Friday, April 17, 2015

screamin' jay hawkins csak


jay hawkins volt, egeszen addig amig reszegen fol nem enekelte a huszadik szazad (szerintem) egyik legnagyobb slageret, az I Put A Spell On You-t

hawkins az ohioi clevelandben szuletett 1929-ben, gyermekkoraban megtanult zongorazni, enekelni, majd a huszas eveiben gitarozni. operaenekes akart lenni, de mivel ez nem jott ossze, blues zongoristanak es enekesnek allt, eloszor egy R&B egyuttesben, majd a kora 50-es evektol szoloban. ebben az idoben boxolt is, ami neha jobban ment mint a zeneles. '49-ben az alaszka kozepsulyu bajnokava verekedte magat. 

1956-ban fordult vele a vilag. az I Put A Spell On You-t eredetileg egy finom balladanak szanta, de a producernek hala az egesz zenekart bosegesen megebedelt es teljesen leitta magat a studioban. aztan elkezdtek zenelni es hawkins vegigvisitotta, gurdulazta es nyogdecselte a felvetelt. a vegere meg az eszmeletet is elvesztette, es amikor magahoz tert, mar semmire sem emlekezett. ezt vettek fel:


kesobb keszult egy felvetel jozanul is, az eredeti elkepzeles szerint, de az vegul a kukaba kerult, mert hatasaban meg sem kozelitette ez imenti verziot.

mivel hawkinsnak tenyleg emlekezet kiesese volt, a felvetelrol kellett ujbol megtanulnia a szamot es az eloadasmodot. de ez olyannyira bejott, hogy par honappal kesobb, egy radiodj keresere es 300 dollaros ajanlatara, mar ugy adta elo, hogy egy koporsobol emelkedett ki a szinpadon, egy Henry nevu dohanyzo koponyaba enekelt es, gumi kigyok logtak a nyakaban. ekkor szuletett meg a shock rock mufaja, amit kesobb olyanok muveltek mint arthur brown, dr john, alice cooper, iggy pop, iron maiden es marilyn manson.

mellesleg hawkins ezzel voodoo performansszal erdemelete ki a "fekete vincent price" titulust.  



hawkins ezzel kiteljesedett eloadomuveszkent es a hatvanas evektol kezve mar nem ujitott az imidzsen, es kiugro sikert sem ert el uj szerzemenyeivel. talan a legemlekezetesebb huzasa a "constipation blues" volt, azaz a szekrekedes blues. a dal szoveges introval indul amiben hawkins kifejti hogy szerinte egeszen eddig nem szolt egyetlen blues szam sem igazi fajdalomrol (alkalmankent egy wc-vel a szinpadon adta elo).

bluesfesztivalokon lepett fel, illetve elozenekarkent turnezott a kilencvenes evekig tobbek kozott fats dominoval, a rolling stonesszal, a clashsel es nick cavevel. e mellett rengeteg film hasznalta fel a szerzemenyeit, egyben viszont feltunt szemelyesen is, jarmusch mystery trainjeben.


ami a maganeletet illeti, hatszor hazasodott. az egyik felesege meg is keselte, amikor tovabballt. kulonbozo allitasai szerint a valahol 57 es 72 kozott van a gyermekeinek szama. az utolso felesege 31 eves volt, amikor hawkins 2000-ben, 71 evesen elhunyt agyverzes kovetkezteben. az eletrajz irojanak 33 leszarmazottat sikerult azonositania.  

az I Put A Spell On You-t tobb szazan dolgoztak fol az elmult fel evszazadban. az en kedvencem nina simone verzioja, de a sor nagyon hosszu: arthur brown, credence clearwater revival, marylin manson, the animals, natacha atlas, joe cocker, ray charles, queen latifah, deadelus, eels, iggy pop es sokan masok. 

vegtelenul erdekesnek tartom, hogy mindezt egy ordas nagy berugasnak koszonhetjuk. 

(egyebkent szerintem a Frenzy meg a Little Demon hasonlokeppen megkerulhetetlen monstrumok.)

2 comments:

  1. frankó kis összefoglaló lett Balázs, minden benne van, amit hevenyészett rajongójaként el tudnék róla mondania and then some :) köszi!

    ReplyDelete
  2. koszi Nossy! jonnek meg masok is majd.

    ReplyDelete