Thursday, December 31, 2020

2020

intenziv ev volt. koronavirus, karanten, erdotuzek, elnokvalasztas, sok munka, otthonrol suli, uj hazba koltozes - ezek voltak a legnagyobb kihivasaink. vegul is mindet jol megusztuk. reszletesebben pedig:

(ma, 31-en, kiposztolom ezt a bejegyzest, aztan majd kesobb teszek hozza kepeket)

Marcius ota vagyunk karantenban a gyerekekkel 

  • Csak egy csaladdal buborekoztunk ossze (Remyvel, Taraval es Willlel), de ok mostanra elkoltoztek. tehat ott vagyunk mint az elejen, hogy senki nem jon be hazunkba, mi se megyunk senki hazaba, a gyerekek csak az udvarokon jatszanak mas gyerekekkel (ritkan) vagy a parkokban. egy szo mint szaz olyan egyedul vagyunk hogy ezt fokozni mar nagyon nem lehet.
  • Christyanne jar sietve vasarolni, en otthonnrol dolgozom, az iskola Eszmenek online van, Lenkenek meg nagy buli az egesz, hiszen korabbban csak o es Christyanne volt otthon.
    • A lanyok nagyon osszeszoktak mar az elejen, talan ez volt a legnagyobb aldasa ennek a kenyszernek.
    • Az viszont borzasztoan nehez, hogy leszakadtak mindenfele szocialis tevekenysegrol. Ez Eszmet kinozza a legjobban, neki nagyon hianyzik az iskola.

Az erdotuzekben nem serultunk meg, nem vesztettunk el semmit. csak meg ajton sem lehetett kimenni egy hetig. Ez olyan volt, mikor azt mondja az ember, ennel mar ugysem lehet rosszabb. Aztan persze.

Ahogy azt korabbban irtam tobbszor is, lett egy masodik hazunk.

  • Ez elsosorban a Taraekkal valo kapcsolatunknak koszonheto
  • Masodsorban pedig Christyanne kitarto munkajanak es ugyeskedesenek az ingatlan ugyek tudomanyaban
  • Az uj hazba pedig talaltunk lakot, Mollyt, aki ugy tunik egeszen jo alberlo lesz. 

Most eppen az uj hazat lakjuk be, ami lassabban megy mint gondoltam. Nick nagyon sokat segitett a koltozesben, nelkule hetekbe telt volna ezt lebonyolitani. Azt hittuk hogy kis hazbol nagy hazba koltozve, lesz egy csomo helyunk, de kiderult, hogy nem, ugyanis nagyon jol pakolgattuk el a dolgainkat a kis hazban szem elol. Lathatoan hetekbe, honapokba fog telni, az igazi bekoltozes.

2020 egyeb ujdonsagai:

  • En alamarultem a tarsasajatek hobbiba (az elejen egeszen tudomanyosan, egy dontes-hozo matrix segitsegevel). Mostanra nyilvanvalo hogy gyujtemenyunk van, es szinte minden este (a koltozes elott) jatszunk Eszmevel. A kedvenc jateka a nagyszeru Azul, de szeret nezni engem is jatszani, fokepp Spirit Island-et.
  • lett ket uj macskank, akikrol mar irtam, de itt egy ujabb kep
  • A lanyok nagyon sokat jartak a kozeli folyopartra, parkokba es a Baltimore erdobe. Korabban is voltunk ezeken a helyeken sokszor, de ebben az evben (az idojaras fuggvenyeben) ez napi rutin lett. Az iskola, a tanar nem banta egyalatalan, ha Eszme kihagyja a reggeli orakat. Ez amugy is nagyon nehez egy hatevesnek, irast, olvasast spanyolul (!) tanulni a virtualisan (!).
  • En epitettem egy jatszohazat a gyerekeknek (amit aztan le is bontottam az uj telekhatar miatt), kontar ruha es agynemu tarolot a lepcso fole, magamnak egy allo asztalt az "irodamba" es ket "catio"-t, azaz macska teraszt.
    • Na jo, az elso nem volt nagy szam, egy folia-hazat erositettem a haz oldalahoz es keritettem be haloval. 
    • A masodik viszont mar komolyabb. harom nap alatt huztam fol, az osszes alapanyag a szomszed lebontotott keritesebol jott. Az egyik kihivas az volt, hogy gozom sem volt, hogyan fog kinezni a vegere, a masik meg a munkakorulmenyek. 3-4 fokos hidegben dolgoztam, amit aztan a szakado eso valtott fel a harmadik napra. mindenesetre kesz van, mar csak a polcokat kell csinalnom a macskaknak.
  • a lanyok nyelvtudasat a magyar szinkronos mesek tartjak szinten. Lenke kedvence egyertelmuen a az Arisztomacskak, Eszmee pedig Pan Peter, de igazabol mindet szivesen neznek
  • Angolul pedig a Wildcrats sorozat dominalta az evuket
    • Ez egy termeszettudomanyi ismeretterjeszto rajzolt mesesorozat, amibol olyanokat tanulnak meg hogy: mi a kulonbseg az azsiai es az afrikai elefantok kozott, mi az a subnivean zone (a ho alatti "meleg" okoszisztema), hogy a szunyoglarvakra leselkedo legnagyobb veszelyt a szitakotok jelentik, hogy van egy narval fajta amelyiknek nem egy, hanem ket szarva van is, es igy tovabb..
  • az en kedvencem, amit szoktam nezni veluk mostanaban, az a Leo es Fred. szerintem idotlen siker ez az egyszeru de vegtelenul aranyos kis sorozat. amire viszont nem szamitottam, az hogy milyen eros zeneje van. aztan meg sem lepodtem, amikor olvastam a stablistan hogy tobbek kozott Masik Janos volt a zeneszerzo. a kedvencem az elso evad utolso resze, amiben Leo es Fred megoregszik. 
  • Eszme egy halom hangoskonyv sorozatot hallgatott vegig: The Wild Robot, How to Train your Dragon, Wizards of Once, Magic Tree House, Land of Stories, Bob, Catwings, es meg egy csomo masik, ami most nem jut Eszembe. 50-60 kulonbozo konyvrol van szo.
  • A regi hobbi is megmaradt, a lemezgyujtes, bar ez lelassult. Nagyon orultem iden a ket uj Kispal lemezeknek (Balnak ki a partra, Holdfenyexpressz), bar azok meg magyarorszagon vannak. A Balnak szertinem a legjobbb Kispal lemez.
    • Itt mindossze 5 lemezt vettem, ezek kozul a legerdekesebb Vladislav Delay Multila-ja, es Bjork Vespertine-je. Ez utobbit amugy kb husz eve megkaptam CD-n hugomtol. Nagyon eros lemez, semmit nem vesztett az idovel.
    • (A tarsas vasarlas nyilvanvaloan atvette a lemezvasarlas helyet)

  • Csak nehany dolog amit hianyoltunk iden:
    • en a munkaba biciklizest es az azt koveto rutint (zuhany es reggeli)
    • Eszmenek az iskola hianyzik (es a Bring Your Kid To Work Day az en munkahelyemen)
    • Lenkenek az hoanyzik hogy nem tud jarni bevasarlni anyujaval 
    • Christyannenek meg az hianyzik, hogy a gyerekek nem tudnak jatszani mas gyerekekkel. 
    • Ami pedig mindannyiunkak hianyzik, az az hogy iden nem tudtunk hazamenni, es meg kempingezni sem tudtunk elmenni
    • ...na jo, nekem van megegy dolog ami hianyzik, az pedig Nathan szaunaja (karanten, szocialis tavolsagtartas, satobbi)

Munka ugyben: nagyszeruen mennek a dolgok. Ebben az evben csucsra jarattam a mostani poziciomat, amit tobbszor meg is jegyeztek a cegnel (mindenfele szinten). Komplex problemakon dolgoztam, kivalo emberekkel es egeszen  decens problema megoldo lettem. Ennek hala augusztus ota dolgozott rajta egy manager, hogy uj munkakorbe emeljen. hosszan elnyujtott es rizikos probalkozas volt, de januar vegere be fog indulni. errol majd kesobb lesz idom irni.

Ebben az evben ket kurzusom volt az egyetemen: Project Managment es IT security. a PM volt az elso kurzus, amin nem a maximumot hoztam es ezert nem lesz Summa Cum Laude ez a diplomam. sebaj, a lenyeg hogy nemsokara vege. meg ket kurzus es az egesz a hatam mogott lesz.

------------------------------------------

meg ha szemet egy ev is volt ez globalisan nezve, mi ezt nem ereztuk a magunk boren. az komoly veszteseg volt hogy nem tudtunk iden hazamenni, de ezen kivul jol jottunk ki 2020-bol, a korulmenyekhez kepest. 
iden volt a izedik evforduloja annak hogy itt elunk, ennek kapcsan leltaraztam nemreg, es egeszen jo a merleg. intenziv ev volt 2020, de jo ev volt nekunk. globasan pedig csak annyit kivanok, hogy "szebb jovot!"

No comments:

Post a Comment