Tuesday, April 17, 2012

mi a magyar nemzet

egysege? ez a kerdese az index parlamenti kozvetitesenek ezen a heten. ugyanis ader janos ezt lesz kepes megtestesiteni koztarsasagi elnokkenk. nagyon jo kerdes, ami a politkan folul kell hogy alljon, ezert nem is teszem eldugott bejegyzesbe.

az elso gondolatom az volt, hogy a nemzet egysege egy nosztalgikus es/vagy remenybeli delibab, azaz egy sosem letezo object of desire. se nem volt, se nem van, se nem lesz, de mutogatni fele, kisajatitani, a neveben donteseket hozni tokeltesen alkalmas illuzio.

szoval talan a legtalalobb kerdes mikor volt/lesz egyseges a magyar nemzet. mert hogy mst nem az, az nyilvanvalo. valaszkent a multba mutogatni konnyu, de szerintem megteveszto. regen minden jobb volt, aztan persze megsem.
ahogy azt minden ideologia kurzuson oktatjak, onmagunk meghatarozasa, identifikalasa altalaban valami elleneben konnyebb mint onmagunkba befele nezve. mi sem vilagitja meg ezt jobban, mint hogy az ember hovatartozasat, esetunkben magyarsagunkat belulrol meghatarozni iszonyat nehez. miert vagyok magyar? lassuk a legalapvetobb erveket:
- mert magyarorszagon lakom
hat nem
(az orszag szempontjabol: laknak ott nem magyar allampolgarok boseggel)
- mert magyarul beszelek
igen, de tobbet beszelek angolul, meg az almaim is angolul zajlanak
(az orszag szempontjabol: a magyar nem az egyetlen nyelv az orszagban)
- mert magamenak erzem a magyar tortenelmet
szerenytelenseg lenne ezt allitanom.
(az orszag szempontjabol: kulonbozo politikai erdekcsoportok mast es mast ragadnak ki a tortenelmunkbol es teszik azt magukeva.)
- mert otthon erzem magam magyarorszagon
en csak kesztolcon es egy kicsit szegeden erzem otthon magam. mas teruletekhez nincsen semmifele erzelmi kotodesem
(az orszag szempontjabol: nincsen ott semmi a pusztan es a balatonon kivul ami emblematikusan magyar lenne.)
- mert magyarok a csaladom tagjai illetve a barataim
hat, ez sem igaz teljesen.

ebbol az tunik ki, hogy az en magyarsagom meghatarozasa belulrol iszonyatosan nehez. azt viszont tudom, hogy nem vagyok angol, nem vagyok amerikai, nem vagyok ir, nem vagyok fekete, nem vagyok azsiai.

gyanitom ugyanez igaz egy nemzet egysegere nezvest. ergo a kommunizmusban, amikor kozos ellenseg es elnyomo ero volt jelen az orszagban egysegesek, osszetartoak voltunk, vagy nem? logikus lenne ezt felteleznem, de ahogy az utobbi idok egyik legforrobb politikai kerdese, az ugynokmult feltarasa mutatja, ez nem igaz. gondolom mindannyiunknak igy meseltek a szuleiunk: voltak a besugok, es a besugottak es ez ugy megpecsetelte a kozeletet hogy a mai napig keptelenek vagyunk tisztazni.

ha messzebre megyunk vissza, a sokszor visszakart trianon elotti hatarokban talaljak meg a radikalis szivuek a nemzet egyseget. en ezt egy ostoba blamazsnak tartom, es meg ha fajo is klasszik magyarorszag a 30/70% -os lenyesese, szerintem az egyik legveletlenebb sziveseg volt, amit az antant orszaguknak adhattak, eppen az egyseg tekintetben. meg ha en hive is vagyok az etnikai sokszinusegnek, ami nagymagyarorszagot jellemezte anno, azt a tortenelembol latjuk, hogy kelet europaban, illetve a balkanon ennek tul nagy sikere sosem volt. a jugoszlavia felbomlasahoz vezeto haboruk jo jelzopontok: etnikai feszultsegbol kinovo nepirtas, NATO bombazasok, haborus bunok es bunosok, akik evtizedekig tudnak bujkalni kesobb. ha a korabbi logika menten (azaz az elnyomas elleneben felallo egyseg) egy alternativ tortenelmet probalok elkepzelni, abbol a magyarsag sosem jon ki jol. nem nehez latni, hogy akar mi ellenunk is iranyulhatott volna nepirtas.

tovabb hatrafele nem merek gondolni, mert nincs kello tudasom hozza. mindenesetre annyi kovetkeztetest mar-mar le merek vonni, hogy tortenelmi jelentosegu egysege az orszagunknak sosem volt (ha lett volna, lenne, talan nem lennenk ilyen szethuzo nepseg). marpedig a orban viktor hangzatos populizmusa ilyesmit tetszeleg igerni.

viszont van itt valami: egy korabbi irasban azt olvastam az indexen, hogy ader janos azert lesz a nemzet egysege, mert szokott horgaszni. akarmennyire is banalis, esetleg fikazo ez a velemeny, en bajos logikajanal fogva szamomra elfogadhato. meg ha nem is horgaszok.

egyszer b peter tanarom azt mondta, hogy mindossze nemzetkozi vagy olimpiai sportesemenyeken valo reszvetel es esetleges gyozelem alkalmaval egyseges a nemzet. es ez nem csak rank, barki masra igaz. ebben az esetben az 1953-as angol magyar focimeccs a nemzet legnagyobb egysege.

No comments:

Post a Comment