Tuesday, March 20, 2012

most ugy tunik ujra levegohoz jutok


mostanra letisztult a helyzet, ideje hogy elmondjam, vagy legalabbis elkezdjem elmondani mi tortent az elmult egy evben.
diohejban annyit, hogy C occse, Noah megorult. egy ideig a csaladi es kozvetlen baratok segiteni probalt neki, de aztan eldurvult, elmergesedett a helyzet olyannyira, hogy o mara nem resze az eletunknek. mindannyiunknak tobbszori osszeutkozese volt vele, nekem raadasul nem csak verbalis hanem fizikai is jutott (semmi komoly bajom nem lett), mi tobb Noah kb ket hetet a dutyiban toltott. mara pedig, ami a csaladjat illeti, mindent es mindenkit eldobott, elvesztett, elidegenitett magatol.

ez a tortenet piszok hosszu, de mindent nem fogok elmondani, mert vannak olyan reszek amik tul szemelyesek ahhoz hogy azt Noah szamara vadidegenekkel megosszam.

kb egy-masfel eve kezdodott. erdekes helyzet volt. az akkori felallas szerint Noah Edwardnal lakott, azaz kulon Elizabethtol (akit Lizkent is fogok emlegetni) es Emmetol, a gyerekuktol. azert koltoztek el abbol a hazbol ahol mi lakunk, mert komoly balheba keveredtek az egyik szomszeddal. ennek okaiba nem  megyek most bele, lenyeg, hogy elfajult a dolog, birosagi vegzes lett belole, ami kikotetotte hogy a szomszed a tovabbiakban tavolsagtartasra van kotelezve Elizabethtel szemben, mivel korabb fenyegeto smseket kuldozgetett neki, illetve tobb izben hasonlo szovaltasba kerultek. ez Noah autobaleste es az elso elmegyogyintezeti kezelese utan volt. ugyan ez most nagyon a multba nyulik, de fontos annyibol, hogy amikor akarata ellenere bevittek a dilihazba, es mivel nagy ember (ugy 195 centi lehet) teleszurkaltak egy csomo nyugtatoval (amitol elvbol irtozik), lefogtak, lekotottek, szoval eroszakkal tudtak csak kezelni, mert nem volt hajlando egyuttmukodni.

es akkor vissza a tortenet elejehez. Liz es Noah ugy dontottek a kikoltozes utan hogy kulonmennek. Liz es Emme egy alberletben lakott, Noah Edwardnal, mi meg a volt hazukban. a szakitasuk felemas volt. hazasok ugyan sose voltak, nem is szertettek egymast tulzottan, de a tiz ev egyuttlet nagyon sok berogzodessel jar. a szuloi feladatokban egyikuk sem valami zseni - amennyire en lattam Noah egyenesen elviselhetetlen tehernek tartotta az apasagot. mar csak azert is mert a gyermek az anyja viselkedesmintait koveti (apai neveles hianyaban persze). Liz meg, hat elegge uresfeju.

mindenesetre ennek legnagyobb karat termeszetesen a gyerek latja, akit egyebkent nem terveztek, sot csak az anyjanak unszolasara tartott meg Liz. a szedett-vedett szulopar egyutt-maradasaban a hamis biztonsagerzetnek, a szexnek, es a "hat, nekem ez jutott" gondolkodasnak volt meghatarozo szerepe. no meg az onsajnalat, a masik okolasa a sajat eletuk csodje miatt. mivel viszont a szex jo volt, ez lett a fo dolog amit a kulonmeneteluk utan is megtarottak. a gyerekneveles lenyegeben Lizre harult egyedul, Noah nem torodott Emmevel, nem koltott ra, nem erdeklodott iranta sot amikor Emme ra volt bizva nehany orara, akkor azt ugy emlegette mint "babysitting". hat kerem, babysittelni a mas gyereket szokas, a sajatot nem. ez persze nyelvi kulonbseg, de ramutat arra, hogy Noahnak megeroltetes volt a gyerekkel lenni, inkabb csinalta a semmittevest es az ivast Edward lakasan, a kocsmakban, illetve a iskolaba jart.

meg kell jegyezzem, Noah a balesete ota, azaz jo harom eve nem dolgozott, hanem elobb tartalekokbol tartotta el magat, majd beiratkozott egy foiskolara, folvette a diakhitelt es abbol elt. a mai napig be van iratkozva, es alkalmankent meg be is jar, bar jellemzoen bukja a kurzusokat vagy eppen atcsuszik. viszont ismerkedni, csajozni azt van ideje. itt kezdodott a baj.

jott Grace. Grace egy 20 eves, butacska masszor-tanitvany, aki 22-nak hazudta magat (ennel fogva ihatott Noahval barhol - a korhatar 21 ev) es mivel korabban autobalesete is volt, dilihazban is volt, pont o volt az aki Noahnak kellett. valaki aki megerti ot, atelte amit o is atelt, ismeri a fajdalmat, mi tobb masszor, szoval ha kell meg fizikailag is rendberakja a vallat, a hatat, a nyakat, esatobbi. tovabba, vegre itt volt valaki, akit meg lehet hoditani. Noahnak a balesete ota egyre latvanyosabban szuksege volt erre: az emberek elcsabitasara illetve a majd kicsappant a szexualis energiatol. akarkivel flortolt, meg Elizabeth jelenleteben is.
mindannyian tudtuk hogy ebbol baj lesz. de Noah kitartott amellett, hogy rosszul latjuk a dolgot: "Grace az az ember, akire neki szuksege van a gyogyulashoz". kozben meg kell jegyeznem hogy az autobaleset ota valoban komoly fajdalmai voltak, de persze nyavajog is miattuk allandoan, mert egyreszt alacsony a fajdalomkuszobe, masreszt, meg ez jo alibi arra hogy manipulaljon masokat. mindenesetre a baleset es az elso elemgyogyintezeti kezeles tenylegesen komoly trauma, nem akarom becsmerelni. 

oke, itt megallunk, valamit el kell meg mondanom. Edward meleg, ezt mar mondtam tobbszor is, azt viszont nem mondtam eddig, hogy Noahval egy par voltak (ugy-ahogy). ugyanis Noah biszexualis, es semmije sem volt amikor elkoltoztek innen, viszont hirtelen belekezdett egy vadonatuj, homoszexualis kapcsolatba. kesobb ezt ugy magyarazta, hogy nem volt mas valasztasa, menekulesi utvonalkent valasztotta a parkapcsolatot ezzel a nagyszeru emberrel. ugyanakkor mar korabban is voltak biszexualis kilengesei Elizabeth mellol...
Edward egy angyal, fantasztikus szemely: kedves, okos, figyelmes, joizlesu, eros katolikus neveltetesu, de nem vallasos. a neveltetes ertekei fontos resze az eletenek. azaz ha valakibe szerelmes lesz, azt sosem adja fel. Noah orommel belement, az elso egy evben elvezte is minden percet es elonyet.

ezek az elonyok pedig a kovetkezok: Edwardnal lakott (ingyen), ette az etelet, itta az alkoholat, szivta a cigarattajat es persze koltotte a penzet. a nagy meleg Edward hatalmas szive vajbol van, es mindent megadott neki, meg oltoztette is. egyszoval kitartott fiu volt, a tehetos es szerelmes, meleg bankar mellett, mikozben ugy 6 utcaval odebb elt az exe es a lanya, akikkel felszines csaladi kapcsolatot tartottak a gyermek kedveert. ezt mindharmojuk elfogadta, sot, Liz volt az aki a kulonmetel utan erre biztatta Noaht, mert ugy gondolta, hogy o segiteni tud majd neki.
nyilvan egy hetevesnek ezekrol a keves fogalma van, ami viszont fontos hogy az emberek korulotte szeressek es odafigyeljenek ra. hat ez most megvolt duplan. otthon Liz figyelt ra, amikor meg atmentek Edwardhoz, akkor az egesz csapat figyelt ra. Edward kb nagybacsi szerepbe kerult itt, ugyanis elfogadta a helyzetet, miszerint Noah, nem valhat el a csaladjatol teljes mertekben.
a helyzetnek nyertese mindenkeppen Noah volt. effektive ket szeretoje, ket otthona volt, az egyik ahova a volt elettarsat jar megfektetni, a masik ahol egy csupasziv meleg tartotta ot ki. mindkettojuk autojat elvihette barmikor, mindkettojuk etelet ehette, italat ihatt, esatobbi. a lanyat neveli az anyja, a kutyajat pedig, Rudy-t ekkor mar lenyegeben Edward nevelte, etette, setaltatta es vitte az allatorvoshoz amikor kellett (azaz fizette a szamlat is). szoval Noahnak volt gondja semmire.

(csak hogy erzekeltessem mennyire elkenyeztetett ez a helyzet: amikor Christyanne felhozta, hogy akar velunk is tolthetne valemennyi idot Noah visszakezbol azt kerdezte: miert, melyik szamlamat akarod fizetni?)

es erre jon elo Grace-szel. ezzel az undok kis, uresfeju, raadasul meg csunyacska 20 eves pondroval. Liz (aki 34) es Edward (aki 39) is kozolte vele (aki 32), hogy oke, ha erre van szuksege a gyogyulashoz (mint mondtam folytonos fizikai traumaban volt) hat legyen, de tartsa ot tavol a csaladi otthonoktol. Noah ezt mindossze egy hetig tartotta tiszteletben, aztan elkezdte hazahordani Grace-t. hiszen mind a ket lakas az o otthona, azt lat ott vendegul akit csak akar.

(ekkor kezdett gyanussa valni, hogy nem csak egyszeru bunkosagrol van szo, hanem kezd visszejonni a elmebetegseg.)

egy szo mint szaz, ez hamar kicsapta a biztositekot. volt hogy csaladi vacsorakra hivta el Grace-t, volt hogy egyutt vittek el ejszakara Edward vagy Liz autojat. aztan meg jott a szex. elobb Liz agyaban, amikor o nem volt otthon, aztan pedig Edwardeban. aztan olyan is volt, hogy Edward rajuk nyitotta az ajtot, ami utan meg o kapta a lebaszast Noahtol. szamos ilyen szuperkinos es abszolut nem helyenvalo jelenet volt ekkor, amiket Noah es Grace piszokul elvezett, foleg masok (Edward, Liz, es mi) elott. meg az is elofordult hogy mupeniszekrol beszelt a sajat het eves lanya elott.
Grace egyertelmuen oromet lelte az ugyben, ezt nem is tartozkodott a tudatni velunk neha. abszolut motorja es rajongoja volt annak, hogy Noah tonkrevag ket ugy-ahogy mukodo csaladi feszket. ezt meg a facebook oldalarol is le tudtuk olvasni! Edward, Liz es Christyanne tobbszor is megprobalt beszelni vele, de csak szemberohogest kaptak.

nem sokkal ezutan Liz elvette Noahtol az autojanak kulcsait, a lakaskulcsait meg egyszeruen lecserelte. felismerte ugyanis, hogy az o egyetlen feladata ebben a helyzetben az a gyermek megvedese minden karos hatastol.
namarmost Liz nem egy agytroszt. mi tobb a legtobb esetben egy szornyen buta nocske, pontosan az az amerikai uresfeju, kaliforniai, elkenyeztetett kiscsaj akit a filmekbol ismerhet mindenki - pontosan. viszont amikor veszhelyzet van, bekapcsolnak a szirenak, es akkor gyorsan illetve viszonylag okosan tud lepni. az hozza tartozik a dologhoz hogy nem magatol jott ra, hogy ezeket meg kell lepnie, hanem Christyanne szolitotta fol ot. megmondta egyenesen hogy a gyereknek nem szabad talalkoznia Noahval, es Liznek is ossze kell szednie magat, es tavolsagot tartani Noahtol. ami Liz erdeme vegul is, az hogy hallagatott az okos szora, es gyorsan cselekedett.

mindekozben felelosseget erzett Noah irant, hiszen Christyanne ekkor mar hetek ota mondta hogy ezek itt az visszatero elmebetegseg tunetei, nem kifogaskent, hanem diagnoziskent. a tetteit allandoan igazolgatja, masokat csak kritizal, es kozben paranoias is egy kicsit mar. meg azt is kepes volt igazolgatni, hogy szuksege van arra a hogy Grace-szel ott dughasson, ott es akkor, ahol csak akar. ez most orulten hangzik mind a ket oldalrol, de ne feledjetek el hogy tiz even keresztul voltak egyutt - nagyon bonyolult ez, nem szerencses itelkezni az ugyben pl hogy Liz mennyit engedett Noahnak vagy sem. hiszen az is veszhelyzet volt, a gyermekenek apja megorult. 

Edward erre nem volt kepes. meg akkor sem amikor mar forrott a vere a duhtol, es ezt sokaig nem ertettuk. az a helyzet viszont hogy Noah kialakitott egy olyan durvan kizsakmanyolo es erzelmileg zsarolo kapcsolatot vele, hogy Edward keptelen volt barmit is lepni magatol. Noah pedig ezt a vegtelensegig kihasznalta. a lakast otthonakent kezelte, mindent elvart amit eddig is, de elkezdett mashol aludni.
az iskolai haverkodasokbol (mert hat tanulmanyi eredmeny az nagyon nem volt) osszehozott egy olyan kapcsolat ami bejuttatta Noah-t a (es most figyeljetek) a HippieMansion nevu helyre, azaz hippiebirtokra.

itt aztan egy ujabb "bomba" robbant. Noah ugyanis rajott (azaz ugy gondolta magaban), hogy o neki nem voltak teenager evei, mindig csak dolgozni kellett, meg koltozni az amugy kattant, bibliafanatikus szulokkel (teljesen igaz!), aztan meg fiatalon bezarta magat abba a kapcsolatba Lizzel, amit csak a gyerek tartott egybe, majd ott tenyleg jott a gurcoles, a depresszio meg a tobbi. eljott hat az ideje bosszut allni az idon, es bejutni ezek koze az amugy artlamatlan hippie-gyerekek koze inni meg drogozni.
engem meg mindig el akart hivni veluk bulizni, vagy lefilmezni a kozos zeneleseket. aztan persze arrol is beszamolt tobbszor hogy milyen fasza, hogy van nehany csaj a hippiebirtokon aki internetes kameras softpornobol el illetve ebbol fizeti a lakbert.

szoval Noah szepen, lassan beszivargott ebbe a tarsasagba. de ugy, ahogy szokasa, azaz eloszor erdeklodve, kedveskedve, vicceskedve, majd egy ido utan kisajatitva a helyzet hozomanyait. reszt venni a kozos vacsorakon, sot fozni masok etelebol, inni masok italat, ott aludni egyszer, ketszer, sokszor. es mindekozben hazajart ugy hetente egyszer, majd csak tiznaponta egyszer Edwardhoz aludni, lefurodni, ruhat mosni, enni, inni, es stresszelni Edwardot. meghozza kokemenyen azert mert nem kepes kiszolgalni az olyan "alapveto" dolgokat sem, mint pl a fogaszat kifizetese (ez itt kurvara draga), a kutya allando megsetaltatasa, miert nincs eleg alkohol otthon (Noah ekkor kb 400 dollart ivott el hetente, Edward kontojara), vagy eppen nem vett neki hataridonaplot.

kerlek ne itelkezzetek, amikor azt mondom hogy Edward ezt turte. tudom hogy most azt gondoljatok, hogy "hat bezzeg en kikurtam volna a picsaba az osszes cuccat az ablakon." en is ezt gondoltam magamban. ma viszont mar ugy gondolom hogy Edwardnak nem konnyu az ilyen kizsakmanyolo emberek kezelesevel. ahogy nekem is volt, mikor a Magic Boyst forgattuk a fonokommel, aki visszatekintve olyan rohadtul szemet es kihasznalo volt hogy el sem hiszem miert nem hagytam ott harom het utan. mindenesetre van egy eros psziches sarokban tartas, erzelmi zsarolas az elnyomo fel reszerol ilyenkor, amin nagyon nagyon nehez az elnyomottnak felulemelkedni.
Edward tobbszor megprobalt gyengecske modon elkuldeni Noah, de sosem jart sikerrel. amikor meg a kulcsait mereszelte visszakerni tole, akkor Noah egyszeruan csak azt mondta: Nem!

szoval ez zajlott egy darabig. nagyon rusnya dolgok tortentek. pl Edward szuletesnapi bulijan Noah tobb embert is letapizott a vendegek kozul (ugyan ekkor mar alig jart haza, de rohadtul meg lett volna sertodve ha nincs meghivva). neha-neha nyitvahagyta a facebookos levelezeset Edward computeren. ezekbol meg kiderult hogy masoknak (jobbara nem kozeli ismerosoknek) panaszkodott arrol hogy Edward mennyire visszataszito es mennyire kihasznalja ot, es mennyire keptelen kiszolgalni, az "alapveto szuksegleteit".
nemsokara Noah osszeismerkedett ezzel a Paris nevu meleg sraccal, akivel egyutt logtak allandoan. majd Parist is hazahozta, sot ott is hagyta Edward lakasan. Parisnek ugyanis nincsen lakasa, amolyan csapongo alkat, neha itt, neha ott alszik. mondani sem kell, hogy Noah folajanlotta neki, nala nyugodtan aludhat... es ott is maradt harom napig Edward nyakan. ehhez mar csak azt kell hozzafuznom hogy Paris legalabb kitakaritott, elmosogatott maga utan, sot a kutyat is megsetaltatta, amikor Edward nem volt otthon.

Christyanne es en ezt elegge kenyelmetlenul meg ertetlenul figyeltuk persze. nekem Noah nem jelent tul sok mindent, hiszen alig ismerem. azt nem szeretnem ha tonkretenne magat, de elsosorban a tobbiek (sorrendben: C, Emme, Liz es Edward) voltak a fontosak. Edwardot nagyon megszerettuk, remek baratunk. hat ezert is durva volt latni hogy mi zajlik.
Noah persze nem latott benne semmi problemasat, amikor felhoztuk neki, hogy a viselkedese sokakat bant (nyilvan ovatosan kell beszelni egy elmebeteggel), es oda fog vezetni, hogy elveszithet dolgokat, vagy akar mindent. nem latta be az igazunkat, csak kototte az ebet a karohoz es szidta Edwardot meg nekunk is (ami elegge abszurd, hiszen mi lattuk nagyjabol hogy mi tortenik).

C eseteben viszont a helyzet bonyolultabb. o egy olyan csaladbol jon, ahonnan mar lenyegeben csak az anyjaval volt valamennyi (minimalis) kapcsolata, meg Noahval. Christyanne effektive tarsszulo volt Emme mellett, ugyanis a ket dilettans nem volt nagyon kepben a gyereknevelessel az elso negy evben.

meg ha allandoan is igyekeztunk Noah-t eszhez teriteni szeliden, azon a hangon amit meg lehetett utni vele, Christyanne azt tisztazta vele tobbszor is, hogy ha valasztani kell, akkor a gyermek erdekeit fogja nezni, nem pedig az ovet. en pedig egyertelmuve tettem Noahnak, hogy nekem a felesegem a prioritas, es azt latom hogy egyre stresszesebb, rosszabbul van, faradt, szomoru, duhos, ketsegbeesett, es nem tudja hogy mit lehetne tenni. Christyanne bejuttata Noaht a termeszetgyogyaszati klinikara ahol dolgozott, ott az orvosok fogadtak, de aztan a masodik, vagy a harmadik alkalomra mar nem ment el.

(korulbelul ekkor voltak itt a szuleim. amikor veluk talalkozott, akkor termeszetesen olyan jopofa, kedves es erdeklodo volt, hogy csak na. edesapamat meg azzal is meglepte, hogy a palinkafozes mechanikajat ertekelte ki vele, illetve ajanlott alternativ, egydesztillalasos modszert a ketto helyett.)

aztan egyszer csak Edwardtol is kikoltozott. meghozza akkor amikor Edward Seattleben volt, uzleti uton. jott egy haver egy autoval, aztan bepakoltak a cuccait. persze Grace segitett pakolni es kozben el is emelt egy csomo ertektelen aprosagot a lakasbol. fogkremet, vajat, stb. idiota dolgokat. mindez teljesen varatlanul erte Edwardot amikor hazajott. egyszerre volt megkonnyebbules de fel is idegesitette, hiszen ez a szemetlada, meg szakitani sem volt kepes rendesen. mellesleg a kulcsait is megtartotta. az autohoz meg a lakashoz.

Grace es Noah bekoltozott a hippie birtokra. na es ott elszabadult a pokol.

talan az elso ket-harom nap volt jo, de aztan teljesen kiszipolyoztak egymast. az alagsorban laktak egy szornyen egeszsegtelen, sotet, pici szobaban. most hogy nem volt ki mason eloskodni, egymas agyara mentek es amikor kesobb Noahval beszeltunk, azt szajkozta allandoan hogy Grace mennyire kihasznalta es nem tisztelte azokat a szabalyokat amiket o folallitott neki. ez mar csak azert is vicces mert Edward is folallitott ilyen szabalyokat ("Ne hozd ide Gracet!", "Ne uritsed ki az autom tankjat teljesen reggelre!" stb..) de magasrol szart rajuk.

kozben kezdett komolyan meg is orulni. tudjatok milyen az a bipolaris? hat annak volt Noah a maniakus fazisaban, amikor egyszerre minden csodalatos, de nem tud leallni a dumalassal, nem alszik es nem eszik. ismetlem nem alszik es nem eszik. illetve a kornyezete rendszerbe szedesevel. ez ugy nezett ki, hogy mindig es mindenkivel zenelni akart, mindenhol enekelt, mindenkivel flortolt, es kozben atrendezte naponta a hippiebirtokon a kozos szobakat, beleszolt az emberek eletebe, donteseibe, valasztasaiba, es mindenkit kioktetott kemiabol, fizikabol, elektromos elmeletekbol, biogazdalkodasokbol. stb  (az elmeletekhez ugyanis ert, foleg ilyenkor). be sem all a szaja.

ezutan volt egy alkalom ugy november kornyeken amikor megprobaltunk ujbol beavatkozni. Beth segitett ebben, akit eddig nem mutattam be. o a csalad baratja, egy Linux "belso epitesz", leszbikus bulldike csajszi, azaz igazan marcona kinezetu, kemenykotesu, ir szarmazasu no. o is latta az egesz tortenetet lejatszodni kivulrol. sot latta mar masokon is, illetve sajat maga is atment rajta.
ekkor avatkoztam be en is, ugyanis Beth mellett en voltam ott partnerkent, a csalad kuldottjekent, amikor leultunk Noahval beszelni. Beth folallitott egy egyszeru strukturat, amiben gyerektartas, allaskereses, a hazugsagok abbahagyasa, az iskola rendes elvegzese szerepelt, orvosi kezeles keresese. kulonben...  - es itt felsorolt Beth nehany kemeny kovetkezmenyt, mint peldaul a gyerektartas elmaradasa miatt birosagi pereskedest, amiben elvesziti a jogsijat, szemelyijet, es komoly adossagba vagjak azonnal. voltak masok is, de a lenyeg hogy kb ket hetig mukodott aztan annyi. abbamaradt az egesz.

egy ideig nem is hallottunk Noahrol, de aztan januar elsejen (vasarnap) folhivta Liz-t egy panikroham kellos kozepen (amit egyszer mar Edwarddal is eljatszott, akkor kb 4 kulonbozo drogrol jott le eppen), es jott az utolso nagy csaladi beavatkozas. lenyegeben Beth es en kihoztuk Noah-t a hippiebirtokrol es leult vele az egesz csalad beszelni. kozben volt siras, rinyalas, maniakus szovegroham, meg a tobbi. aznap ejjel elmentunk az egyik helyi korhazba, ahol egy konzulenssel beszeltunk, ami ket es fel orat tartott. a ficko vegul azt mondta, hogy o ugyan nem orvos, de 90%-os pontossaggal meg tudja, hogy ez legalabbis elso szintu bipolaritas. ami ebben igazi csapda, hogy amikor az ember teljesen kesz van tole a jo ertelemben ("minden kibaszottul csodalatos!"), akkor romlik az allapota. minel tobbszor van ilyen epizodja, annal tobbszor lesz, sot nem egyenesen hanem negyzetre emelten novekedik az eselye ennek. mi tobb, elobb utobb visszafordithatatlan agykarosodashoz vezet.
kibaszottul nehez betegseg, de nem teljesen gyogyithatatlan. viszont ahhoz hogy gyogyithassak, akarni kell. ugyanis amerikaban nem lehet csak ugy beadni valakit az elmegyogyba, aztan megvarni mig meggyogyitjak es kihozni. nem, itt ez nem megy. onkentesen kell bevonulni vagy akkor viszik be az embert amikor bizonyitottan veszelyes magara vagy masra nezve.

masnap visszament Noah es Liz ugyanerre a helyre, folytatni a procedurat, de Noah kiakadt valamin es elviharzott az epuletbol. Liz mindenesetre ezutan nehany hetig igyekezett segiteni neki, rendszeresen beszeltek, vitte ot ide-oda,  talan meg egy naplofuzetet is adott neki (Noah ido es idozites erzeke teljesen tonkrement, vagy legalabbis a betegseget okolja azert hogy nem er oda sehova, elfelejt igereteket). aztan ez abbamaradt, mivel Noah ujbol inni es drogozni kezdett, aztan jol le is orditotta Lizt nehanyszor a telefonban, aki kozolte hogy akkor ennyi, mostantol hagyja ot beken.

mindekozben Edwardot mar latni sem akarta. irtozott tole, minden egyes bajat rafogta. kemeny volt hallgatni, hogy a nagy meleg, szereto bankar tehet mindenrol, kizsakmanyolta, elnyomta ot, nem engedte onmaganak lenni, esatobbi. sot meg a kutyajat is elvette.
ami Rudy-t illeti. igen, elvettuk Noahtol a kutyat. ugyanis az volt, hogy meg ha a kepzeleteben jol is bant a kutyaval (ismetlem: elmebeteg) a valosagban ez ugy nezett ki hogy nem etette, orvoshoz sosem vitte, (nehany honappal kesobb Edward 1200 dollart koltott a kutyara egy kivulrol is jol lathato daganat eltavolitasa miatt), a hippiemansionon tobb agressziv kutyaval kellett egyutt elnie, sot Noah neha meg verte is ot. szoval Beth elment a hippiemansionre es nemi fenyegetozes utan elhozta onnan a lathatoan traumaban levo kutyat. mint korabban emlitettem Beth kemeny csaj.
ami Edwardot illeti, ugy szeptembertol decemberig teljesen kikeszult. Noah egy ujabb szintre emelte a lecet, ami a szobeli es erzelmi bantalmazast illeti. Edward magasabb ket meternel, kb 150 kilo viszont ez alatt az ido alatt tobbszor is elofordult Christyanne karjaban zokogott. legalabb hat ilyen alkalom volt. egyszer pedig annyira kikeszitette ot az arulasaival es a szemetkedeseivel, hogy Edwardnak ki kellett sietnie a lakasbol, azt se tudta merre tartott, es egyszer csak elajult. majd egy padon tert magahoz fel oraval kesobb. Noahval beszelni, latni ot, korulotte lenni csak percekre is olyan volt Edwardnak mintha merget nyelt volna. marpedig nem o valasztotta, hanem Noah nem volt hajlando eltunni az eletbol.

tehat maradtunk mi. Christyanne es en. az utolso mentsvar (Noah ekkor nem akart talalkozni az anyjaval, mert hat Kathrine-t kurva nehez elviselni, akar orult az ember akar nem). felajanlottuk neki, hogy johet hozzank neha enni es lefurodni ha erre van szuksege, sot adunk neki etelt amit vihet magaval. fontos megjegyeznem hogy elkepzelesunk sem volt arrol hogy mi van vele igazabol, mert soha, ismetlem SOHA nem kereste meg C-t, csak akkor amikor valami nagyon kellett neki. soha nem mondott nekunk semmi olyat ami ot rossz fenyben tuntetne fel, ami azt engedne gondolni hogy nem mennek rendben a dolgok (persze elegge nyilvanvalo volt hogy hazudik), es amikor egyszer ketszer meg is jelent nalunk minden bajat Edwardra illetve innentol szamitva mar Grace-re is fogta (akivel csunyan szakitottak, sot, Grace-t be is kellett vinni ismet az elmegyogyintezetbe).

viszont ahogy mondom, ha kellett neki valami akkor megkeresett minket. elvitte az egyik autot az udvarbol, meghozza egy jo nagy halom lim-lommal a platojan.

nagyon megkonnyebbultunk amikor ez eltunt az udvarunkbol. akarmilyen kellemetlen is Noahval targyalni (kepzelhetitek!), megis eltunt egy jo nagydarab ocskavas az udvarbol. ez akkor tortent, amikor kozoltem Noahval egy emailben, hogy nem fogjuk orokkon orokke tarolni a cuccait, sot, ha nem kell akkor az egyik diesel generatort el is adnank, mert van vevo, a profitot meg felretennenk a gyermeknek kesobbra, ha mar o maga egy fityinggel sem tamogatja a lanyat. jott is azonnal(!) a valasz, hogy "Ne, ne csak azt ne, mert mindent el fog vinni tolunk, aggodni nem kell, sot mindennek helye es celja van". akarhogy is, elegge visszas volt ez az egesz, mondhatnam undorito, de legalabb az egyik auto eltunt az udvarbol, meg egy csomo cucc, ami folfert a platojara. tokmindegy hogy kesobb elhagyta, elszorta, elvettek tole, nekunk az szamitott hogy vegre egy kis falattal kevesebb van az otthonunkban amit kerulgetnunk kell. emlekeztek hogy a garazsban mi volt? hat ha nem, tessek, nezzetek vissza ide! illetve itt masik, amin latjatok az autokat. egy szo mint szaz, ekkor mar ugy masfel eve taroltuk ezeket a dolgokat a sajat otthonunkban, kerulgettuk oket, pakolasztuk egyik helyrol a masikra, szoval megha kenyelmetlen is volt, nagyon jol esett hogy legalabb az egyik kocsi eltunt.

ezek utan viszont neha, bejelentes nelkul megjelent Noah dolgozni a masik auton, a Volvo-n. ez bajos volt, mert volt amikor sotetedes utan jott, volt amikor bedrogozva, volt amikor hozott magaval egy ismeretlent, akinek meselt a palinkarol, amit ezutan fol kellett kinalnom. az Volvo kozben meg sem mozdult, csak bebudositette az egesz utcat kipufogo fustjevel.

es ekkor jott a legdurvabb. egyszer csak megjelent, kozolte hogy a Walmartban meggyanusitottak lopassal es ket rendor leteperte. ahogy elmondta, meg nekunk is tiszta volt, hogy valoban lopasnak tunhatett a dolog. mindenesetre a lenyeg, hogy ultunk a kanapen, Noah sajnaltatta magat, mi meg kinosan ugyeltunk hogy ne szoljunk be, ne huzzuk fel.
a kutya odament hozza es valoszinuleg erezte a feszultseget, felugatott ketszer, ami igencsak bantotta Noah fulet, ugyhogy azonnal elkezdte szidni Dingot es meg felre is lokte! bennem meg elpattant egy hur es kozoltem vele, hogy ne gonoszkodjon a kutyaval. ("Don't be mean to the dog!"). eloszor viszonylag normalis hangon kozoltem ezt vele, de amikor ezt masodszor kellett mondanom, akkor mar fennhangon turelmetlenul. az en otthonomban senki nem fog baszakodni egy artaltan oreg, gyenge kutyaval! foleg nem azzal a kutyaval, aki C egyetlen csaladtagja volt eveken keresztul. olyan mintha C gyereket orditana le. ez pedig megengedhetetlen.
erre Noah folpattant a kanaperol, beszolt nekunk is, majd kiviharzott az udvarra es elkezdte szerelni a Volvot, ami ekkor mar a keritesunkon kivul volt. amit tudni kell: este kilenc volt, a szomszedban a gyerekek mar aludtak es egyszerre szolt a auto-radio iszonyat hangosan, illetve bombolt az auto motorja is. meg persze fustolt mint az allat. kb husz percig turaztatta a gepet, aztan mondtam Cnek hogy kimegyek es szolok neki hogy meg ot perce van es el kell menjen innen. kimentem es azt lattam hogy Noah szedi le a keritesunket.

odamentem hozza, megkerdeztem mit csinal. fel se nezve odavakkantotta, hogy beviszi az autot az udvarra. mi hetek, honapok ota remenykedtunk mar benne hogy el fog tunni az a rakas szar az hazunktol, mert mar kibaszottul elegunk volt belole.

ekkor elsult az agyam es azt mondtam, "No you are not!" majd megragadtam a guggolo Noaht a derekanal fogva es elrantottam a keritestol (amit az engedelyunk nelkul kezdett szetszerelni). eloszor ez jo otletnek tunt de par pillanat mulva a foldre tepert es a nyakamat szorito fogasban fogta.
nem fulladoztam, de mozdulni sem birtam es utana egy hetig fajt a nyakam. egyszeruen en voltam a hulye: fizikiai konfrontaciot kezdemenyezni egy elmebeteg emberrel, aki ket meter magas, illetve husz-huszonot kiloval tobb. raadasul irtozik a fizikai befegyelmezestol (azaz kuzd ellene minden erejevel).
orditott is velem, en meg egy kurva mukkot nem tudtam szolni, de C kijott es elkezdett orditani o is es lerangatta Noah-t rolam.

innen kezdve egy szornyen durva este kovetkezett, Noah teljesen bekattant (aktivan megorult), es nem volt hajlando elhuzni a csikot, viszont amikor csak ram nezett duhongeni kezdett. (nem volt tobb fizikai kontaktus, hanem bolond ordibalas, sertegetes, gunyolodas kovetkezet)

en sem voltam rest kozoltem vele, huzzon innen, de vegul oda jutottunk hogy Christyanne probalta meg lenyugtatni. lenyegeben ebben az allapotba korhazba lehetett volna cibalni, zubbonyban, de ebbol nem lett semmi. iszonyat nehez kezelni az ilyen helyzetet, visszatekintve meg mar konnyu okoskodni (thank you captain hindshight)
hogy mi tortent, nekem nehez osszefoglalnom, mert ez Christyanne es az occse kozott zajlott (kizarolag szoban) en meg igyekeztem kimaradni belole, de az ajtotol figyelni a dolgokat es ugrasra keszen voltam ha akar csak egy ujat is megmozgatja C fele. kesobb ertettem meg hogy Noah csak akkor fordul fizikai eroszakhoz amikor fenyegetve van. amikor viszont meg van orulve, igy iranyitja a dolgokat.

es most Christyanne szavaival is leirom ezt az esetet: akarmennyire is probalta lehuteni es elcsititani ezt az egeszet, az occse csak tovabb es jobban provoklata a helyzetet, meg jobban kikesziteni minket, mikozben mi megprobaltuk a leheto legegyszerubben tudtara adni, hogy le kell kapcsolnia a radiot, le kell allitani az autot, a szomszedban gyerekek vannak, es ezt az egeszet abba kell hagyni. tobbszor es egyertelmuen csak ezt ismeteltuk, mikozben o meg probaltam meg jobban kikezdeni az idegeinket azzal hogy az egyik mentalis allapotbol a masikba zuhant. ket percig orjongott, majd a kovetkezo ket percben oliver twist-i elokeloseggel kert minket hogy adjunk neki egy pohar vizet, de egy szavunkat sem hallotta meg, mert csak zenet hallott, semmi mast.

lenyeg ami a lenyeg, a lakasba nem engedtuk be, az allatokat behoztuk, es C ket ora mulva sikerrel jart. Noah elhuzta a csikot.
hat mit mondjak? felhivtuk Beth-t, atjott, odaadta a paprikaspray-t, arra az esetre, ha barmi gaz lenne. de  semmi sem tortent aznap este. Noah ezek utan egyszer sem jott a hazunkhoz. viszont jottek az ujabb bonyodalmak.

(nezzetek, tudom hogy ez rohadtul hosszu, meg talan nehez is olvasni, emeszteni, de elmondom az egeszet)

a masnap zavartalanul telt el. aztan harmadnap reggel elvittem a kutyat setalni es seta kozben eszrevettem, Noah autojat egy utcaval odebb. eloszor nem ertettem, de kesobb kiderult hogy egy ismerosenel szallt meg. a nevere mar emlekszem. egy kiegett, picit szintent orult, de artalmatlan hippierol van szo, aki hivatalos orvosi marihuana termeszto.
hat remek, kurvara remek. Cvel beszeltem telefonon es oda jutottunk, hogy lehet hogy csak az autoja van ott, o meg valahol mashol. szoltunk Bethnek a biztonsag kedveert, hogy jojjon velunk megnezni mi a helyzet.

atmentunk es Noah ott volt. azzal koszontott minket hogy mi a picsat keresunk itt. C beszelt: megprobalta ravenni ot hogy onkentesen vonuljon be az elmegyogy intezetbe, mert mas ut nincsen. nalunk volt az osszes szukseges telefonszam es adat, mar beszeltunk is veluk tobbszor, mindenben tudtunk volna segiteni, de durva elutasitsaba utkoztunk. mi a kurva eletet kepzelunk mi? csak azt akarjuk hogy eltunjon innen, csak ki akarunk baszni vele, meg egyaltalan hogy jovunk hozza hogy beleavatkozunk az eletebe? ha? megis hogy a kibaszott picsaba mereszelunk ilyen szarhaziak lenni. huzzunk el a bus faszba.
kb ez volt a valasz, viszont surun megtoldva ertelmetlen marhasagokkal. Noah ekkor mar idoutazonak kepzelte magat, es a Volvo, amihez mi nem engedjuk ot kozel az gepezete amivel repulni tud, szoval exrtra modon kibasztunk vele.
nem tudom kellokeppen hangsulyozni, hogy mennyire megbomlott elmeallpotban volt mar ekkor. engem egyenesen utalt mar, sot kozolte hogy oruljek hogy nem olt meg. mi tobb mostantol az ove az eletem. erre persze visszapofaztam hogy fenyegetsz? fenyegetsz?! (az ilyennek itt amerikaban komoly sulya van, rendort lehet ra hivni siman). erre kozolte hogy ne legyek mar hulye, o csak segiteni akar az eletemen, bejuttatni olyan emberek koze, akikkel igazi muveszetet tundek csinalni, esatobbi. mindezt rajta keresztul. keptelenseg visszadni a helyzetet, nem is probalkozom vele tovabb.

hazamentunk es C felhivta a mentosoket, akik az elmebetgeket szedik fol az utcarol. central city concern. ismetlem, akkor szedik fel oket, ha veszelyesek sajat magukra vagy masra. kijottek, egy rendorrel, egyenesen odamentek a hippie hazahoz, es eltoltottek ott ket orat. en neha elsetaltam a kozelbe kemkedni, hogy ugyan mi a helyzet, de nem lattam semmit. az utolso seta alkalmaval viszont azt lattam hogy Noah jopofizik a rendorokkel akik eppen szalltak be az autoba. hat, sikerult kidumalnia magat...
ez egyebkent jellemzo volt eddig is, hogy ha szorult helyzetbe kerult, akkor osszeszedi minden intelligenciajat, erdeklodo es szimpatikus arcot mutat, es siman kivagja magat a helyzetbol. ennel fogva is gyanus volt mindig is, hogy most akkor ez valoban betegseg vagy tettetes? bar ezen a ponton leginkabb szociopatikus viselkedes.

iszonyatos egy este volt. Christyanne kihivta a sajat occsere a mentoket es a rendorseget. abban a remenyben hogy beviszik az elmegyogyba. es ez nem tortent meg. ejjel tizenegy volt ekkor es beparaztunk, elhataroztuk hogy az estet Bethnel toltjuk. kutyastul, macskastul.
nem lehet az ember elegge felkeszult az orulettel es gonoszsaggal szemben, marpedig mindekettobol boven volt Noahnak, raadasul most valoszinuleg iszonyatosan be is volt rank ragva.

semmi nem tortent. masnap hazamentunk, minden ugy volt ahogy hagytuk. viszont a kovetkezo het eleg parasan zajlott. Noah nem tagitott a marihuantermeszto hazatol (sot utolag megtudtam ott is ugyanugy berendezkedett mint eddig mindehol es magaenak nyilvanitotta ki a helyet), egesz nap gordeszkazott St Johnsban, kocsmarol kocsmara jart, pletykalt rolunk, Edwardrol, Bethrol, igyekezett annyira befeketiteni mindannyiunk amennyire csak lehet. persze eleg hamar leesett az embereknek, hogy ez a ficko orult, es leraztak gyorsan. tudni kell, hogy itt az orulteket siman kiengedik az utcara, amikor az allam nem akar veluk tovabb foglalkozni, vagy nincs hely, vagy valami mas banalis oknal fogva. aztan az utcan balhebe keverednek, jonnek a rendorok, es ha az illeto fekete, akkor jellemzoen lelovik, ha feher, akkor dutyiba csukjak.

Noahnak egyre paranoiasabb es maniakusabb lett, olyannyira hogy a rendorok felfigyeltek ra, meghallgattak nehany helybelit, megtalaltak Liz, es szoltak neki hogy kovetik Noaht es jobb ha keszenletben vagyunk, mert elofordulhat hogy megprobalja elvenni a gyereket (Emmet) es elmenekulni vele. mondanom sem kell, ez kiutotte Lizt teljesen, masnap ment is a birosagra restraining order-t, azaz tavoltartasi rendelkezest kerni ellene. ezt nem adtak meg neki, mert nem volt eleg bizonyitek arra hogy Noah valoban veszelyes. mint mondtam korabban, ezeket a kartyakat jol jatsza o, nem lehetett rabizonyitani semmit. mar pedig bizonyitas nelkul az ilyet nem adjak.
(az adott szemelynek ket incidense kell hogy legyen az alannyal, ebbol nekem is csak egy volt)

viszont volt egy masik balhe amibe belekeveredett. ezert pedig ket hetre dutyiba zartak. ez egyszerre volt megkonnyebbules, meg sokk is. tovabbra se feledjuk el hogy C occserol van szo, akirol ezt sosem, de sosem gondoltuk volna ezelott. mindenesetre a ket het alatt mi nem ultunk a seggunkon, hanem elvontatattuk a Volvot. nyilvanvalo volt hogy Noah erre iszonyatosan be fog ragni amikor kijon, de hat ez van. ha a Volvo ottmaradt volna a hazunknal, akkor tovabbra is jo okot szolgaltatott volna, hogy eljojjon hozzank balhezni. nem akartuk hogy ez egy meghatarozo tenyezo legyen ami a hazunkat, minkte Noahhoz kot.





mielott tovabbmennek a tortenettel (most mar sok nincs hatra, es kozel sem annyira durva mint eddig) el kell mondjak meg valamit. azutan hogy Noahval fizikailag is megutkozem elegge paraban voltam. Christyanne kevesbe, de en igyekszem mindig a legrosszabbal szamolni, onnan tervezni, es barmi is jon, felkeszultnek lenni. persze utolag ez mar tulzasnak tunik, de mint korabban emlitettem sosem lehet az ember elegge felkeszult az orulettel es gonoszsaggal szemben.
szuleim errol az egeszrol nem tudtak semmit, es ti sem, de ezen a ponton muszaj volt bevonnom nehany embert, mert a fene se tudta mi jon. hugomnak, attilanak, daninak es bernatnak irtam leveleket naponta, ugy ket hetig. egeszen addig amig elult a kozvetlen vihar. ezen kivul Edwardnak adtam meg mind a negyojuk email cimet, arra az esetre ha barmi tortenne. nem tortent. marcius 23-an kuldtem az utolso uzenetet. azota sem tortent semmi aggaszto fejlemeny.

mik tortentek azutan hogy Noah kijott a dutyibol:
- visszekereckedett Edwardhoz (ami mar eleve gusztustalan volt az utan hogy ez elozo fel evben mit muvelt vele), aki ezt ideig oraig hagyta is, mert ahogy azt a kereszteny neveltetese diktalta, Edward hitt abban hogy meg tudja menteni ot. Noahnak persze ket harom napnal nem kellett tobb ahhoz hogy ujbol bebunkozzon es szemetkedni kezdjen Edwarddal, aki vegul osszeszedte magat es kitessekelte Noaht a lakasbol ezutan.
- en egyszer talalkoztam vele a helyi nonstopban. kenyelmetlenul koszontunk egymasnak, azt annyi.
- C-t felhivta egyszer Edward telefonjarol.

ez utolso megerdemli hogy kicsit belemenjek. Noah teljesen ki volt akadva, hogy volt Volvo, nincs Volvo. arulasnak, mi tobb lopasnak gondolja ezt a reszunkrol. abba persze nem gondol bele, hogy masfel evig hagyta azt a tragacsot rohadni minalunk es semmi, de semmi konkret lepest nem tett az eltavolitasaert, egeszen addig amig tul feszult nem lett a helyzet.
ez egy eleg hosszu telefonbeszelgetes volt. Christyannenak sikerult atvernie a mondanivalojat azon a mentalis falon, amit Noah felallitott. elmondta neki reszleteibe menoen hogy mi tortent ujbol ugyanis Noah jellemzoen nem emlekszik arra ahogy mi tortent. hogyan jutott el idaig, hogy veszitett, dobott el mindannyiunkat, hogyan szarta le az osszes tanacsunkat, hogyan utasitott el minden segitseget, hogyan tette lenyegeben lehetetlenne hogy barmi mast lepjunk azt, hogy kizarjuk ot az eletunkbol. es elvesszuk a kutyajat mielott allatkinzassa fajul a dolog.
eztan Noah beismerte a dolgokat. sot azt is beismerte hogy legtobbszor hasznalta a maniakus epizodjait arra, hogy kieroszakolja a masikbol amit akart. ez volt lenyegeben aznap este is amikor osszeutkoztunk. illetve kozvetlenul azutan, amikor C orakon keresztul kerlelte hogy kapcsolja le az autot. ebben a telefonbeszelgetesben tisztan emlekzett mindenre, tudta mit es miert csinalt, korabban pedig ezt tagadta masoknak, vagy egyenesen hazudott az egeszrol.
szoval ez egy sulyos es szomoru beszelgetes volt, es valoszinuleg az utolso is kettejuk kozott. marmint ahogy egy nover beszel az occsevel. atbeszeltek a kozelmultat es a tavolmultat is, atbeszeltek Emme-t, es mas dolgokat. nem tudom mennyire nyilvanvalo Noah szamara, de a gyereket orokre elvesztette, ahogy nagy valoszinuseggel minket is. hogy maskent fogalmazzak: a beszelgetes vegen Christyanne nyilvanvalova tette Noah szamara hogy mi tobbet mar nem tudunk neki segiteni, hogy teljesen kimeritett mindannyiunkat (Lizt, Emmet, Edwardot, minket), es elpusztiott mindent kozottunk. tovabbra is. C megmondta neki, most mar vagy szazadszor, hogy bocsanatot kerni, sajnalni amit tett nem eleg. most mar semmire sem eleg. meg kell vedjuk magunkat vele szemben, es a csaladunkat is. nem tudunk neki tobbet segiteni. tovabbra is szeretjuk ot, de csak lesz kozunk egymashoz ujbol, ha meg akar gyogyulni, ha komoly orvosi kezelesnek veti magat ala, mert csak azutan tudjuk ujbol felepiteni a bizalmat es az egymashoz fuzodo kapcsolatunkat.

mi mas tortent meg?

- C anyjat Noah elegge lestresszelte a kovetkezo hetekben. ezert is, meg masert is (az egeszsegi allapota miatt) Kathrine es szivrohamot kapott aprilis 7-en, amit mi ketten segitettunk tulelni. errol mar irtam itt. azt persze, nem irtam meg hogy ebben Noahnak mekkora resze volt, most mar nagyjabol tudjatok.
- ezenkivul C anyja megkapta az orokseget is az nevelo-apja halala utan. ez 40,000 dollar. ennel fogva Noah most mar nem is tagit Kathrine mellol. mi tobb meg templomba is jar vele (ami abszurd hiszen egyaltalan nem hivo).
- Kathrine nem tudja mit csinaljon, mindenesetre nem kepes elfogadni, hogy mi nem vagyunk hajlandoak kozoskodni veluk. Noahval kozoltuk ha a haz kozelebe jon, akkor tavoznia kell, es ha nem tesz igy, akkor kihivjuk a rendorseget birtokhaboritas miatt. oket meg mar amugy is ismeri. (mellesleg amikor bevittek a dutyiba ellenszegult ket rendornek is, szoval tudja mire szamithat)
- a garazst viszont kipakoltuk, ujrarendeztuk es kiszortiroztuk a legtobb haszontalan szemetet. errol is irtam korabban, kepekkel megtuzdelve. itt nezhetitek meg. ugyanez tortent a padlassal, de ott leginkabb Liz szemete volt. itt nezhetitek meg. ami ennek kapcsan fontos hogy Noah meg hasznalhato, illetve szemelyes cuccait megtartottuk.
- Emme tovabbra sem latta Noaht, Liz egyszer viszont igen. Noah csak panaszkodott, hogy nem tudja mit tegyen, nem tudja miert tortent mindez, nem tudja hogyan kaphatja vissza a csaladjat. Liz pedig elmondta neki ujbol, amit mar mi is, azaz, dehogynem tudja, ezerszer javasoltuk, kertuk, konyorogtunk, leirtunk neki papirra, hogy kezeltesse magat, keressen munkat, es hagyja abba a hazudozast. sosem hallotta meg a szavunkat, most sem hallja termeszetesen.
- visszaterve egy kicsit Kathrinere, Noah es C anyjara. kozben persze kiderult hogy amig zajlott ez az egesz addig o szabotalt minket. igyekezett keresztul huzni a terveinket, sot azt is fontolgatta hogy amint megkapja az orokseget, fogja Noaht es elkoltozik vele Kanadaba, hogy megmentse a lelket. mindekozben mi meg aggodtunk azert hogy nehogy felbukkanjon a hazanal es ujabb szivrohamot okozzon. rendszeresen jartam at hozza megnezni hogy minden rendben van e, estenkent meg csak beneztem az udvarba. igyekzetunk amennyire lehet ovni ot Noahtol, mert tiszta sor, hogy a jelenlete rosszul hatott Kathrine egeszsegere. hat hiaba volt ez az egesz. viszont azt a figyelmet es az t a torodest amit mi tanusitottunk fele folzabalta egy az egyben es eljatszotta, hogy kooperal velunk.
- nem tiszta szamunkra, hogy Noah most jar e suliba vagy sem. valoszinuleg nem, azaz nincs diakhitele. az apja azt igerte hogy fizeti majd az alberletet, ha osszekoltozik Kathrine-nel. az apja, az akivel Chrisyanne jo 15 eve nem tartja a kapcsolatot, aminek szinten elegge durva okai vannak, de ez most nem fontos. ami viszont annal inkabb, hogy az apja, John tartozik Kathrine-nek kb 8000 dollarral, ugyanis ekkora adossagot termelt a hitelkartyajara, majd elhagyta ot. nem ezt fizeti vissza. es az meg eszukbe sem jut hogy a fiuk kezeleset kellene fizetni.

most itt tart ez a tortenet. nem tudom mi lesz a kovetkezo (valoszinuleg egy ujabb szivroham). elolvastatok, koszonom, gondolom ertitek hogy miert nem lehetett errol eddig irnom, miert vartam ki mig biztos vagyok benne, hogy minden rendben. illetve nem is akartam hogy foloslegesen aggodjatok, hiszen nincs semmi amit tehetnetek a megsegitsegunk erdekeben. ez egy olyan csaladi drama, amit nem lehet kikerulni, nem lehet megoldani. most viszont mar biztosan latjatok mit ertek az alatt amikor azt mondom, semmink sincsen itt, semmi tamasztekunk a ver szerinti csaladban, ugyanis mindenki kattant es diszfunkcionalis ebben a korben. ezert is nevezzuk az itteni baratainkat az itteni csaladnak, azokat akikkel osszetartunk, akikkel egyutt vacsorazunk hetente, akikkel segitjuk egymast.

Noah elobb utobb az utcan fogja vegezni ebben teljesen biztos vagyok. amig nem hajlando onkentesen kezelesre vonulni egy elmegyogy intezetbe, addig az egesz olyan mint egy halalugras egy feneketlen kutba. "he keeps redefining the rock bottom", azaz folyamatosan ujraertelmezi, a padlora kerulest.

-------------------

ez felmerulhetett olvasas kozben: igen, tettunk biztonsagi intezkedeseket. a szomszedsagbol mindenki tud az esetrol, nyitvatartjak a fuluket, szemuket. a paprikaspray velunk volt ket honapig. vettunk ket tubus air horn-t azaz legkurtot, aminek iszonyatos hangja van. ket dologra is jo, egyreszt riasztja a szomszedokat, masreszt meg odabasz Noah tokeletes hallasanak, ami a tragikus vegjatek katalizatora volt, hiszen amikor a kutya megugatta ot a kanapen, akkor fizikai fajdalomra panaszkodott azonnal.