Monday, October 31, 2016

Eszmé



- hetente korulbelul 30 uj szot mond angolul. amit magyarul mondok neki, azt ugy tunik megerti (mar ha akarja). van persze egy novekvo adag szo amit inkabb magyarul hasznal. amik most eszembe jutnak: hal, lo, viz, parna, beka, bonga ("gomba"), sani ("setalni"), pok vagy a kedvenc balolo ("repulo"). ezt az utobbit nyolc-kilenc szotagig is eltolja ha kedve tartja. balolololololo. egyebkent eloszor repulot mondott, amikor meglatott egyet az egen, aztan szepen lassan atmorfolodott a szo. egesz mondatokat is mond, persze ragozas nelkul, de tok jol. el tudja mondani amit akar.

- oktober elejen kezdte a szobatisztasag gyakorlasat es nagyszeruen megy. azota haromszor pisilt be az iskolaban (ami egyebkent heti haromszor nyolc ora). itthon is nagy orommel es rutinszeruen ul ra a bilire, de amikor a szomszedban van, es jatszik vagy csak fel van porogve, akkor elofordul hogy bepisil. a delutani alvasokbol viszont szarazon ebred, illetve az utobbi heten ketszer is elofordult hogy reggel ures volt az ejszakai pelenka.

- rengeteget olvas, leginkabb persze Christyannenel, hiszen o van vele tobbet otthon, tehat angolul. olvas neki persze magyarul is, de az leginkabb az en feladatom. Eszmé nagyon szereti a Kippkopp a fubent, Bogyo es Baboca ("Babo, Babo, Babo") kalandjait, illetve Boribon es Annipanni torteneteit. nekem ebbol a Kippkopp jon be legjobban, abbol szeretnem majd megszerezni a tobbit. van esetleg mas is, amit tudtok ajanlani erre a korra?

- neha persze nyugos is tud lenni, foleg olyan napokon, amikor iskolaban volt es onnan ugye nem konnyu hazajonni. viszont jokat alszik napkozben, azt hiszem ezt valamennyire az iskolai rutinnak is koszonhetjuk.

- nagyon magas. nagyon. picivel kilencven centi folott van.

- az igent ugy mondja hogy "hau", a leulnit pedig ugy hogy "csuccs". a baratait meg foldrengetoen hangos "HI!"-okkal koszonti az utca tuloldalarol is.

- a kajalassal hadilabon all. van amikor tok jol eszik, legtobbszor viszont, csak jatszik vele. a gyumolcsoket, a chia pudingot, az almakompotot, a piritost, fekete babot szinte mindig megeszi. a fofogas szeru eteleket (azaz a vacsorat) viszont inkabb etteremben eszi meg mint itthon. on the other hand, a kakalas viszont popecul megy. tok ugy fest, hogy tobb jon ki a gyerekbol, mint amennyi belemegy. meghozza ketszer.

- mostanaban elkezdett meseket nezni Christyanne-nel. naponta vagy masnaponta tizenot percet. egy Kipper nevu kutya kalandjait, a BBC-rol, illetve a sved Mummintroll meseket. velem nem nez semmit. oke, en nem nezek vele semmit. viszont szuleim hoztak egy diafilm vetitot, amit neha beizzitunk, de nem elegge rendszeresen. tul nehez volt az elmult ket honap ahhoz hogy ebbol rutint tudjak faragni.

- mindenre emlekszik. ma setaltunk el amellett a kopadka mellett, amiben elesett es felhorzsolta a terdet harom honappal ezelott. es most jol el is meselte, hogy nehogy elfelejtsem. ez csak egy apro pelda, de tenyleg meglep minket minden nap azzal, hogy mennyire kepben van.

- velem egyutt mos fogat naponta egyszer vagy ketszer. lenyegeben megkeres, akarhol vagyok a hazban, behiv a furdoszobaba, kezembe adja a fogkefemet, kipreseli ra a fogkremet, es egyutt suvickoljuk a fogainkat.

---

Eszmé kirakosozik, yogazik, rengeteget tancol, ugral a sarban, gurul az oceanparti homokban, letrara maszik (!), csungve hintazik a biciklitarolokon, a bal es jobb kezet egyarant hasznalja, osszefirkalja magat tollal, pengeti a ukulelet, gyurmazik, sirast, nyuszitest szinlel, be nem all a szaja, sokat segit (neha csak gondolja, neha meg valoban) es tart egy kepzeletbeli medvetol, akit Rarrr-nak hiv. egy szo mint szaz, 2.2 eves.


6 comments:

  1. 90 centi, nagyon durva! Milyen nagy mar. Nalunk is nagyon megy a Bogyo es Baboca ("Bo" es "Babo" Oliver elmondasaban), illetve mi nagyon szeretjuk a Kisvakond konyveket, azokat faljuk, mar jellel/szoval elmondja Oliteo, hogy epp melyik meset szeretne. En most a Tesz Vesz varost "olvasgatom" neha Oliverrel, abban mondjuk inkabb kepek vannak, de hozzakoltok ezt-azt, nekem gyerekkoromban nagy kedvencem volt. Angolul Salina Yoon konyveit szoktuk sokat olvasni (magyarul olvasom neki), de ott sem artana nyitnunk mas iranyba...

    ReplyDelete
  2. Nálunk a Maszat sorozat is kedvenc, és persze Peppa Pig mesében illetve Thomas, Traktor Tom és Franklin is. Bogyó meg alap :) A Scolar Mini sorozatot is ajánlom könyvben, bár ezek nem mesék.

    ReplyDelete
  3. Magyar mesékből én is Maszatra szavazok. Eszmé pedig nagyon helyes, és igazi 2,2 éves. Sok örömötök lesz még benne.

    ReplyDelete
  4. A Salina Yoon konyvek nagyon tetszenek (megirtam ez mar korabban?), ki is vettuk a tobbit a konyvtarbol. Maszatbol is van egy peldany, azt is szereti Eszme, viszont arrol nem tudtam hogy szinten sorozat. Kisvakondbol is van egy, az is elo szokott kerulni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaj, nem irtad, de nagyon orulok. Egy 2 eves kislany mutatta meg nekunk Salina Yoon Macis sorozatat egy repulout alkalmaval, mi akkor szerettuk meg, par hete itt volt a konyvfesztivalon az irono es elmentunk megnezni.
      Nem mese, de most jelentek meg ezek a konyvek, meg en sem szereztem be oket, kicsik vagyunk hozza, de mivel Eszme szereti nagyon az allatokat, talan tetszenenek neki:
      Animals
      https://www.amazon.com/gp/product/0763692689/ref=ox_sc_sfl_title_16?ie=UTF8&psc=1&smid=ATVPDKIKX0DER
      Atlas of Animal Adventures:
      https://www.amazon.com/gp/product/1847808417/ref=ox_sc_sfl_title_15?ie=UTF8&psc=1&smid=ATVPDKIKX0DER

      Delete
  5. Atyagatya, Ármin is 92 centi :-) A Bogyó és Babóca nálunk is nagyon népszerű. Sok puszi a nagylánynak!

    ReplyDelete