget a haz fele, mikozben kvazi foberloi pozicioban volt, mi meg alberloiben. egy fillerrel nem segitett nekunk a haz koruli felujjitasokban, takaritasokban, kiselejtezesben, stb. ugy kellett konyorognunk eveken keresztul hogy vigye el innen az itthagyott szemetet, lim-lomokat (az egesz padlas tele volt ezzel). ugyanigy Noah, aki ekozben mar beleszaladt az ujabb elembajba, es ki kellett zarjuk az eletunkbol.
 


Liz atadta nekunk a szerzodes titulusat. azaz mi lettunk a cimzettek, a megnevezettek minden papiron. ez a Lincoln Loan-nak sem volt ellenere, hiszen azt lattak hogy az elmult ket evben Liz helyett valaki mas torleszt, meghozza idoben, pontosan. ami mellesleg Lizre egyaltalan nem volt jellemzo (sot masfel evbe telt hogy bevallja nekunk, ket honap elmaradasban van allandoan...)

tehat atvettuk a hazat es innentol kezdve a sajat magunk szamara vasaroltuk, torlesztettuk a reszleteket.


es egy ev utan most  mindezt ujrafinanszirozzuk.


az utcankban lakik egy ugyved, akivel kb fel eve leultunk meginni egy uveg bort meg egy masikat es o mondta, hogy miert is ne probalkoznank meg ezzel a hazat. de mit jelent az ujrafinanszirozas? roviden, tomoren, azt hogy egy masik kolcsonzotol folvesszuk a principal, azaz az alaptoke osszeget, ami ekkor van a hazon, kifizetjuk a Lincoln Loannak es ezt az uj kolcsont a mostani gazdasagi allapotok altal diktalt kamattal fizetjuk vissza.

ket dolgot kell itt tudni. az egyik az hogy az elozo kamat 7,5 szazalekos volt, illetve azt hogy a kornyek fejlodesenek es a felujitasoknak hala a haz erteke megemelkedett erosen.

tehat felkerestunk egy mortgage brokert, azaz egy zalogjog/hitel specialistat. a neve Eric. atolvasta a szerzodesunket, latta, hogy a Lincoln Loan fenntartja a jogot, hogy visszautasitsanak barmilyen kivasarlasi ajanlatot. azt javasolta ettol fuggetlenul kerdezzuk meg a oket, hogy megengednek -e hogy valamekkore penzugyi buntetes fejeben kilepjunk ebbol a szerozdesbol. ennek ket nagy elonye van. megszabadulunk a megszoritasoktol (amibol van meg boven, de csak a legfontosabbakat emlitettem, azt hogy nem tudjuk eladni a hazat, illetve hogy nagyon nehez gyorsitottan torleszteni, azaz jol gazdalkodni a hitellel) masreszt pedig az hogy az ujrafinanszirozassal egy mas kamatlabas hitelt fogunk kapni. es a helyzet az hogy iden nyaron olyan korulmenyek voltak az amerikai gazdasagban hogy sokkal, de sokkal jobb kamatlabat kaphatunk.

3,5%-ot.

jo dolognak tunt ez, es majdnem bele is kezdtunk, de ekkor egy hosszabb szunetre kenyeszerultunk. eloszor is nekem haza kellett utaznom. aztan meghalt Dingo, majd meghalt Edward. ebbol a godorbol eleg nehez volt kimaszni, illetve amugy is be voltunk szarva, mi lesz ha bemegyunk Lincoln-ekhoz es jol az arcunkba mondjak, hogy mit kepzelunk magunkrol?! hiszen nekik semmi anyagi erdekuk nincsen abban hogy hamarabb engedjenek ki egy 30 eves szerzodesbol, ez a megelhetesuk.
mellesleg az osszes ingatlan amit igy adnak el, elegge lerobbant allapotban van. lenyegeben arra baziroznak hogy huzza a vevo nehany evig, addig amig bele nem rokkan, ki nem abrandul, fel nem adja. a mi hazunk kb 25 eve van igy a piacon, senki nem tudta befejezni, pedig volt mar rajta vagy hat vevo. mondom en, elegge mocskos egy uzletpolitika ez.

aztan szeptember vege fele megis bementunk. ugy voltunk vele, hogy legfeljebb tenyleg elkuldenek a francba, aztan nem valtozik semmi, meg igy is normalis helyzetben vagyunk, de legalabb megprobaltuk.

de nem! kepzeljetek, kiengedtek minket a szerzodesbol. aminek persze ara volt, megozza 16,000 dollar. ezt az egyszeri adoteher miatt rottak ki rank, ami oket fogja terhelni az egeszben kifizetes miatt, a hosszu evek helyett. (egyebkent a harimncbol ekkor korulbelul a 21. evnel jart a szerzodes).

egyebkent a principal, azaz az alaptoke most 92 ezer dollar, azaz 8 ev alatt mindossze 14 ezer dollart tudtak, tudtuk torleszteni a 106-bol, a tobbi a kamatra ment el. ami pedig 56,000 dollar tiszta haszon Lincolneknak.

van itt egy masik osszeg. a mortgage brokerunk (ezt magyarul jelzalog specialistanak hivjak, de szerintem a ketto nem fedi egymast) koltsegei. ezt ugy hivjak closing costs, azaz bezarasi kiadasok. ez 5000 dollar.

viszont ket jo hir jar ezzel. az egyik az az hogy a kisebb kamattal meg igy is joval kevesebbet koltunk a hazra. a masik az az hogy most a 22. evben at tudunk valtani egy 15 eves hitelre, azaz 7 evet kivaltunk.

a haz erteke megemelkedett, ahogy azt mondtam. 106 ezer dollart ert 9 evvel ezelott. az ujrafinanszirozashoz fel kellett becsultetni a hazat. a mostani erteke nem tobb, nem kevesebb mint 159 ezer dollar. ebben benne van a sok felujjitas a kilenc ev alatt. noahek reszet ebben nem tudom, de gyanitom az ablakokat csereltek le ok. a mi reszunkrol: festes, uj futes, padlo, a lepcso athelyezese, a szigeteles, a kertek, stb. ezen kivul a haz erteke a kornyek fejlodesevel aranyosan is novekedett. jo kis szomszedsagunk van, tiszta udvarok, rendes hazak. link









ime a matek: egy 159 ezer dollar erteku hazat veszunk meg 113 ezer dollarert (92 alaptoke + 16 bunti + 5 zarasi koltseg). azzal hogy a hazunk erteke megemelkedett lenyegeben olunkbe hullik 46,000 dollar. az uj 15 eves, 3,5%-os hitellel 55 ezer dollarral kevesebbet koltunk a hitelre. tehat 101 ezer dollart nyerunk ezen a bizniszen.

101,000 dollar. 22,209,900 Forint.

----------------------------------------------------------

most pedig mar csak annyit akarok mondani, hogy mindez Christyanne munkaja, az o adminisztrativ kuzdelme volt, az en tamogatasommal es noszogatasommal, Eric a mortgage broker segitsegevel, az utcabeli ugyved tanacsara es a Lincoln Loan engedelmevel. mindezt egy evvel az utan hogy teljes jogu torlesztok lettunk az elozo rendszerben. nagy dolog volt ez, a mult heten alairtunk minden papirt, de egy atnevezessel meg a mai napig varni kellett, Lincolnek huztak meg egy kicsit az idot, meg az idegeinket. viszont most mar telje biztonsaggal mondhatom, keszen vagyunk.



(Edward, you would be so fucking proud of us.)

4 comments:

  1. Helló, a nevem Julia Simon, csalás áldozata kezében hamis hitelezők. elvesztettem mintegy 25.000 €, mert szükség van egy nagy tőke 80.000 €. Majdnem meghalt, nem volt hova mennie. közöm elpusztult, és a folyamat során elvesztettem a fiamat. Nem bírtam, hogy ez történik újra. 2014 decemberében, találkoztam egy barátom, aki bemutatott egy jó anya, asszony Augusta Ibramhim, hogy végül segített hitelhez a társaság. jó anya azt akarom, hogy használja ezt a lehetőséget, hogy köszönöm, és Isten is áldja meg. én is szeretném használni ezt a lehetőséget, hogy tanácsot honfitársaival, hogy sokan vannak csalók ott, így ha szüksége van egy kölcsön, és szeretnék, hogy biztosítsák a kölcsön gyorsan, csak regisztráljon asszony Augusta Ibramhim e-mailben: augustaibramhim11@gmail.com. akkor is forduljon hozzám e-mail: juliasimon460@gmail.com. ha bármilyen kétség. Kérjük ő az egyetlen, aki megbízható és szavahihető.
    Köszönöm.

    ReplyDelete
  2. Keres egy kölcsön? Ön a megfelelő helyen a hitel megoldások itt! Global Finance Limited ad hitelt a cégek és magánszemélyek egy alacsony és megfizethető kamatláb 2%. kérjük, forduljon hozzánk e-mail útján: (augustaibramhim11@gmail.com)
    ALKALMAZÁSI ADATOK
     
    1) Teljes név:
    2) Ország:
    3) Az a cím:
    4) Állami:
    5) Nem:
    6) Családi állapot:
    7) Foglalkozás:
    8) Telefonszám:
    9) A jelenlegi helyzet a munkahelyén:
    10) Havi jövedelem:
    11) A hitel összege szükség:
    12) Hitel időtartama:
    13) célja hitel:
    14) Vallás:
    15) már alkalmazott előtt:
    16) Születési idő:
    Kösz,

    ReplyDelete
  3. kesaksian nyata dan kabar baik !!!

    Nama saya mohammad, saya baru saja menerima pinjaman saya dan telah dipindahkan ke rekening bank saya, beberapa hari yang lalu saya melamar ke Perusahaan Pinjaman Dangote melalui Lady Jane (Ladyjanealice@gmail.com), saya bertanya kepada Lady jane tentang persyaratan Dangote Loan Perusahaan dan wanita jane mengatakan kepada saya bahwa jika saya memiliki semua persyarataan bahwa pinjaman saya akan ditransfer kepada saya tanpa penundaan

    Dan percayalah sekarang karena pinjaman rp11milyar saya dengan tingkat bunga 2% untuk bisnis Tambang Batubara saya baru saja disetujui dan dipindahkan ke akun saya, ini adalah mimpi yang akan datang, saya berjanji kepada Lady jane bahwa saya akan mengatakan kepada dunia apakah ini benar? dan saya akan memberitahu dunia sekarang karena ini benar

    Anda tidak perlu membayar biayaa pendaftaran, biaya lisensi, mematuhi Perusahaan Pinjaman Dangote dan Anda akan mendapatkan pinjaman Anda

    untuk lebih jelasnya hubungi saya via email: mahammadismali234@gmail.com
    dan hubungi Dangote Loan Company untuk pinjaman Anda sekarang melalui email Dangotegrouploandepartment@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Are you in a financial crisis, looking for money to start your own business or to pay your bills?
    GET YOUR BLANK ATM CREDIT CARD AT AFFORDABLE PRICE*
    We sell this card to all our customers and interested buyers worldwide,Tho card has a daily withdrawal limit of $5000 and up to $50,000 spending limit in stores and unlimited on POS.
    **WHAT WE OFFER**
    *1)WESTERN UNION TRANSFERS/MONEY GRAM TRANSFER*
    *2)BANKS LOGINS*
    *3)BANKS TRANSFERS*
    *4)CRYPTO CURRENCY MINNING*.
    *5)BUYING OF GIFT CARDS*,
    *6)LOADING OF ACCOUNTS*
    *7)WALMART TRANSFERS*
    *8)BITCOIN INVESTMENTS*
    *9)REMOVING OF NAME FROM DEBIT RECORD AND CRIMINAL RECORD*
    *10)BANK HACKING*
    email blankatmmasterusa@gmail.com
    you can also call or whatsapp us Contact us today for more enlightenment

    +1(539) 888-2243
    WE ARE REAL AND LEGIT...........2019 FUNDS/FORGET ABOUT GETTING A LOAN..

    IT HAS BEEN TESTED AND TRUSTED

    whatsapp only ===>>   +1(539) 888-2243
    Cheap as $200

    ReplyDelete