Thursday, June 16, 2011

a tuntetesek everol

nem ertek valamit. "politikai haszonszerzes". nem eloszor hallom, eloszor Gyongyospatan, meg is ertettem a gondolatot, hiszen a magyar vs cigany sarbirkozas politikailag igencsak meghatarozo, szive csucske ez a tema minden adofizeto polgarnak, viszont akkor sem gondolom, hogy realis ennyivel lenullazni az ellenzeki (es civil) tevekenyseget. egyszeru, de nem realis, megkevesbe igazsagos.
ellenben amikor a bohoctuntetes napjan ez ismet elhangzik ...

...(most a minden valoszinuseg szerint igen bolcs es tehetseges Szijjarto Peter szajabol buggyant ki) akkor okolbe szorul a tenyerem. 
egy eve a valasztasi gyozelem estejen Orban Viktor olyan hatasos szonoklatot tartott, hogy meg en is buszken forditottam szimultan C-nek. az egyik emlekezetes mondata kb ugy hangzott, a kormany igenis egyutt fog kormanyozni az utca emberevel, nepszavazasokkal fogja eldonteni a sorsdonto kerdeseket. erre C is csak annyit mondott, ez mar progressziv, baszki.

Orban aznap este hazudott mast is, lenyegeben elhitette hogy a kapott monopolhelyzetben kiegyensulyozottan, korultekintoen fog kormanyozni a Fidesz, meghallgatja a masik velemenyet. ez olyan nyilvanvaloan egbekialto hazugsag volt, hogy folosleges rola beszelni, van hogy naponta, van hogy hetente deklaral a kormany egy olyan dontest, amirol nem egyeztet az erdekelt szektorral, nem hogy a valasztopolgarral. valsagado vagy eppen maganyugdij. felre ne erts, nem a dontes helyesseget kerdojelezem meg itt, hanem a modszert, a ketkezzel valo pofanvagas orbani manoveret van batorsagom kifogasolni. 

a neppel valo kormanyzas otlete sem futotta tobbre mint egy batortalan szocialis kerdoiv. aztan meg egy. aztan majd meg nehany, egyre csokkeno reszvetellel. ezzel szurjak ki az ember szemet. keptelenseg komolyan vennem egy olyan kerdoivet aminek a kerdesei megfogalmazasa elore vetiti a helyes valaszt, hat meg akkor amikor a vitara kinalt temak nagyja nem tobb egyszeru parasztvakitasnal, keruli az igazan meghatarozo problemakat. miert nem kerdeznek az abortuszrol? arrol hogy tenyleg a katolik kereszteny vallas -e az, ami osszetartja a nemzetet? arrol, hogy az alkotmanybizottsag jogkoreit a gazdasagi valsagra valo tekintettel meg szabad es kell -e kurtitani? elrugaszkodom, talan meg azt is meg lehetett volna kerdezni, hogy szerintunk Schmitt Pal vagy esetleg mas a jo jelolt koztarsasagi elnoknek? es arrol is megkerdezhettek volna, hogy jo otlet e megszurni, mirol lehet nepszavazast tartani?

aki nem latja milyen kisstilu es gyerekes modszerekkel veri keresztul a meggyozodeseibol fakado otleteit a kalapos kiraly az orszagon, a parlamanenten, az uzleti szektoron es az ado/nyugdij fizeton az kerem, hat az csukott szemmel jar, akarva vagy akaratlanul az mar lassan mindegy is.

ellenben amikor az emberek az utcara mennek, kiallnak a jogaikert en ugy gondolom az egy alap es egeszseges eleme a demokracianak! ha a politikumban nem kepviselik a nezeteinket, akkor annak az utcan adunk hangot. lehet ezt ugy is csinalni mint 5 eve, lehet ezt ugy is csinalni mint most.


meg ha a tuntetok java a fidesztol nem is az altalam egyetlen hiteles baloldali iranyba, azaz a minimalon tulelo LMP fele fordul, hanem a remkep Jobbik fele, akkor is ugy gondolom ennek az evnek ha volt gyumolcse, akkor az lenyegeben nem mas mint az utcai politizalas kirangatasa abbol a posvanybol amibe a tevetorony ostromloi es a tankraiderek taszitottak azt.
elobb a "puhany" civilik, akik beerik nehany koncerttel, meg kozos gyertyagyujtassal, aztan a rendvedelmisek, akiket nem lehet csak ugy hazazavarni. izgalmas folyamat ez, a bohocjelmez kulonosen szimpatikus otlet, elmondja, legalabb a tuntetoknek van humora ha mar a politikusainknak nincsen.



az pedig meg felelmetesebb szamomra, hogy a reagalo parbeszed helyett, ami hasonlokeppen demokratikus alapertek, a mi kormanyunk az elzarkozast, a le-se-szarast valasztja. ezzel meg egyet lokve az orszagon a jogallambol partallamba valo valtas zuhanorepulesben.

(mellekesen: lasd az ujabb elborzaszto lepest ebbe az iranyba itt.)

No comments:

Post a Comment