Thursday, October 9, 2014

az elso masfel honap

elegge suru volt, de mar el is telt. Christyanne visszallt munkaba. igaz, csak nagyon reszmunkaidos beosztasban, de azert nagy hataratlepes ez. vege a gyesnek (kac-kac... gyes...)
az utobbi hetekben sok minden megfordult a fejemben, amit itt meg akartam irni. most kicsit osszetomoritve, par pontba szedve megirom, mielott ez a nap is elszalad.

- az elso es legfontosabb, az az hogy a gyermek novekszik stabilan! eleg nehezen indult ez be, ugyanis Christyanne tejtermelese nem elegendo a mi kis ehenkoraszunknak. ugy a harmadik het kornyeken adtuk be a derekunkat es kezdtuk egy kecsketej formulaval kiegesziteni az Eszmé etrendjet. ezt a formulat Christyanne sajat maga kesziti ket recept alapjan, amiket a babaasszonytol kaptunk.
talaltunk helyi kecskegazdakat akiktol nyers, organikus kecsketejet tudunk venni, a a tobbi adalekot meg meg tudjuk venni a boltban (melaszt, kokuszcukrot es -olajat, avokado olajat), illetve meg tudja rendelni a klinikan (glutamin por a belek "kibelelese" vegett, probiotikum por, etkezesi eleszto, es omega zsirsavat, ami tobbek kozott az agyfejlodest segitik).
mindezeknek hala az utobbi negy hetben beindult Eszme novekedese. most kb 4 kilo, azaz eggyel tobb mint szuleteskor es 5 centit is nott. ami egeszen elkepeszto ha belegondol az ember. 33% suly es 10% hossz novekedes egy honap alatt. nyilvan a babaknak ez a dolga, de erdemes eszben tartani hogy milyen hihetetlen lepesek ezek.

- az utobbi ket hetben elkezdett mosolyogni, pozolni es gugyogni is. a "beszelokeje" is nagyszeruen mukodik. persze csak rovid vokalizalasokra gondolok. erdekes nagyon, hogyan fejlodik a nyelvkeszlete. en szinte mindig magyarul beszelek hozza, szerintem kedveli a termeszetes hangomat. viszont amikor elkezd gugyogni egy kicsit, akkor igyekszem visszagugyogni en is, hogy kialakitsuk a tarsalgas fogalmat. szereti nezni ahogy a szavakat formaljuk a szankkal, szereti hallani amit mondunk, es ugy tunik tudunk egy kicsit kommunikalni azzal, hogy megismeteljuk azokat a hangokat amiket o produkal. ez kivulrol borzasztoan benanak tunik es hangzik persze, de a lenyeg az hogy kettonk kozott erosebb kapcsolatot teremt.



- a reggel a nap legaktivabb resze. Eszmé jokedvuen szokott ebredni, teli van mosollyal es mondanivaloval. nagyon konnyen telnek ezek az orak. szoktunk ilyenkor setalni, amibe vagy belealszik egy ido utan vagy csak nezi hogy, hol jarunk. erdekes hogy amikor uj helyre megyunk (etterembe, boltba, konyvtarba, stb.) igy, akkor rendszerint korbenez hogy hol vagyunk, mik es milyenek itt a targyak.


- estenkent vagy Christyanne mellkasan vagy a kettonk kozott alszik. nem hasznalunk bolcsot, vagy "co-sleepert". teljesen termeszetes es azt gondolom sokkal konyebb igy, mintha ejszakankent Christyannenek ki kellene kaszalodnia az agybol, amikor Eszmé felsir. egyebkent altlaban este 9tol ejjel 1ig alszik, egy kis ebrenlet utan reggel 5ig, majd reggel 8ig. persze ez csuszik ide-oda, de a lenyeg, hogy egeszen jol tudunk aludni, azokhoz a verziokhoz kepest amikkel riogattak minket korabban. nehanyan mondtak, az hogy kettonk kozott alszik, az kockazatos. eloszor en is aggalyosnak tartottam, de mostanra meggyozodesem, hogy ha az ember nem hulye (ha nincsen berugva vagy bedrogozva), akkor nem fog rafekudni a gyermekere.

- most ugy tunik Eszme szeme sotetkek lesz. erdekes, hogy ez meg mindig valtozhat.

---------------------------------------------------------

nagyon halasak vagyunk, hogy egyelore ugy tunik minden a legnagyobb rendben. ezzel szemben volt a kornyezetunkben elveteles, koraszules, megtudtam hogy az egyik ismerosomek gyermeke agyi serulese van, illetve tortent egy borzasztoan szerencsetlen szules is.
(a szules utolso ot perceben. a koldokzsinor egyik ervonala a zsinoron kivul volt es lenyegeben elszakadt kozvetlenul a gyermek kipottyanasa utan. ennek kovetkezteben a gyermek komaba esett es az agyi funkcioi (eltekintve az olyan alapoktol, mint a legzes) lealltak. egy het utan vettek le ot a szulok az eletfunkciokat szolgaltato gepekrol. masfel nappal kesobb meghalt a kislanyuk.)

lenyegeben amit mondani akarok ezzel, az az hogy sosem tudja az ember mit hoz a gyermekvallalas.
nagyon konnyu azt gondolni, hogy minden rendben lesz es mindenki egeszseges. arra mar sokkal nehezebb felkeszulni, hogy milyen kockazatokkal jar a gyerekvallalas mind a gyermek, mind a szulok reszerol. azt gondolom en ezt most mar jobban latom.

5 comments:

  1. Miert nem tudom megnezni a videot??

    ReplyDelete
  2. Megnéztem, mi az a co-sleeper, mert nem ismertem a fogalmat. Én sosem féltem attól, hogy ráfekszek, ha mellettünk alszik. Szerintem valahogy ösztönösen érzi az ember, meddig terpeszkedhet :) Az már sokkal érdekesebb kérdés, hogyan szoktatod át a saját helyen alvásra később. Mi egyből így kezdtük, nem akartuk a későbbi "tortúrát".

    ReplyDelete
  3. a teljes kep kedveert.
    http://www.babycenter.com/0_sleep-sharing-the-family-bed_7753.bc?showAll=true

    egyebkent valoban vannak nyomorban elo, tulsulyos es buta szulok, akik vagy berugva, vagy mas szer hatasa alatt megfojtjak a gyerekuket azzal, hogy a reszeg almukban rajukgurulnak. ismerek egy ilyet magam is, es legszivesebben dilihazba vagnam a retardaltat.
    van egyebkent itt sok mas ostoba halal is, mint a masfel eves gyerek akivel megetettek ket nagy hamburgert es belehalt. es ne feledjuk el azt sem hogy itt evente atlagban tobb tucatnyi gyerek hal bele abba, hogy a szulei benn hagyjak a felmelegedo autoban.
    anyway, rossz pelda mindig van, es termeszetesen az egyuttalvas sem mindenkinek valo, ahogy errol a cikk ir is kiegyensulyozottan. az biztos viszont, hogy Christyannenek igy sokkal konnyebbek az ejszakai, Eszme jol alszik - mostanaban 11-12 orat ket ebredessel, noha tudom hogy ez allandoan valtozhat - es jokedvvel ebred minden reggel.

    ReplyDelete
  4. Magyarországon is rengetegen alszanak együtt a gyerekkel-gyerekekkel.

    ReplyDelete