Tuesday, December 27, 2011

es vegre feltulajdonosi cimet fogunk kapni

a hazhoz. az a helyzet ugyanis, hogy itt van elottunk egy csomo felujitas, ami rengeteg penzbe kerul majd: uj padlo, kemeny beleles, aztan pedig egy fa tuzelesu kalyha beszerelese. festes. permanens kerites. a haz alapzatanak megerositese. festes kivulrol. a konyhabutorzat ujrazasa. eddig ezek merultek fol.
elizabeth, mint kvazi foberlo pedig nem tud beszallni ezekbe a felujitasokba, mert, hat elmondhatom, a sajat eletet is alig birja karban tartani, tervezni meg egyaltalan nem. ennek az egyik oka az, hogy egyedul neveli a gyereket, Emmet, ugyanis C occsevel, Noahval kulonmentek az iden. mi tobb Noah mar nem is lathatja a sajat lanyat. ez az egyik maradando csaladi tragedia mifelenk, de azert van meg mas is, viszont azok nem tartoznak a temahoz.


a tisztazas vegett:



a haz amiben elunk amolyan "land sale" szerzodeses. ez lenyegeben annyit jelent hogy elado es vevo kozott kozvetlen kapcsolat van, a bank kihagyasaval. a szerzodesben az all, hogy ha elizabeth fizeti az alberletet harminc evig stabilan, akkor azzal leperkelja annak erteket es az ove a haz. ellenben ha ez megszakad, ha elizabeth feladja, elkoltozik, nem tud fizetni, stb akkor az egesz kutba esik es semmi nem jar vissza.


szamunkra eddig a legjobb felfogas az volt, hogy van itt egy olcso alberletunk (730 dollar havonta), ami joval joval olcsobb mint barmi mas a kornyeken. foleg hogy kutyank es macskank van. ellenben semmi de semmi kotelezettsege nincs a foberlonek iranyunkba. normal esetben a foberlo felelos a szemet es ujrahasznositas elszallitas fizeteseert, biztositja hogy van egy jol mukodo huto, mosogep, suto, es mas ilyenek, illetve a megfelelo futes. ugyanigy felelosek a peneszesed es ragcsalok elleni vedekezesert (a haznak nincs alapzata, hanem oszlopokon es gerendakon nyugszik kb fel meterrel a fold folott, azaz a ragcsalo forgalom egeszen elenk tud lenni). es termeszetesen ha valami nagyobb problema adodik, csotores vagy ilyesmi, azt szinten a foberlonek kell megjavitatnia.


na ezek erre a hazra nem vonatkoznak, illetve jelen pillanatban liz a foberlonk, aki szinten nem kepes ezeket a felossegeket ellatni (akkor sem volt amikor itt lakott). ugyanis az eddigi allas szerint mi szepen kitakaritottuk a hazat es kornyeket (talan emlekeztek hogy amikor idekoltoztunk kvazi szemettelep volt a haz korul), folhuztuk a keritest, kifestettunk, vettunk uj sutot, mert a regi hasznalhatatlan volt. ezek mind emeltek az amugy elegge lerongyolodott haz erteket. kozben pedig fizettuk az reszleteket elizabethnek hitelebol.


most fordult a helyzet. eltelt az elso ev, es latjuk mar hogy hosszabb ideig maradunk amerikaban. magatol ertetodoen folmerult, hogy meg ha kellemes is ez a helyzet, azaz nem fizetunk sokat, de megis masnak fizetjuk le az adossagat es nem pedig a sajat feszkunket epitgetjuk. ugyhogy felfedtuk liznek a kartyainakat, vagy ebben a hazban rakunk feszket magunknak, vagy keresnunk kell egy masikat. persze ennel joval ovatasoabb foglamazva, es eloszor folmerve hogy mit is akar o igazabol a hazzal, vissza akar e valamikor koltozni, gondolkodik -e egyaltalan egy lehetseges jovorol, hogyan lepegessen elore egy ilyen felelosseggel, mint ez a haz a nyakaban. kiderult, hogy az o modszere amolyan "play it by ear", azaz semmi komolyabb elkepzeles, terv, csak otletek es remenyek hogy be tud szallni a felujjitasba, de majd meglatjuk mi lesz. aztan mi is felvazoltuk mit gondolunk es percek kerdese sem volt, hogy folajanlja hogy felkeruljunk a tulajdonoskent a szerzodesre, azaz hamarosan mar nem csak az o neveben, hanem a sajatunkban fogjuk fizetni ennek a lakasnak a reszleteit. azon sem lennek meglepodve, ha idovel csak a mi nevunk lenne azon a szerzodesen.




na ehhez mit szoltok?

3 comments:

  1. azta!

    És mióta fizeti Elizabeth a részletet? Vagy ilyenformán csak 29 év múlva lesztek házrésztulajdonosok?

    Benyó

    ReplyDelete
  2. nyolc eve. viszont minden evben fel lehet turbozni a befizetest 10,000 dollarral. ami persze most nem all rendelkezesre, de ha lenne (ha lesz), akkor 10 evre csokkenne a tavlat!

    ReplyDelete