Friday, May 19, 2017

Balazs Hertlik, CTS

tegnap letettem a Certified Technology Specialist szakvizsgat. ez kb Okleveles Technikai Specialista. az audiovizualis iparagban.


korulbelul egy eve kezdtem el erre keszulni. sokat tanultam hozza, magamtol is, meg ket online kurzust is vegignyomtam, a masodikat (a CTS felkeszitot) ketszer is.
magat az okelevelet egy InfoComm nevu nemzetkozi audio vizualis ipariagi egyesulet adja ki. nyolcvan orszagban vannak tagjai es negy kontienensen tartanak kepzeseket. egy szo mint szaz, nemzetkozi AV technikusi jogositvanyt szereztem.



a teszt nagyon nehez volt. a felkeszito anyagokon messze tulnyult az elvart tudas spektruma. igazabol az lett volna idealis, ha van 5-6 ev AV tapasztalatom minden egyes teruletrol (uzleti oldalon, video technikai oldalon, tervezoi oldalon es szinpadi hangositasban).

a fonokom hajtott ebbe az iranyba, es sok bokkeno, meg fennakadas utan vegul is sikerult ide jutni. a munkahelyemrol csak nekem van ilyen kepesitesem, a tobbiek is elkezdtek mar dolgozni rajta, de kb a negyedenel tartanak annak, amit en csinaltam vegig.
egyebkent a CTS-en tul van meg ket masik kategoria. CTS - Design, CTS - Installation. ezek jelentik a szakma csucsat. rengeteget kell hozzajuk tanulni, illetve gondolom kell hozza 10-15 ev munkatapasztalat.ugyhogy ezt egyelore jo messzire el fogom kerulni.



jogos a kerdes, hogy ez akkor most beremelessel fog -e jarni. hat ez az amit meg nem tudok. jo lenne persze, de ez sok mindenkin mulik az egyetemi korokben. juliusban jon az eves beremeles, ami altalaban mindossze 2% (megelhetesi koltsegek megemelkedese). tavaly meg annal is kevesebb, mindossze 1,5% jutott nekem. jol kiszurtak a szemem a semmivel.

-------------------

ami pedig az egyetemi tanulmanyokat illeti, aprilisban a Rendszer Analizis es Tervezes kurzust fejeztem be, most pedig a Bevezetes az Adatbazis Tudomanyba suritett kurzust csinalom. a nyari kurzusok 14 het helyett, mindossze 5 hetbol allnak, de heti ketszer negy ora, szoval nagyon intenziv. csak az a kerdes, hogy a pici hugi idoben fog -e szuletni, vagy kis csuszassal. a tanarom megerti a helyzetet szerencsere, es ha kell, az utolso ket orarol elenged szivesen.

aztan jon a nyar maradeka es az osz. ebben az idoszakban nem fogok csinalni semmifele nagy, komoly kurzust, mert nem akarom hogy barmi is elvegye az idot a csaladi elettol. szoval ezert a nagy hajtas, aminek jarulekos hozadeka az hogy hanyagoltam a blogot az utobbi idoben. meg egy honap es minden mas lesz.

2 comments: