Tuesday, April 12, 2011

nem sok kivetellel

kesztolcon mindenki itelkezo alkat. ha erdeklodok egy szamomra ismeretlenrol, jobbara indoklas nelkul vag a forrasom az illeto neve melle olyan jelzoket, hogy ez fasz, az egy bunko, az egy tragedia, ez ellen ossze kell fognunk, az meg faraszto nagyon, stb. ugyanigy megmondjak azt is ha valakirol jo velemenyuk van: az egy ur, o egy igen kulonleges ember, nagyon aranyos az a neni. az ilyet erezhetoen ritkabban hallani. 

a magam reszerol ezt altalaban szemelyesen veszem, azaz ugy erzem, hogy a beszelgetopartnerem elvarja, hogy elfogadjam, tamogassam a velemenyet, ami egy nagyon kenyelmetlen tud lenni. 
nem is azt akarom tudni, hogy pocsek, vagy kivalo ember -e, de altalaban ezt a ket sarkitott valaszt kapom. el is megy a kedvem a kerdezoskodestol eloszor, esetleg meg defenziv is leszek. idovel aztan viszont azt veszem eszre, hogy ram is atragad ez az itelkezes, az egyszeru es alantas summazasa valaki mas lenyenek.

legkonyebben akkor esek ebbe a csapdaba ha olyan ismerosrol beszelek, akinek az identitasaban az egyik kulcsszerep a kimondott gyulolkodes. veluk szemben siman elkezdek en is sarkito, gyulolkodo, kizaro lenni. (egyelore ezt nem banom, erosen el akarom magam kuloniteni a jellemzoen erzelmi alapon indoklo, cselekvo es itelkezo emberektol ("ezt en gondolom es ezert igaz"), de tudom amikor majd hazakoltozok mar tul kell majd lennem ezen kulonben ugyanolyan nyavajas lesz az elmeny mint tavaly.) 

itt most fellelegzes, hogy az emberek joval tapintatosabbak (bar ez nem amerikara hanem portlandra jellemzo, mint ahogy a kesztolci tapasztalatom sem a teljes orszagot kepezi le). ovatosabb, erdekesebb, produktivabb, baratibb beszelgeteseim vannak.
ugyanakkor azt is muszaj megjegyeznem hogy elsore (3 evvel ezelott amikor itt voltunk) piszok mod hidegnek es minden szemelyes erdeklodest nelkulozonek ereztem az amerikaiakat. gondoltam magamban, micsoda bunkok, nem erdekli oket ki vagyok, honnan jovok, egyaltalan miert vagyok a ferje Christyannenak. semmi kerdest nem kaptam ezzel kapcsolatban, ami legkevesebb is furcsa volt.

zavart nagyon, de ennek ismereteben jottem vissza most masodjara, illetve a fentebb emlitett eros itelkezo kornyezetbol. most maskepp elem meg, nem feltetlenul akarok olyan baratsagokat kotni azonnal, mint amiket otthon kultivalok veletek, amikor nagy lendulettel osztjuk meg egymassal a lent-et es a fent-et, bajtarsiassagot vallalunk valaki/valami ellen/mellett. itt es most nincsen ilyen elvarasom es ezert ebben a korben nem is zavar. ha meg hianyom van akkor arra mindig van gyogyir.

No comments:

Post a Comment