Saturday, July 14, 2018

a nagy valtas

amikor 7 honapja felvettek a Daimlerhez, kicsit rizikos, de jo lepesnek tunt. ugy voltam vele, hogy ez a fel ev, plusz meg egy kis gyakornokoskodas utan tuti lesz oktoberre valami rendes munkam, monjuk adatelemzokent egy kozepes, vagy talan egy nagyobb cegnel.

aztan kiderult, hogy a DTNA (Daimler Trucks North America) sokkal jobb valasztas volt, mint amire valaha is szamithattam. ecsetelhetnem, de talan a cimszavak is elegek lesznek:
- szakmailag, tudasban a legprofibb kozeg amihez valaha is kozom volt
- irgalmatlan tempo a WolfPack oriasprojeckten
- rengeteg trening es keszsegfejlesztes
- jo fizetes es "munka / maganelet egyensuly"
- meg hat a folyora nezo munkaallomas



az egyik heti trening amin reszt vettem, az a Continuous Improvement szeminarium volt. Andrew es Taft tartja, akik a toyota lean mondszereit tanitjak egy kb 10 fos tarsasagnak. amikor kozeledett a gyakornoksag vege, megkerdeztem Andrewt, hogy lesz -e esetleg munka az adatelemzo csapatban aminek o a managere. ugy voltam vele, hogy vagy teljes allasu munka, vagy szerzodeses, vagy meg egy gyakornoksag nagyon jo lenne a cegnel.

beszeltuk, hogy lesz, de van itt egy masik lehetoseg is. a mernoki minosegellenorzo osztalyon volt egy belsos allashirdetes amit nem tudtak betolteni, mert volt ra megfelelo kaliberu jelentkezo. ha ez engem erdekelne, akkor megprobalhatnak belsosrol kulsosre fordinatni az hirdetest. ez nagyon izgalmasan hangzott, es... most nagyon elore fogok szaladni: jelentkeztem, interjuztam es megkaptam az allast.

mernoki minoseg ugynok leszek / engineering quality agent

az utakon es gyarakban felmerulo teherauto hibakon fogok dolgozni egy keresztfunkcionalis csapatot segitve. tervezo mernokokkel, gyarmernokokkel, beszerzokkel, tessztelokekel es meg ki tudja kivel. kicsit bonyolult, illetve ahhoz vagyok hozzaszokva hogy angolul beszelek errol, de megprobalom erthetoen leirni.

lenyegeben harom resze lesz a munkamnak:
- project management
- adat elemzes
- strukturalt problemamegoldas

mivel a mernokok iszonyat tul vannak terhelve es elfoglaltak kulonbozo projektekkel, sokszor van az hogy jo lenne valam kulsos tamogatas egy-egy ilyen problema megoldasahoz. a problemak lehet radiatorok repedezese, rendszer szintu levego szivargasok, a radarok szoftverenek elromlasa, lenyegeben barmi. az en feladatom lesz, minden ami nem mernok-technikai problema megoldas. en fogom noszogatni a csapatot, meetingeket vezetni, lekerni es elemezni a garancia-igenyles adatokat, postan berendelni az elromlott alkatreszeket, stb. illetve en fogom felallitani a problemamegoldashoz szukseges kereteket (5 Why, A3/8 kerdes, linearis regresszio, adatvizualizacio, esatobbi).

ez egy vadonat uj pozicio, senki nem toltotte meg be, ugyhogy reszem lesz a szerep kialakitasaban. noi fonokom lesz, aminek nagyon orulok, mert ahogy eddig is Tracyvel, az en sikerem, az o sikere, de nem csak a szakmai hanem szocialis sikere is. nagyon orulok hogy benne lehetek egy nemreg meg elegge homogen szcena ("white boys club") diverzitasanak eloremozditasaban.

mi tobb, amunkam teljesen egybe is vag az egyetemi tanulmanyaimmal. amit mellesleg a ceg fog mostantol fizetni (ez az egyik juttatas). mindezek mellett pedig mar most ugy fest hogy komoly treningekre fogok jarni, oktoberben peldaul Texasba repulok egy haromnapos quality trainingre. illetve a gyarakba is el fogok latoganti es a teherautokban is fogok idot tolteni.

amerikai mercevel nezve igen komoly juttatas csomagot kapok mar ebben a kezdo pozicioban is. evi 4 het szabadsag, 5 nap betegallomany, es 13 nap unnepnap (ebbe beleszamit a karacsonyi leallas).  az egeszsegbiztositasunk elso osztalyu, ahogy a nyugdij struktura is. a keresetem pedig igencsak tisztesseges. akkor kerestunk ketten egyutt ennyit Christyannenel, amikor o teljes munkaidoben dolgozott a klinikan managerkent, en pedig az egyetemen takaritokent. nagyszeru kezdo fizetes.

hetfon, julius 16-an kezdek. dolgozok ket hetet, aztan repulok magyarorszagra egy honapra (ez is belefert a megegyezesunkbe). ugyhogy penteken koszonetet mondtam Jonathannak es Andrewnak, akik nelkul nem lennek itt. illetve a munkaallomasomtol is elbucsuztam.


3 comments:

  1. Ez fantasztikus, Balázs, gratulálok!

    ReplyDelete
  2. Szuper hir! Gratula! Es koszonjuk a kendot es konyvet:) Teszvesz varus orok kedvenc. Sok oleles.

    ReplyDelete