Monday, December 3, 2018

legkozelebb pedig...

talan azert, mert nehez is volt nekem ez a harom honap (az uj munka miatt), talan azert, mert egesz csaladsotul voltunk otthon, talan az elhuzodo fenykep utomunka miatt - mostanaban sokszor eszemben van Kesztolc. persze ezt segiti az is hogy naponta nezem a kesztolc.hu-n mit irnak, mi is tortenik a faluban. felallitottak a karancsonyfat, lehet menni szocialis tuzifaert, egy hosszabb sztori arrol, hogy milyen volt a bucsu 1983-ban (egy szlovakiabol latogato rokon szemevel), esatobbi. Igy vagy ugy, de mar azon gondolkodom, milyen jo is lesz legkozelebb, amikor majd Klastromban fogunk satorozni egy hetig, es mindenki johet aki akar, nem kell hazat berelni sehol, elferunk a fak alatt, a tabortuz mellett siman. aki kesztolci, vagy kornyeki, az tudja mire gondolok, a tobbieknek viszont itt van par kep segitsegul:






ez a hely volt a falu unnep/szorakozo helye a nyolcvanas evekben, tartozott hozza egy aranyos kis halasto, amit aztan elprivatizaltak, es ezzel a falu el is szokott innen. nem kozvetlenul a faluan van, hanem a faluhoz tartozo klastrompuszta bejaratanal. autoval kb 10 perc tavolsagra a falutol, de csak azert, mert lassan kell haladni a godros utszakasok miatt.


a halasto olyan pici, hogy alig latszik a K betu labanal. nezzuk meg kozelebbrol:


a kepek, amiket en csinaltam, azok a halasto es a Tolgyfa Bufe kozott levo tisztason keszultek. ez a bufe egybkent egy husevoknek tokeletesen megfelelo etterem, illetve kocsma. hangulatos kis hely:


----------------------------

tudom, hogy meg messze van (legalabb masfel ev), illetve tudom hogy nem mindenkinek fog megfelelni az a nyari het amikor itt leszunk, illetve azt is tudom, hogy nem mindenki fogja bevallalni a satrazast, de en, mi ettol meg nagyon varjuk. Christyanne sosem latta meg ezt a helyet (erdekes, hogy ennyire leesett a radaromrol), es nagyon orult, hogy ez belefer a jovobeni terveinkbe. 

egyebkent azert mentunk el klastrom pusztara ez alkalommal mert el ott egy festo bacsi, Toth Tibor, akitol vettunk ket olajfestmenyt, amit el is hoztunk magunkkal ide. az egyik a ketagu hegyet abrazolja, a masik meg csak a kesztolci tolgyfa erdo egy kicsi reszletet. 
itt van egy kesztolc.hu aloldal, ami a kepeivel foglalkozik. 

----------------------------

Eszme egyebkent sokat emlegeti a nyarat, es meg mindig egeszen jol hozza a magyart, ha beleallunk otthon, bar a ragozasa es a szokincse lathatoan bizonytalanabb, mint amikor otthon voltunk. viszont feljegyeztem magamnak ezt a szovaltast peldanak, meg szeptember elejerol:

EN:
- Eszme, a sult krumpli meg forro, ne nyulj hozza.

ESZME:
- Ki fog hulni, mig ezt a konyvet elolvasom, a Tesz-Vesz varost.

hat, el sem tudom mondani, mekkora elmeny volt, hogy ilyen szintre hozta a nyelvtudasat. ehhez koszonom, koszonjuk mindenki segitseget, azoket, akik ezt nagyon tudatosan csinaltak, es azoket is, akik csak maguktol ertetodoen (az ovis gyerekekre gondolok itt elsosorban). 
ha tudnam, kozelebb is hoznam a kovetkezo hazalatogatas idejet, sok mindenert, de ezert leginkabb. addig is, ha valaki esetleg fontolgatja, hogy meglatogat minket, ne habozzon!

1 comment:

  1. Nagyon, nagyon várjuk!!! Mindenképp megyünk sátorozni, csodálatos lesz!

    ReplyDelete