Wednesday, December 31, 2014

viszlat 2014

ez az ev termeszetesen Eszmérol szolt, aki tavaly ilyenkor kb 13-14 milimeteres volt meg csak. ket honapra ra viszont mar egeszen formas.


izgalmakkal teli terhesseg volt. Christyanne nagy nyomas alatt volt vegig a munkahelyen, ahol mind a fonokevel, mind a beosztottjaival nehez dolga volt. a nyolcadik honapig heti otven, otvenot, sot neha hatvan orat dolgozott. ekozben volt egy kisebb autbaleste is. en napi rendszeresseggel telefonaltam a munkatarsainak, hogy kuldjek ki a kismamat az epuletbol szunetre, es tegyenek ele valami ennivalot.

mindezek ellenere Eszmé epen es egeszsegesen latott vilagot. augusztus 12-en, az ejszaka kozepen. nehez, de problemaktol mentes otthonszules volt, Christyanne megmutatatta hogy elkepesztoen eros es vegtelenul kitarto no.


illetve, hogy csodalatos anya. mindig csak lesek, milyen finoman banik Eszmével, hogy milyen korultekinto, figyelmes szulo es milyen tempoban kepzi magat naprol napra. en meg igyekszem tartani vele a lepest, ami most ugy tunik egeszen jol megy. a gyermek meg koszoni, nagyszeruen erzi magat!


ennyit a kis eletunk nagyvonalu szummazasarol, jojjenek a random reszletek.

------------------------------

a legnehezebb napom:
- februar 18., azaz egy nappal az ultrahang vizit utan, egy nappal azutan hogy megtudtam, nem fiam lesz. az egesz vilagom kifordult magabol hirtelenjeben.

az elso nap ezutan amikorra teljesen lenyugodtam es nem sajnaltam ezt tobbe:
- februar 19.

amit sosem gondoltam volna:
- ha profi nem is, de vegtelenul gyakorlott vagyok harom dalban:

Vuk dala
 
Moricz Zsigmond: Iciri Piciri


Szecsi Margit: Szuletesnapomra
(a mi eloadasunkban Christyanne a
dallamot dudolja,en meg enekelek.)
(pazarul.)



ez volt az elso:
- apai evem
- teljesen husmentes evem
- (jobbara) facebookmentes evem
- az utolso even a thrift storban. lepeskenyszer van
- el zotz evem

amit szinten kikopott hetkoznapjaimbol:
- az aktiv chateles. ez talan nem tunik tul fontosnak elsore, de ezzel a valos ideju beszelgeteseim a magyar baratokkal es ismerosokkel teljesen megszuntek. az amikor te es en egyszerre ulunk a gep elott es varjuk mit mond a masik. van kozottunk egy szemernyi fizikai kapcsolat a virtualison tul. ezzel az eddigiekhez kepest is meginkabb elszakadtam magyarorszagtol es az ottani eletunktol.

akit ugy erzem cserben hagytam az iden:
- Rudi. nagyon keves idom jut a szegeny joszagra. energiam meg szinte semmi. eladtuk azt a kanapet is ami az ove volt, az ujra meg nem engedjuk fel. most mar nincs honnan bameszkodni az ablakon kivulre. pedig azt nagyon szerette, illetve, este fel hettol nyolcig ott ult es varta hogy hazajojjek munkabol. 


a projekt, amit igencsak kivaloan befejeztunk:
- a konyha metlakija

amit pedig csak 90%-ban sikerult befejezni:
- minden mas a konyhaban

amire elegge rakaptam iden:
- Pendelton Whiskey es a sushi. az elozo nem tul nagy meglepetes, de a sushirol nem gondoltam volna, hogy teljesen oda leszek erte. bar az avokadorol vagy olivabogyorol sem, most megszabalyos muhisztit tudok csapni ha hianyoznak otthonrol.

amivel iden elmaradtunk:
- az allampolgarsagi kerelmem
- a tanulas. iden nem csinaltam egy kurzust sem

a nagy bevasarlasaink iden:
- uj auto
- uj moso- es szaritogep
- konyhafelujjitas
- harom kanape

amit elultettem:
- egy szederfat
- egy barackfat
- nyolc szolotoket
- tizennegy egresbokor metszest

amit legjobban szeretek iden amerikaban:
- az hogy a hazasodasi egyenjogusak (meleghazassag) lavinakent soport vegig az allamokon illetve az uj egeszsegugyi reform, ami nelkul nem tudom hogyan tudtuk volna vallalni / kifizetni a szulest.


amit leginkabb szerettem iden magyarorszagban:
- az elso kulturalt es csaladias meleg buszkeseg napja, amit szerintem nagyonszeru tarsadalmi iranyvaltas illetve hogy hirtelenjeben ot kortarsa is szuletik Eszmének a kozeli barataink csaladjaiba.


(nyilvanvalo, hogy a civil jogok tovabbra is igen komoly ertetek a szememben)

amit legkevesbe szeretek iden amerikaban:
- azt Jon Stewart itt pontosan megmondta. lenyegeben azt, hogy az Ebola es az ISIL hiszteria teljesen felforgatta az amerikai kozvelemenyt, mikozben ennek a ket (egyebkent teljesen valodi, csak eppen foldrajzilag borzasztoan elhatarolt) veszelyforrasnak az amerikai aldozatait ossze lehet szamolni ket Simpsons-kezen. azok a problemak viszont, amik millionyi amerikai allampolgarral vegeznek evente (szivbetegseg, megfizethetlen egeszsegugy, elkepesztoen rossz taplalkozasi szokasok, fegyverhordozas, stb.) azok ellen nem tesz a torvenyhozas semmit. mert hat ugye a hataron belul vannak es politikai hatalmas toket kepviselnek.


ami leginkabb aggaszt magyarorszagon:
- az a orosz medve olelesebe sodrodas. az unioval folytatott latvanyos kakaskodas, az europai alapertekektol es normaktol valo fokozatos tavolodas, a nyugat allando, intemenyesult alazasa, a kommunizmust idezo allamositasok (tankonyvkiadas, dohanyarusitas, MKB, itt a teljes lista), a paksi szerzodes, a deli aramlat tervei, a latvanyos hallgatas az ukran valsag kapcsan, illetve a gazvezetek elzarasa, az illiberalis allam model kikialtasa, esatobbi. mindez nekem arra mutat, hogy az 1989-es orban viktor gondolkodas nelkul szembekopne a 2014-es orban viktort.
sok minden mas is aggodalomra ad okot a magyar kozeletben, de az en velemenyem szerint semminek sincs akkora sulya mint ennek a keleti nyitasnak. (a velemenyvezer blog is pont ezt latszik gondolni)


------------------------------

akiknek itt Portlandben igazan sokat koszonhetunk:
- a szomszediank, a Hersey csalad, a Lynsky csalad, a Fabik csalad, Beth es Zeb. a babaasszonyunk Kathrine Shafer, a jobaratom Bob, a munkatarsaim, Dr. Milner, illetve Melissa es zsivanysereg.

a nagy segitseg:
- az a hat het amit anyum itt toltott velunk



akiknek a baratsagat elveszteni latszunk itt:
- Lisa es Jeremy

amit nagyon sajnaltunk:
- hogy apum nem tudott eljonni anyummal egyutt Eszmét meglatogatni ebben a korben
- illetve hogy hugom sem latta meg ot, csak kepen

Eszmé magyarorszagi kortarsai:
- Kamilla, Ivan, Jonas, +1, +1

Eszmé amerikai kortarsai:
- Julian Alistair Witt (JAW), +1

-----------------------------

a (harom kozul) legjobb konyv amit olvastam az iden:
- lawrence wright: going clear
(hajmereszto konyv a szcientologia egyhaz nevu szekta torteneterol, hitszerkezeterol, modern kori rabszolgatarto modszereirol, tom cruiserol es a huszadik szazad egyik legnagyobb amokfutojarol, L. Ron Hubbardrol. tavaly a kedvenc filmem a The Master volt, ami erosen erintette ezt a temat.) 

a ket konyv amit Eszmének a legtobbszor olvasunk:


a kedvence cikkem iden a Harper'sben:
- The End of Retirement. nagyivu riport arrol, hogy az amerikai nyugdijasok, hogyan vesztik el a talpuk alol a talajt, fejuk folul a fedot es mas megoldas hijjan, vesznek egy lakokocsit, amivel allamrol allamra vandorolva mindenfele multiknal es farmokon vallalnak megterhelo fizikai szezonalis munkakat es elik az utolso eveiket fillereken, csaladjuktol elaszakadva egyedul, a nagy multi monstrumok szolgalataban. ha azt hiszed viccelek, nezd meg, az amazonnal hogyan csalogatjak be ezeket az idoseket.

a legerosebb Harpers Finding amit iden olvastam:
- A Thai woman fed herself to crocodiles.

a leghosszabb Harpers Finding amit iden olvasatam:
- Polish biologists described a long-term pattern of recurrent fellatio between two castrated brown bears. During six years of observation at a Croatian zoo, the recipient-bear and provider-bear never switched roles. The act would last between 66 and 223 seconds, would be accompanied by the provider’s audible humming, would typically result in ejaculation, and would conclude when the recipient pushed the provider away. The researchers speculated that the two bears may engage in this bonding, “milk”-producing activity because both were orphaned, and pointed to reports from India of autofellatio in ex-dancing sloth bears who had been cubnapped.

a ket total favorit angol szavam erre az evre:
- ambidexterous
- cubnapped

magyar:
- kukucs!
- pupak

a legtobbet porgetett magyar lemezeim iden:
- kalaka: pelikan
- cseh tamas: antoine es desire
- yonderboi: shallow and profound

nem magyar:
- billy holiday: all or nothing at all
- tom waits: franky wild years
- laila je t'aime - guitar music from the western sahel

a meghatarozo mozis elmenyem:
- Gone Girl (Holtodiglan)
(Eszmé szuletese utan harom honapig nem hogy moziban nem voltunk, de a TV-t sem kapcsoltuk be. mostanra nagyjabol beallt, hogy este elalszik es nekunk van harom szabad orank, de otthonrol elmenni csak akkor tudtunk, amikor anyum itt volt felugyelni ot. hat elmentunk moziba megnezni az uj David Fincher filmet, amitol en teljesen felporogtem es szinte ugraltam egeszen hazaig)

amit mar nagyon vartam:
- Jen elinditott egy hanglemez kollektivat. El Zotz. ezen keresztul adom el az evek soran folhalmozott lemezeimet, azokat amiket konkretan azert tettem felre, hogy majd valamikor elebayezem oket sokpenzert. gyermek mellett errol meg fantazialni sincs ido sajnos. viszont a Zotzon keresztul nagyszeruen megy ez. es vegre Christyanne sem nyuz azzal, hogy tul sok a dobozolt lemez a hazban amit allandoan kerulgetnie kell. viva el zotz!



viszlat 2014!

No comments:

Post a Comment