Monday, February 24, 2014

hogyan veszunk autot

amerikaban? ket hete azt gondoltam volna hogy sehogy. penteken viszont felhivta a biztosito Christyanne-t es elmondtak neki, hogyan fognak eljarni.

mivel az autobalesetben C egyaltalan nem volt hibas, ezert a masik sofor biztositojanak kell allnia mindent. egy baleset utan az autot teljesen rendbe kell hozni, fuggetlenul attol hogy a balesetben mi ment tonkre. csak olyan autot engednek vissza az utra, amivel minden rendben van (gondolom ezt jogszabalyok irjak elo). a mi esetunkben mindossze az VW elejebe hajtott a masik, kiutotte a iranyjelzo lampat a jobb oldalon, illetve megkarcolta annak kornyeket.

elvittek a VW-t megjavitani es kozben szolgaltattak nekunk egy nagy es szep Toyota Camry-t, ingyen es bermentve, hogy C tudjon munkaba jarni. mindezt addig amig a mi autonkat meg nem javitjak.
viszont penteken jott a hivas, hogy a javitasok koltsege 3000 dollar fole menne, szoval inkabb megveszik tolunk az autot 3000 dollarert. ez rutin eljaras, illetve az is, hogy mi meg azt visszavasarolhatjuk meghozza vas aron (!), azaz annyiert amennyit egy autoroncsolo fizetne erte. ez pedig kb 600 dollar. mindekozben a (VW autokent kb 2000 dollart er. mar csak azert is, mert par honapja eleg komoly kabrantartasi epizodon esett at.)

tehat a kovetkezot fogjuk csinalni. elfogajuk a 3000 dollart, illetve rogton visszavasaroljuk a VW-t 600-ert. ez 2400 dollar. ebbol megjavitattjuk amit mindenkeppen muszaj, kb 200 dollarert, azaz lemegyunk 2200 dollarra, majd eladjuk az autot 2000/1800/1600 dollarert. tehat valahol 4000 dollar pluszban vegzunk majd. amibol pedig egy ujabb, biztonsagosabb autot tudunk majd venni.

hogy miert ilyen ertekes a VW? azert mert diesel es egy gallon uzemanyaggal 44 merfoldet megy. magyarul (ha jol szamolom) ez azt jelenti hogy ot es fel litert fogyaszt 100 kilometeren. nem tudom hogy ez otthon jo e vagy sem, itt mindenesetre elkepesztoen jo arany, foleg a tobbi benzinehes doghoz kepest.
szeretnenk majd egy hasonlokeppen gazdasagos autot venni, bar az elso megfontolas az, hogy igencsak lathato legyen! nincsen szuksegunk tobb balesetre.

szoval ezek itt a tervek. a szamok jobbara adottak, majd meglatjuk mi jon ki belole vegul.

No comments:

Post a Comment