Wednesday, May 15, 2013

van itt egy izlandi cimboram,

Gunnar Heidarnak hivjak. animacios kameraman. dolgozott a fantastikus mr foxon, a wallace es gromiton, es a portlandi keszitesu paranormanon. azert ez nem piskota, ugye? mellesleg borzasztoan jo fej is, muvelt, intelligens, eros es atgondolt velemenye van a vilag dolgairol.
leginkabb az amerikai es az eu-s politikai tortenesekrol szoktunk beszelni, abszolut egy huron pendulunk. ugyanazokhoz a konkluziokhoz erkeztunk szamunkra fontos temakban. peldaul egyikunk sem erti, hogyan lehet az hogy a nemzeti radikalisok (akar magyarok, izlandiak, amerikaiak, vagy barhonnan mashonnan) kepesek osszeegyeztetni a abortusz betiltasanak koveteleset az elet szentsege miatt a halalbuntetes kovetelesevel. kb ugyanez a meleghazassag kapcsan is. koztudott, hogy a hazassagok legalabb fele valassal vegzodik. az hagyjan, azt is tudjuk, hogy a legtobb valas amerikaban az ugynevezett Bible Beltben, azaz a szocialisan abszolut konzervativ Bibliaovezetben van. (cikk). borzasztoan erdekes egybeeses, hogy akik a hazassag (ismet) szentsegenek legnagyobb szoszoloi, azok veszik ezt a legkevesbe komolyan.

elszaladt velem a lo, nem ez a lenyeg, bar azt azert jolesik leirni, hogy Gunnar pontosan az a fajta europeer entellektuel, akivel en pillanatok alatt ossze tudtam baratkozni, itt a nagy idegenben. filmes is.
ahogy az en esetemben, ugy az oveben is Portland mostanra teljesen kiverte a biztositekot. nincs munka, fokent tisztessegesen fizetos filmes munka ebben a varosban. kesz rohej, de Gunnar meg ilyen referenciakkal a hata mogott sem talalt semmit nyolc honapon alatt. ahogy en, ugy o is beprobalkozott meg az egyetemen is, nulla visszakeresessel.

o is beleunt az ostoba mokuskerekbe, a nincstelensegbe, az allando letbizonytalansagba. hazamegy izlandra, ahol mar ket konkret allast is ajanlottak neki egy het keresgeles utan.

hosszabban is belemehetnek ebbe a sztoriba, de azt hiszem nem szukseges. ami szamomra ebbol fontos, az hogy nem en vagyok az egyetlen aki harminc folott egyszercsak hatat fordit a filmkeszitesnek, es ezzel hirtelenjeben egy hatalmas terhet dob le a vallarol.

mellesleg Gunnar egy Berlini fenykepe lesz penteken a nap kepe a National Geographic oldalan.

No comments:

Post a Comment