Monday, September 11, 2023

PDX-STR - Otthonkereses 01

mult szombaton alairtuk a szerzodes az uj otthonunk kiberlesere. van meg egy hianyzo alairas (a foberlo batyjae, ami valoszinuleg par napon belul megvalosul es igy teljesen vegleges lesz az uzlet) de mar nagyon kozel vagyunk ennek a fejezetnek a lezarasahoz.

Fellbach Schmiedenben fogunk lakni, ami Stuttgart eszak keleti resze, vagyis inkabb kulvarosa. egy hazrol van szo, amit egy epitesz tervezett a csaladjanak a 70es evek elejen. jol olvasod, hazban fogunk lakni. kivulrol ez talan nem meglepo, de innen nezve nagyon nagy dolog, ugyanis a legtobben lakasokban laknak, lakokozosseggel megaldva, megverve. ez lehet 3, de akar 6-8 csalad is egy nagyobb tombhazban. ahol persze nincsen kert, ahol nem lehet haziallat, ahol figyelni kell arra hogy ne hangoskodjon az ember tol sokat, esatobbi. 

mi is ezt kerestuk elso sorban az elmult honapokban. atneztunk tobb szaz hirdetest, felvettuk a kapcsolatot kb 15-tel, ebbol kb 8ra kaptam valaszt, vagy meglatogatasi lehetoseget, es vegul 3 tudtam megnezni (egyet Esslingenben, egyet Kemnatban, egyet Sillenbuchban). az egyik meg elfogadhato is lett volna, de nagyon messze volt a munkahelytol. egyikre sem adtam be vegul a jelentkezesemet.

ugyanis egy masik palyan is mozogtunk, hazat is kerestunk. a hazak itt jellemzon 30-35%-kal dragabbak, mint a lakasok, de sokkal nagyobbak es persze nem kell a lakokozosseghez valo alkalmazkodason aggodni, max a szomszedokhoz, akikkel lehet hogy van egy osszecsatolo fal, lehet hogy nincs. 

meg egy dolgot fontos emlitenem, marpedig azt hogy Nemetorszagban a lakossagnak tobb mint fele alberlo. ezzel pedig van nehany furcsasag. peldaul az hogy sok esetben az emberek uresen hagyjak a konyhat maguk utan, mert viszik az egesz felszerelest a kovetkezo otthonukba. vagy azt, hogy akar 10-20 evig is elelnek egy helyen, vagy azt hogy amikor pedig kikoltoznek, akkor jon altalaban egy mindent atfogo felujitas. padlo, furdoszoba, konyha (ha van), es a tobbi. es hogy minel nagyobb, altalanosabb legyen az erdeklodes a helyre, lenyegeben egy steril dobozt hoznak letre mostanaban, ahol minden feher, vagy vilagos szurke, ahol a szep parketta lapokat felszedik es unalmas csempet tesznek a helyere, ahol felszeletelik a hazat kicsi szobakra a nagy nyitottab teruletek rovasara, ahol nincsen semmi karaktere az otthonnak. 
(mi nem ezt kerestuk magunknak. mi ahhoz vagyunk hozzaszokva, hogy a hazunk regi (tobb mint szaz eves), hogy nincsenek egyenes falak, hogy van egy csomo design elem, amit vagy en csinaltam, vagy az idok alatt a haz lakoi ujitottak ez vagy azt.) 

tehat egy honapja Christyanne raunt az egyenlakasok nezegetesere, es atvaltotta a keresot lakasrol hazra. es akkor talaltunk egy olyan opciot, ami mindenben megfelelt nekunk. ez volt az Esslinegni haz. a hetvenes evekben epult, a design elemei erintetlenek azota is, a dominans szinei valahol a vilagos barna es a narancssarga koze esnek, van sok beepitett butor, a haz hangulata egyenesen melegseget araszt, es oriasi nyitott terek vannak benne. a haz tobb mint 200 negyzetmeter (ami itt (es mindenhol mashol szerintem) total luxus), van hozza egy nagy kert, harom terasz es egy erdos resz kozvetlen kozeleben van. itt van nehany kep:














ebben a hazban volt egy csomo minden amit fel ujitasra szorult. amiert cserebe az elso ket harom honapban ingyen lenne a berles. felmertuk, atgondoltuk, teljesen megcsinalhato az osszes feladat (falak ujrafestese, tersz korlat kicserelese, a kert rehabilitalasa, a lepcsolift kiszerelese, stb. szoval totalisan bele is szerettunk a helybe. micsoda luxus!

es vegul megsem ide koltozunk. meg ugy is hogy elkepszto modon teljesen megfizetheto lett volna a hely szamunkra (ugyanis meg le is volt arazva), hogy a haz teljesen a mi stilusunk, es ugy is, hogy hogy olyan sok zoldterulet van kozvetlenul a haznal es a haz kornyeken, hogy annal tobbet kivanni sem tudnank. lenyegeben annak dacara nem ezt a hazat vesszuk ki, hogy Christyanne es en abszolut el tudnank kepzelni az egesz eletunket itt.

2 comments:

  1. Oh wow, akkor a másik még ennél is jobb?

    ReplyDelete
  2. nem, nem jobb ennel (talan semmi sem jobb ennel, legalabbis nekunk), de a masik egy olyan kornyezetben van, ahol sokkal konnyebb lesz a beilleszkedes ami az egesz csaladnak elsodleges fontossagu.

    ReplyDelete