Saturday, September 8, 2012

2012 09 06-tol

azaz tegnaptol szamitva, kvazi haztulajdonosok vagyunk. kvazi, mert hat nem ilyen egyszeru a dolog, de mindenesetre a mi nevunk szerepel mostantol azon a szerzodesen, ami ennek a lakasnak az adas-vetelerol szol.

Noah es Elizabeth 2005-ben koltozott ide be, lenyegeben megvasarolva a lakast hitelre. nem banktol, hanem egy ingatlanirodatol. ez pedig Lincoln Loan. az akkori adasveteli szerozedes szerint a haz erteke kb 98,000 dollar, azaz mai arfolyamon majdnem 22 millio forint. ezt az osszeget egy 30 eves hitellel vettek fol, ami a most 23 evnel jar, ugyanis azzal hogy mi atvesszuk a hazat, nem szakad meg a szamolas. Noah egyebkent ket es fel eve (meg azelott hogy mi idejottunk volna) levette magat a szerzodesrul, ugyanis eppen az elso megorulese zajlott, amikor meg korultekintobb volt es ovatossagbol (hiszen ki tudja mi lesz) igy dontott. ezert csak Lizre volt szukseg az atvetelhez, Noahra, aki mar amugy sem resze az eletunknek, pedig nem.



a megallapitott kamatlab stabil nem lehet rajta valtoztatni. azaz kb 731 dollart fizetunk havonta, aminek egy resze a kamat a masik meg a 98,000 dollar torlesztese, illetve benne van az ingatlan ado is. persze erre rajon meg a rezsi, a hulladekelszallitas, az internet, meg miegymas. vegul ez 1200 dollar korul, vagy kicsivel felette jon ki. otthonrol nezve ez az osszeg eleg meredeken hangozhat (270,000 Forint) de itteni viszonylatban abszolut barati. illetve hozza kell azt is venni, hogy meg ha a haz kicsi is, a telek nagy, a kertunk zoldel, a kutya meg a macska boldogan elvan.

namarmost:
ha a kimerjuk a 30 evet az alaposszeggel (a 731 dollarral), akkor 263,160 dollarra jovunk ki. azaz 58 es fel millio Forintra. bizony ennyibe kerul egy majdnem szazezer dollaros hazat 30 ev alatt kolcsonbol lefizetni.
most 23 evnel jarunk, azaz az osszeg innen szamolva: 201,756 dollar. azaz majdnem 48 millio forint. ez mar azert baratibb.

ugyanakkor van itt egy uzleti kiskapu. amennyiben kepesek vagyunk egyszerre az alberletet fizetni es az alaposszegbol is valamennyit, azt megtehetjuk. meghozza evi 10,000 dollar erejeig. ez azt jelenti, hogy effektive 10 ev alatt ki tudjuk fizetni a hazat, azaz a 98,000 dollart, folyamatosan csokkeno kamattal. Noah es Liz is lefizettek ebbol mar valamennyit, de nem tobbet mint 4,000 dollart az alatt a hat ev alatt amit itt laktak. ami iszonyatosan ciki ebben, hogy abbol a hat evbol negyben a kettejuk osszeadott fizetese meghaladta az eves 50 ezer dollart. viszont elkoltottek minden szirre szarra. illetve ezek alatt az evek alatt sikerult teljesen leamortizalniuk a telket es a hazat. csak emlekztetoul, hogy mi fogadott itt minket:

a tobbszorosen ujra festett padlo, amin elizabeth nem mozgatta a butorokat, hanem korbefestette oket.

panoramakep a hatso kertrol, amit igy hagyott itt nekunk Noah



a garazs, errol mar sokszor volt szo

a hat reteg labtorlo.

a ket undok roncs

a haz alatti pince

illetve a felpadlas, ahonnan ezeket a cuccokat huztuk ki egy szep delutan (usztak az eger es patkanyszarban)

maga a haz meg igy festett akkor


szoval az a hat ev nem volt tul produktiv a szamukra. nyilvan keptelenek voltak egeszseges modon egyutt elni, de ezt most nem kell fejtegetnem.

vissza a lenyegre. amennyiben evente felre tudunk tenni 10,000 dollart a torlesztesre, akkor jobban jovunk ki. es ezt ki is jeloltuk magunknak celul. iden nem fog menni, talan majd jovore (haha, persze hazalatogatas, persze...) mindenesetre a jozan esz ezt diktalja.

es ha nem jon ossze az sem baj. hiszen itt egy haz, amiben megvagyunk, elferunk mindannyian, ha maskent nem, hat olcso alberletkent gondolhatunk ra. valahol amugy is elnunk kellene, ennel csak dragabban talalnank helyet magunknak. mi tobb a sajat hazunk fele torleszunk minden egyes havi befizetessel.

amit meg fontos elmondanom: a Lincoln Loan-tol folvehetunk hazfelujjitasi kolcsont is, kisebb-nagyobb osszegeket, valoszinuleg az osszel 2000 dollart fogunk ujrapadlozasra es egy fa tuzelesu kalyhara, illetve annak a szabalyos kivezetesere a kemenyen keresztul. talan ennyi sem lesz, talan kicsit tobb. a lenyeg viszont hogy ezt effektive 0%-os kamatra kapjuk, hiszen a Lincoln Loan tulajdonaban levo haz erteket noveljuk vele.
(nem mintha nagy adossagokba akarnank verni magunkat, de van nehany fontos haz koruli munka, amit muszaj elvegeznunk zaros hataridon belul - a tel kezdete elott)

vegeredmenyben azt mondom, hogy szerintem jo uzletet kotottunk. nem tudom otthon milyenek a feltelek egy banktol, vagy itt milyenek, nincs mihez hasonlitanom. a Lincoln Loan egy ingatlaniroda lenyegeben, amit ket ugyved vezet. azaz effektive az o maganpenzukbol kaptuk ezt a hitelt, vagyis kapta Liz es Noah anno 2005-ben. baratian, konnyen vettek az uj fejlemenyt, miszerint mostantol mi leszunk a kliensek. es most bizakodoak vagyunk!

No comments:

Post a Comment