Wednesday, January 6, 2021

Eszme es Lenke Moby-t nezett,

 de nem a kopasz fickot, hanem Tim es Moby robot kalandjait, amit itt talaltok.


Az oldalon talalhato het perces videokban Tim es mas tizenevesek tanitjak Mobyt, akit mindenfele dolog erdekel a tudomany, kultura, matek, tortenelem, szocialis tudomanyok, muveszet es mas temakorokben. amikor eloszor lattam ezt a duot, gagyinak tunt, mert hat az animacio nagyon gyenge. aztan kicsit belhallgattam mirol is beszelnek es nagyon megtetszett. Tim es a barati egyszeru nyelvezettel, korultekintoen es udvariasan (illetve kis humorral) magyaraznak el komoly temakat Mobynak minden egyes epizodban. mint peldaul Mark Twain, Vonnegut, hogyan kell hasznalni a kliseket es az idiomakat, mikent kell tort szamokkal matekozni, az amerikai polgarhaboru, covid-19 es mas vilagjarvanyok, mi az a latin zene, mi a jazz, az amerikai legfelsobb birosag, a hatalom harmas elosztasa az amerikai kormanyzatban, hogyan lesz egy javaslatbol torveny, hogy mukodnek a bankok es a tozsde, mi a jatek elmelet, mi volt az igazai Pocahontas tortente es igy tovabb. egy szo mint szaz, egy hatalmas tudas enciklopedia 7 perces videokba disztillalva, ami lekoti a hat es a harom eves lanyomat egyarant.

szoval ma ezt neztek, es delutan, es mar olyan elorehaladott felhasznalok, hogy tudjak mi az a kereso sav, ahova be lehet irni, ami erdekel. ugyhogy ma Eszme azt kerdezte tole:

" Bapu, how do you write Dodo bird?"
("Bapu, hogy irod azt le hogy Dodo madar?")

Hat, nah, buszke vagyok nagyon!

1 comment:

  1. Ma reggel peldaul olyan epizodokat neznek a lanyok amik az internetrol szolnak. Trojai virusok, IP cimek, arpanet, halozatok, routerek. Illetve online viselkedes: hogyan lehet biztonsagosan hasznalni a netet, mikent mukodnek a szocialis halozatok, mi a kulonbseg egy cikk es egy hirdetes kozott..
    Nem tudom mi ragad ebbol rajuk (mi ragad Eszmere elsosorban) de inkabb nezzek ezt mint az en kicsi ponimat.

    ReplyDelete