Friday, February 27, 2015

van a kampuszon egy ROTC

osztaly, Reserve Officer's Training Corps, azaz tartalekos tisztkepzo az egyesult allamok hadseregehez. egy csomo gyereket latok ilyen oltozekben masirozni az egyetemi epuletek kozott:


a hat kollegium kozul az egyiknek (Willa Maria) az alagsoraban van a bazisuk. mindig is erdekesnek talaltam hogy egy hadsereg markans resze igencsak fiatal emberekbol all. en naivan azt hittem sokaig hogy felnottek harcolnak egy hadseregben, de itt, illetve amint azt a reptereken is lattam, a hazautazo egysegeken, azt kell leszurnom, hogy valahol 18 es 22 kozott vannak legtobben. persze nagyon szigoruan tudnak nezni, az tagadhatatlan.

amikor Rudit setaltatom estenkent, es elmegyunk a parkba akkor is ossze szoktam veluk futni. ugyanis ott treningeznek, haborus helyzeteket szimulalnak mufegyverekkel, teljes felszerelesben. valahogy igy.


persze estenkent vannak ott, amikor mar a nap lement. egyreszt hogy kevesbe zavarjanak minket, civileket, masreszt meg a szimulacio nehezsege miatt. kusznak, masznak, rejtoznek, kisebb-nagyobb csoportokban. aztan amikor csata van, akkor egymasra fogjak a puskaikat es kiabalnak. "BANG! BANG! BANG!" neha vicces, neha idegesito nagyon. 

Eszmé is velunk szokott lenni ezeken a setakon, de altalaban ekkora mar alszik a kabatom alatt a hordozoban. igyekszem elkerulni azokat a helyeket ahol nagy a zaj. amugy nem zavartatom magam, a park a mienk, civileke, oda megyunk ahova akarunk. tegnap este is igy volt. atsetaltam egy ovezeten, ahol eppen keresztulkuszni keszultek a kisuton, a domb tetejen. kb huszan bujtak ki egyenkent a bokrok kozul, magukat a foldhoz szoritva amennyire csak lehet. sisakban, hatizsakkal, jatekpuskaval. 
Rudira meg a fraszt hoztak. barcsak valahogy le tudtam volna fenykepezni. teljesen sotet volt mar, szoval csak annyit erzekelhetet a kutya, hogy hirtelen az ut menten a semmibol elotunik majd' ket tucat teknosbeka es egyre csak jonnek fele. szerencsetlen ossze-vissza rancigalt a porazt es probalt mogem bujni barmi aron. jol megmosolyogtatott. 

2 comments:

  1. Szerintem ez borzasztó! A hadsereg fő állománya szegény képzetlen fiatalokból áll, akiket mindenféle baromsággal behülyítenek, hogy csatlakozzanak. Aztán harmincéves korukra leselejtezett roncsként visszajönnek, továbbra is képzetlenek és szegények, és hátralévő életükben csak terhet jelentenek a társadalomra. Dehát ugye a szabadság ára... http://www.outofregs.com/postImages/1335710339.jpg

    ReplyDelete
  2. a szabadsag ara bizony. amit persze a vilag masik vegere utazva kell megvedeni, nem pedig otthon.

    naponta 22 veteran lesz ongyilkos, azaz evente kb 8000 fo. kivancsi vagyok errol mennyit es hogyan beszelnek.

    ReplyDelete