Thursday, November 6, 2014

az uj felmunkaidos allasom Carlosnal

es Briannel van. ok egy meleg par, kozel az otvenhez es egy online antik, regiseg es gyujtemeny kereskedo kisvallalkozast uzemeltetnek. azaz ebay-eznek, kifejezetten nagyban. a boltjuk neve StumptownUSA, es itt lehet megtekinteni a kinalatot. (most lefele hajtogatva egyebkent lehet ott talalni nagyon erdekes herendi porcelan figurakat is.)

Carlosszal a thrift storeban ismerkedtem meg. ugyanis van ott egy asztal, amire felretesszuk azokat a dolgokat, amik ugy gondoluk tobbet ernek, mint a amit szokasos arkategoriank megenged. a mukincskereskedo Carlos pedig felbecsuli nekunk ezeket a dolgokat. a legtobb esetben vissza is teszi a mi asztalunkra a dolgokat, mert nagyon sok minden ami gyujthetonek tunik, igazabol nem az. de hetrol hetre mindig van valami erdekesseg. legyen az koztarsasag kori kinai falfestmeny, valodi ezustbol keszult etkeszlet, 60-as evek beli gyerekjatekok, szaz eves belyegek, vagy eppen egy jugoszlav diotoro, amit en vettem meg magamnak. ilyesmi:


munkakorombol kifolyolag en nagyon sokat dolgoztam egyutt Carlosszal es egeszen jo kapcsolatunk lett. sokszor mondja, mire figyeljek, milyen markakra, milyen mintakra, milyen szinezetu vagy formaju uvegekre, stb. aztan amikor kozeledtunk Eszmé megszuletesehez, akkor felvetettem neki hogy valoszinuleg atalakitasokra lesz szuksegem a munka teruleten es keresek egy felallast. mondta, hogy beszeljunk errol, mert ok is gondolkodtak mar ezen evek ota, hogy jo lenne valakit alkalamazni. aztan augusztus vegen el is kezdtem nekik dolgozni.

ami problemas, az hogy nem a legjobb idopontban (delelott 11-tol delutan 3-ig) lehet nalunk dolgozni es egyelore nem tobbet mint 15 orat hetente. tehat tenyleg csak kiegeszites. ami viszont nagyszeru, az minden mas.

ha megnezitek az ebay oldalukat, akkor latszik, hogy kb 24,000 visszajelzesnel jarnak, 100%-os elegedettseggel. valojaban tobb, kb 33,000 eladasuk volt eddig es mar evek ota ebbol elnek. jotekonysagi boltokba, zsibvasarokra, garazsvasarokra, es ami a leginkabb lukrativ, arveresekre jarnak vasarolni.

az uzletuket a sajat hazukbol igazgatjak, lenyegeben a pince szinten tartanak mindent ami ehhez szukseges, a foldszinten meg elnek. es hihetetlen sok cuccuk van. szobrok, konyvek, kepeslapok, csecsebecsek, jatekok, babak, ekszerek, parfumok, falidiszek, jelvenyek, eastobbi, esatobbi.

es hogy en mit csinalok? azokat az arukat dolgozom fol nekik, amire amugy nem lenne idejuk, ami nem hoz tul sok penzt a konyhara, de behoz uj vevoket es nagy adagokban, gyorsan, rutinszeruen lehet veluk dolgozni.
a munkafolyamat egeszen egyszeru: letisztitom az arut, lefenykepezem az arut, szabvanyra vagdosom a fenykepet, leirast keszitek az aruhoz, amit majd feltoltok az ebayre a fenykepekkel egyutt. kozben mindent szamozni kell es leltart tartani rola, hogy amikor a megrendeles erkezik, tudjuk, hogy mit hol kell keresni.
jellemzoen 500-700 termek van egyszerre az kinalatukban. viszont azota hogy en elkezdtem naluk dolgozni es kisiparoskent vegzek naponta a 20-30-40 aruval, ez a szam megugrott. most tobb mint 1300 eladasra kesz arucikkunk van.

az egy erdekes veletlen, hogy eddig nehany kupac evoeszkozon es rez ovcsatokon kivul szinte mindig valami filmes, vagy mas modon vizualis muveszetbol szarmazo termekcsoporttal kellett dolgoznom. lassuk mikkel.

1930-40-es New Yorker magazin boritokkal.
ime az egyik kedvencem:


majd 70-es evek beli TV-s sajtofenykepeket
ebbol is nehany kedvencem:

armstrong es cash

scheider

coburn

alistaire cooke

most meg aztan meg ennel is erdekesebb jutott.
100 eves laterna-magica uvegfilmekkel dolgozatam ezen a heten





(film szakon, az alapozo kurzusokon sokszor elokerult a laterna magica tema. sosem gondoltam volna, hogy egyszer kezembe is fogok majd ilyen vetitolapokat. a legtobbje egyebkent valami nemzeti parkbol szarmazik, ahol a szuvenir boltokban lehetett ezeket kapni olcson, de sok van csillagvizsgalokbol, vagy hegyekrol, vagy kulonbozo varosokrol. ami viszont ritka es ennel fogva ertekes, azok azok a lapok, amiken allatok, feketek vagy indianok, vagy halott emberek vannak. nyilvan ezek a maguk idejeben is piszok ritkak voltak)

hamarosan a ket felallas helyett egy rendes, teljes idos, jol megfizetett felnott allasra lesz szuksegem. mindenesetre az atmenethez ez megfelel es meg szeretem is.

1 comment:

  1. erre tegnap meg 1890 es 1900 koruli sztereoszkopiakat kezdtem feltolteni. tudjatok a szazadfordulos ember terhatasau IMAxjet, mint peldaul ezt a (brutalis) norveg tajkepet:
    http://www.ebay.com/itm/Kesytone-Stereoview-HARDANGER-NORWAY-/231388133237?pt=Art_Photo_Images&hash=item35dfceb775

    ReplyDelete